Låna pengar till resa

Posted on

Det är många av oss som drömmer om att resa iväg, för att få lite sol och värme. Allra mest när det är typiskt svenskt väder. Att resa iväg är även ett sätt att fly vardagen och att få ett miljöombyte som många verkligen kan behöva när jobbet är stressigt. Dock är det ju som så att för en resa, så behövs det pengar. Det kostar oftast en hel del att resa, särskilt om det är hela familjen som ska med.

Få pengar till resan

Det finns ett par olika alternativ att få pengar till din resa. Det är att spara pengar, låna pengar eller att göra båda delar. Det billigaste sättet är så klart att spara till den resa du vill göra. Dock kan det ta tid samt att det kräver att du har både framförhållning och disciplin.

En resa till utlandet kostar en del pengar. Om du åker på en charter under högsäsong kan det bli rätt dyrt, särskilt om sällskapet är stort. Även weekendresor för två kan kosta en del, även om du bokar det billigaste flyget och väljer boenden med lite mindre lyx. Det kan kräva att du sparar pengar under en rätt lång tid för att ha råd.

Ett exempel är att du vill spara för en resa för dig, din partner och två barn. Ni vill åka på en vecka med all inclusive till ett land ni gillar. Om resan samt levnadskostnaderna blir 45 000 kronor så krävs det att du lägger undan 3750 kr per månad i ett år.

Lån till resan

Om du väljer att låna pengar till din resa så behöver du inte spara alls. Det du kan göra då är att ansöka om att låna pengar direkt på nätet och få utbetalning direkt eller inom ett par dagar. Kostnaden för det hela får du i stället ta när du kommer hem från drömresan.

Det är ofta ett sämre val att låna till konsumtion, men det kan finnas bra reselån som har en del fördelar. Sedan finns det även de resebolag som erbjuder medlemskort med kredit som du kan betala resan med. För att öka chanserna att bli beviljad ett bra lån, och också få den lägsta möjliga räntan, bör du jämföra reselån hos en rad olika långivare. Det enklaste sättet att göra det är att använda en låneförmedlare.

Viktigt att tänka på om du lånar

När du reser iväg utomlands och betalar resan med ett lån så betalar du mer för resan än vad du gör om du betalar din drömresa med sparade pengar. Du kommer även att få en skuld som ska betalas och det löpande. Det är klokt att titta på den faktiska extra kostnaden för att låna till resa.

Exempel på kalkyl för lån till resa

  • Lånebelopp: 45 000 kr
  • Ränta: 5,95%
  • Återbetalningstid: 3 år

Ett lån enligt kalkylen ovan innebär att du ska betala tillbaka 1409 kr per månad och totalkostnaden blir 50 723 kr. Det är närmare 6000 kr mer än resans faktiska pris. Det gör i praktiken att du har mindre pengar att resa för i framtiden. Det är även viktigt att tänka på att en skuld kan vara svår att handskas med. Det kan ta flera år att betala av den och det finns risker att drabbas av ekonomiska problem till följd av lånet.

Är det klokt att låna till en resa?

Att låna pengar är inte konstigt. Många gånger gör man det för att kunna betala stora investeringar som bil eller hus. Men ett lån till en resa kan vara mindre bra. Det gäller att du tänker efter ett par gånger innan du lånar för att åka på semester. En resa är något som konsumeras i samma stund som den pågår. När du kommer hem från resan har du inget kvar av värde, förutom några fina minnen. Det är alltså ingen direkt investering och det ger inget du kan sälja om det krisar sig. Dock kan det ses som en investering i dig själv, att du behöver vila upp dig, ladda batterierna för att orka med vardagen.

Det bästa är dock att spara undan pengar till din resa. Det går att ha en bra framförhållning och lägga in i din budget en sparpost för just detta. Om du tycker det låter jobbigt att spara, tänk då på att det är minst lika jobbigt att betala av din skuld om du väljer att låna.

Då är det ok att låna till resa

  • När du lånar ett mindre belopp som kan återbetalas helt på 1-2 månader.
  • När du räknat på hur mycket lånet kommer kosta dig under amorteringstiden.
  • När du har en stabil inkomst och utrymme att klara av högre kostnader.

Då är det inte ok att låna till resa

  • När du saknar, eller har väldigt låg, inkomst.
  • När du har knappa ekonomiska marginaler.
  • När du inte är inser vad lånet kommer kosta dig.

För- och nackdelar med att låna pengar till resa

Det är inte ovanligt att känna ett stort behov av att åka på semester och komma bort från vardagen och det gärna på direkten! Många gånger är det dock kanske så att din ekonomi inte är i fas med att bara kunna resa iväg. Då kanske ett lån kan locka. Det är bra att noggrant överväga för- och nackdelarna med ett lån för resa.

Dyrare att låna än att spara

Om du bestämmer dig för att ta ett lån för att kunna åka på den där resan du drömmer om så är det bra om du är medveten om att resan faktiskt kommer att bli dyrare än om man betalat den med egna pengar. Resan i sig kostar ju det samma, men eftersom du lånar pengar så kommer du även betala ränta med mera. Dessa ytterligare kostnader gör att resan blir dyrare i slutändan för din del. Hur stor denna kostnad är beror naturligtvis på vilken ränta man lånat pengarna till. Räntesatsen är ofta olika hos olika långivare, så det kan vara en bra idé att jämföra de olika aktörernas villkor för att få till bra lånevillkor och en så låg ränta som möjligt.

Låna pengar till resa innebär ofta att man tar ett blancolån eller privatlån. Det är i stort samma sak, bara olika namn för lånen. Denna typ av lån är utan säkerhet. Det gör att lånet ofta har en större kostnad än vad ett lån med säkerhet har. Detta eftersom långivaren tar en risk och därmed sätter en högre ränta.

Tänk över din egen situation

Innan du väljer att ta ett lån för en resa och semester så är det bra om du sätter dig ner och funderar igenom din situation. Hur ser din ekonomi ut just nu och hur kommer den se ut framöver? Kommer du klara av att betala tillbaka ett lån? Om du har en stabil ekonomi, fast jobb och så vidare så kan det absolut vara värt att ta ett semesterlån. Bara du vet med dig att du kommer kunna betala tillbaka. Är det däremot så att du har det svårt med pengar varje månad så kanske du ska fundera på att göra något åt det i första hand och istället försöka spara till den där resan du vill göra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.