Låna-med-skulder

Låna med skulder, går det och hur fungerar det?

Posted on

Låna med skulder

Idag är det ganska många svenskar som har en eller flera skulder. Många ställer sig frågan om det är möjligt att låna pengar trots att man har skulder. Oftast går det rätt så bra att få lån eller krediter trots att man har skulder sedan innan. Om du har en skuld hos Kronofogden, alltså ett skuldsaldo, så är det dock väldigt svårt att få ett lån, oavsett långivare.

Ta lån av rätt anledningar

Är det så att du har en eller flera skulder sedan tidigare, som inte ligger hos Kronofogden, så kan det vara en fördel att ta ett lån för att betala av dessa, särskilt om de är akuta och på väg att hamna hos just Kronofogden. Ibland kan det vara så att man har tagit flera små lån, som man missat betala och som blivit större på grund av räntan. Det är alltid bättre ha ett litet större lån med bättre ränta och bra villkor än att ha flera små skulder som växer hela tiden på grund av räntekostnader.

Så vill du få din situation mer hållbar och det på lång sikt så är det bra att samla dina lån. När man samlar sina lån så innebär det att man tar lån hos en långivare, på den summa som dina andra lån är på och betalar av dessa med de pengarna. Det finns långivare som direkt betalar dina skulder med det lån du tar, så att det verkligen blir gjort.

Betala av skulder med ett större lån

Är det så att du vill samla dina lån är det bra att sammanställa vad det är för skulder, krediter och lån du har nu och vad de kostar dig varje månad med ränta och så vidare. Sedan kan du beräkna hur mycket du behöver låna för att betala dessa. Detta är en ganska klassisk lösning för att bli av med dyra lån och krediter. Det är bra att försöka hitta ett större lån med låg ränta. Det blir ett slags samlingslån eller ett skuldfinansieringslån kan man säga. Ett sådant lån gör att du blir av med många små lån med hög ränta och får kvar ett enda lån med en fast ränta.

Se till att du bara lånar den summa du behöver för att betala av dina andra skulder och krediter. Det är annars lätt att lockas till att låna över och så råkar man konsumera bort det. Så se till att du inte gör det, för då kan det hända att du åter igen får det svårt att betala för dig.

För att få ett samlingslån så finns det dock en del krav. Det är som så att detta är inget alla kan få. Ett privatlån med låg ränta ges till dem som har en fast inkomst och en ganska ordnad ekonomi överlag. Så är det så att du sitter med en eller flera betalningsanmärkningar så kan det bli svårt, men det finns de som lånar ut ändå, men till lite högre ränta. Har du en skuld liggande hos Kronofogden så är det väldigt svårt att få ett samlingslån till låg ränta.

Ett samlingslån ska göra din ekonomi bättre, så se till att det nya lånet har bättre ränta än vad de lån du har sedan innan ger dig. Du vill ju sänka din månadskostnad. Se sedan till som sagt att du använder ditt nya lån till att betala av alla andra skulder med, samt att inte dra på dig fler nya små lån.

Får man ta lån om man har en skuld hos Kronofogden?

Att låna med skuld hos Kronofogden är något som inte är så lätt. De allra flesta långivare kommer att säga nej till dig som har det. Det kan finnas chanser ändå, om det är så att du har bostad att lämna som säkerhet och lånet går till att betala av de skulder du har liggande hos denna myndighet.

En del tror att det är Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar, men det är det inte. En betalningsanmärkning kan man få om man inte betalat ett lån eller misskött andra räkningar. Den som registrerar denna anmärkning är dock det kreditupplysningsföretag som har i uppdrag att övervaka skulden.

Det Kronofogden gör är att de registrerar ett skuldsaldo. Alltså vad du är skyldig att betala. Innan det händer har du fått flera chanser att betala dina skulder. Om du inte har kunnat betala som kommer Kronofogden starta en utredning och se över hur de kan utmäta din skuld genom de tillgångar du har.

Får jag låna pengar trots att jag har betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år, från det datum det registrerades. Så har du betalat av ditt skuldsaldo, så kommer ändå denna anmärkning att finnas kvar. Det kan ju vara så att du haft det tufft med ekonomin, svårt betala och därför hamnade hos Kronofogden. Så fort du hamnar hos dem så kommer det då bli en betalningsanmärkning. Som vi skrev ovan är det dock kreditupplysningsföretagen som sätter dem. När man har en flera anmärkningar så kan det bli svårare att få låna pengar samt även göra det svårare att köpa på avbetalning. Det finns dock flera lån man kan ta ändå, som internetlån, sms lån eller snabblån.

