Låna pengar med många uc förfrågningar

Posted on

 

En fråga många funderar på, det är om det går att låna pengar med många UC förfrågningar. Det är ju som så att när du ansöker om ett lån hos någon, så gör de en kreditupplysning av dig. Detta kan de göra via UC som står för upplysningscentralen eller så kan de göra det via andra kreditupplysningsföretag. Andra företag är bland annat Bisnode och Creditsafe. Om ansökan göras via UC så kommer det senare att synas för andra som tar en UC på dig. Det ligger dessutom kvar i 12 månader. Det spelar ingen roll om du ens har lånat. Det är nämligen inte det som poängen på UC baseras på. Det är hur många förfrågningar du har. Ju fler UC du har, desto sämre kreditvärdighet. Det kan göra det svårt att ta nya lån. I alla fall om du på nytt ansöker hos en långivare som tar en ny UC.

Det är mycket bättre att ansöka om lån hos de kreditgivare som använder sig av andra kreditupplysningar så som Bisnode eller Creditsafe. Det eftersom de kollar på andra saker än hur många UC du har.

Går det att få lån trots många kreditupplysningar?

Är det så att du har en massa kreditupplysningar sedan innan och då via UC så kanske du tänker att det inte går låna pengar. Dock är det så att det hela handlar ju om vad för sorts ny kreditupplysning som görs på dig. Om det görs via UC eller Upplysningscentralen som det heter så syns alla andra upplysningar som tagits på dig med och det i ett år bakåt i tiden. Gör långivaren en kreditupplysning via Creditsafe eller Bisnode så syns det inte samt att dessa sparas inte heller.

Om du har många kreditupplysningar hos UC så kommer det ge dig en sämre kreditvärdighet. Det spelar ingen roll om du lånat pengar eller inte. Om du söker om ett lån hos en kreditgivare som använder UC och har många förfrågningar sedan innan, då kan det bli svårt att få din ansökan godkänd. Det eftersom de går efter den bedömning UC gör av dig. Du får nämligen ett slags betyg hos dem som visar hur kreditvärdig de anser att du är.

Men du ska inte misströsta, för det går att ta lån även om du har många förfrågningar hos UC. Det genom att du väljer en långivare som inte tar UC alls. Välj alltså en som använder sig av Bisnode eller Creditsafe. Då går det bra att få lån och det även om du kanske har en låg inkomst eller en betalningsanmärkning.

Samla lån trots många förfrågningar

Det många känner att de gärna vill göra när de sitter med en massa små lån det är att ta ett samlingslån. Det är en riktigt god idé, eftersom du då kan få en bättre ekonomi. Men du kanske tänker att det är svårt att samla lån om du har många UC? Det behöver det inte vara. Fördelarna med att samla lån är många. Det är bra att bli av med en masa små lån som har höga räntor. De är ofta rätt dyra att betala av på. Om du tar ett samlingslån så kan du sänka dina kostnader och det ganska rejält. Denna form av lån kallas ibland för omstartslån. Det eftersom det är ett lån som ska ge dig chansen att starta om. Lån med många förfrågningar går att få, även som ett samlingslån. Det gäller bara att hitta rätt långivare.

Tips som ökar din kreditvärdighet

Även om det finns alternativ med lån utan UC så kan det ju vara bra ha en högre kreditvärdighet. Bolån och annat är nämligen via UC och då är det ju bra kanske att ha fixat ordning på det. Här kommer ett par tips för att öka din kreditvärdighet.

Gör en kreditupplysning på dig själv

Besök minuc.se och beställ en kreditupplysning på dig själv. Då kan du få reda på hur det ser ut, vad du har för kreditbetyg och även se vad du kan göra åt vissa saker. Har du till exempel flera onödiga och oanvända krediter så syns de här, de kan du avsluta.

Säg upp krediter du inte använder

Du ser på din egen UC om du har krediter du kanske inte längre använder? Då är det lika bra att säga upp dem. Det kan handla om onödiga kreditkort eller färdigbetalda avbetalningsköp. De ger intryck av att du har en högre kreditanvändning än vad du faktiskt har, vilket ger sämre kreditvärdighet.

Samla dina lån

I din kreditupplysning så får du en bra överblick på hur många olika krediter du har, var du har lånat pengarna från och vilka belopp det gäller. Om det är så att du har många utspridda lån och krediter så ger det dig en sämre kreditvärdighet. Lös alla dessa små lån och krediter genom att ta ett stort samlingslån. Dessutom kan ett samlingslån ge dig bättre ränta.

Ha en medlåntagare

Om du har en partner eller en familjemedlem med god kreditvärdighet så kan det vara en bra idé att ta med denna som en medlåntagare. Det ökar dina chanser till att få bra lånevillkor. Då ni är två personer som delar på låneansvaret så ser banken det som en minskad risk och ökad chans att lånet betalas tillbaka.

Testa en låneförmedlare

Om du ska låna pengar se då till att jämföra lånevillkor och ränta hos flera banker och andra långivare. Det kan du göra hos en så kallad låneförmedlare. De tar bara en enda kreditupplysning på dig. Ska du själv jämföra flera olika så kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Särskilt om du tar en ny UC varje gång.

 

Olika typer av kreditupplysning

När man talar om kreditupplysning så är det så att det finns flera former av det. Det som påverkar mest är när det görs en UC som det kallas. Det är en kreditupplysning via upplysningscentralen som det heter. Det är dessa upplysningar som sparas och syns för alla. Detta är Sveriges största kreditupplysningsföretag och den vanligaste förekommande kreditupplysning.

Det finns andra instanser som långivare kan ta upplysning via och det är dessa:

  • Creditsafe är ett företag som inte listar tidigare förfrågningar så som det görs på en UC. Det gör att det inte påverkar din kreditvärdighet.
  • Bisnode är ett annat kreditupplysningsföretag som finns. De samarbetar med ett ombud som har det som kallas för ”Min Upplysning”. När en upplysning har gjorts via dom så kan du själv logga in på just Min Upplysning för att se vad det är för uppgifter som delats.

Tänk på detta:

  • Ansök inte hos flera långivare samtidigt, eftersom det kan ge dig dålig kreditvärdighet. Detta gäller särskilt om kreditgivarna tar en UC
  • Det är inte fel att söka lån hos de kreditgivare som erbjuder Creditsafe, eftersom att du inte får en lista med förfrågningar
  • En förfrågan gjord med en UC ligger kvar i 12 månader
  • Avvakta med att låna ett tag om du vet med dig att du har många förfrågningar sedan innan

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.