Oönskade julklappar – vad ska man göra med dem?

Posted on

Stickade strumpor från din svärmor eller tavla som inte passar in i ditt hem. Det är sällan alla är helt nöjda med julklappar som de har fått. Med den ökade konsumtionen under julen, ökar antalet oönskade julklappar som många svenskar får. Jultomten har inte ens hunnit sätta sig i sin släde innan vi börjar lägga ut julklapparna till försäljning på internet.

Undersökningen, som genomfördes av det internationella marknadsföringsföretaget YouGov, visar att hela 80 % av svenskarna någon gång har fått en julklapp som de var missnöjda med. De första julklapparna som inte faller i smaken börjar dyka upp på försäljningssajter redan efter Kalle Anka. Populära sajter, där man kan sälja oönskade julklappar, är Blocket, Tradera eller köp & sälj grupper på Facebook. Svenskarnas tendens att sälja oönskade julklappar ökar för varje år som går.

Vett och etikett
Men vad som är rätt och fel egentligen? Vad säger samvetet och vad säger vett och etikett? Enligt Magdalena Ribbing som är författare, journalist och folkvettsexpert, är det otroligt viktigt att tacka för en julklapp. Vare sig den är lyckad eller inte. Det är viktigt att uppskatta att man har fått något, då är det många som inte får något alls. Det är inte själva julklappen som räknas utan minnet och omtanken. Det är det som ofta glöms bort.

Känns julklappen totalt opassande, är det okej att säga det till givaren. Gör det på ett fint sätt, det är tråkigt att såra någon. Vad kan man göra med julklappen då? Ge den vidare till någon annan som du tycker skulle behöva den. Kom ihåg då att det är viktigt att röra sig utanför givarens krets. Ett riskfullt alternativ är att sälja den, var försiktig och se till att givaren inte ser annonsen. Har du fått en oönskad julklapp från ett barn? Det är absolut förbjudet att berätta för barnet att du vill byta något. Barn är bara barn. Det är vänligheten och omtanken som räknas.

Det var det som vett och etikett säger om det. Nedan finner du tips på vad man brukar göra med en oönskad julklapp.

  • Återbruka den! Ge bort den till någon annan, ställ i byteshörnan i soprummet eller skänk den till en loppmarknad.
  • Sälj! Lägg ut den på exempelvis blocket, tradera eller köp & sälj sida på Facebook. Eller sälj den på din loppis.
  • Skänk till hjälporganisation! Ge bort den till dem som behöver den. Förslag på organisationer som du kan skänka den till är: Röda Korset, Stockholms Stadsmission, Myrorna, osv.

 

Vad tycker ni om det? Vad brukar ni göra med oönskade julklappar?

Leave a Reply

Your email address will not be published.