Kan man ta sms lån med betalningsanmärkning?

Bara för att man har en eller flera betalningsanmärkningar så betyder inte det automatiskt att du har en dålig ekonomi. Det finns flera banker och långivare som ändå kan tänka sig att ge dig ett lån. Det bästa är dock att du har bostad att lämna som säkerhet eller än borgensman för då blir det oftare lättare att få ett ja till lån. Kolla hur din betalningsförmåga ser ut och vad du har för ekonomisk situation för övrigt. Är det så att din ekonomi inte är den bästa så är det kanske bra att låta bli att låna pengar just nu.

Var någonstans kan jag låna om jag har betalningsanmärkning?

De stora bankerna är oftast de som säger nej om det är så att man sitter med en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så är det så att det idag finns flera banker och långivare som har lite mer flexibilitet när det kommer till detta. Dock är det bra om du har en stabil ekonomi samt en fast inkomst av något slag. Den som har behov av att ta ett mindre lån, trots betalningsanmärkning kan oftast få det via ett smslån. Dessa korttidslån är dock vad de heter, lån som har kort betalningstid.

Är det så att du har behov av ett större lån, med en större summa pengar och du har en eller flera betalningsanmärkningar så kan detta gå bra hos vissa banker. Men det kräver oftast att du har en säkerhet av något slag. Det kan vara en bostad, en borgensman eller en medlåntagare.

Något du även bör tänka på är att varje gång du ansöker om ett lån så görs det en kreditupplysning på dig. Detta görs via UC eller via ett annat kreditupplysningsföretag. Ju fler UC du har, desto sämre kreditvärdighet får du, vilket leder till att det blir svårare att få lån. Det bästa är att ansöka om ett lån utan UC.

Ta dig ur skuldfällan

Är det så att du har hamnat i en ond cirkel och sitter med en massa skulder och du inte vet hur du ska göra för att betala dessa? Då är det viktigt att ta tag i situationen, innan det eskalerar och blir värre. Risken är att om du struntar i det och låtsas som inget, så kommer skulderna växa sig allt större och det kan bli riktigt svårt att bli skuldfri. Det finns en del smarta tips för att ta sig ur en skuldfälla. Här kommer några av dem.

  • Kolla över vad det är för skulder du har. Ofta kan det vara så att man inte har så bra koll på vad man har för lån, krediter och skulder. Det är bra att veta vad skulderna ligger på för belopp, vad de har för belopp och så vidare. Så gör dig en lista med alla skulder inklusive lån, krediter och obetalda räkningar.
  • Se till att göra en lista med prioriteringar av utgifter och skulder. När du vet vad du har för skulder genom listan du gör som vi skrev om ovan, så bör du sätta vad som ska betalas i första hand. Viktigaste är löpande utgifter som hyra, el och så vidare. Sedan ska du sätta en prioritetsordning på resten av skulderna. Det är bra att bli av med de dyraste skulderna först, alltså de som har högst ränta.
  • Det är en god idé att kontakta alla som du har en skuld hos. Ofta är det ju så att långivare vill ju ha sina pengar. Därför är de ofta även hjälpsamma om du hamnat i en svår situation. Därför bör du ringa upp och be om avbetalningsplan, sänkt eller fryst ränta och så vidare.
  • Se till att göra en budget för varje månad. Det kan göra att du minskar dina utgifter när du ser vad du får lägga på olika kategorier. Se till att skära ner på alla onödiga utgifter. Planera dina matinköp samt se till att avsluta och säga upp abonnemang och prenumerationer du inte behöver.
  • Se över vad du har hemma, du kanske kan sälja något? Det går att göra enkelt via nätet idag via Blocket, Tradera och Facebook. Sedan kan man även boka in sig på loppmarknad i den stad man bor.
  • Försök att samla dina lån när du fått bort några av skulderna på egen hand. Ett samlat lån är bättre än att ha många små lån.
  • En viktig sak i det hela är att inte ge upp och ha lite tålamod. Många människor är i samma situation, du är inte ensam. Att ta sig ur en skuldfälla kan ta ett tag, men se till att du håller ut, bockar av skulderna enligt listan och ta dig hela vägen.

Känner du att det är svårt att försöka komma ur skuldfällan på egen hand så finns det hjälp att få. Det finns ofta en så kallad budget- och skuldrådgivare i alla kommuner. Denna person kan du kontakta för att då hjälp med att reda upp din ekonomi. De kan även hjälpa dig att se över om det är så att du vill ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Se till att ta tag i det i tid, innan situationen blir värre än vad den är nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.