När stämningsfull tradition blir ekonomisk kris

Posted on

December – en väldigt viktig månad för detaljhandelsbranscher, eftersom en stor del av årets försäljning sker just under jultiden. Den sista månaden på året brukar ofta kallas för den dyraste månaden. Vad innebär det för våra plånböcker?

Vi spenderar mer och mer pengar på julklappar och julhandel slår nya rekord varje år. Julen blir en kostsam tid med alla utgifter. På inköpslistan finner vi julklappar – det ska inte vara en julklapp, utan helst två eller flera och av den dyrare varianten. Det ska finnas läckerheter till julbordet – mängder mat och godis. Juldekoration och julpynt kan vi inte heller glömma bort. Hemmet ska se trevligt och juligt ut, det ska dofta färsk gran och hyacinter. Många väljer dessutom att resa bort till värmare breddgrader. Och mycket mer krävs för att det ska bli ”jul”. Julhelgerna varje år riskerar att gräva djupa hål i våra plånböcker, vilket är svaret till varför januari är den fattigaste och snålaste månaden på hela året. Istället för att julen ska vara en fin och stämningsfull tradition, blir det en ekonomisk kris för många.

Julen behöver inte alltid vara en kostsam och dyr högtid. Det ska framför allt handla om umgänge med nära och kära, reflektioner och avkoppling. Nedan finner du några tips på hur du kan njuta av julen och samtidigt spara pengar.

  • Sälj det som du inte behöver. Ett hett tips är att rensa vinden och källaren. Pengarna kan du använda till att köpa julklappar. Gå på en loppis, eller sälj det på Blocket eller köp&sälj sidor på Facebook.
  • Julbord = knytkalas? Att du bjuder in familjen på julbord betyder inte att du måste bjuda på allting själv. Anordna ett knytkalas, där alla får bidra med något till julbordet.
  • Julklappskonto, spara året runt. Öppna ett vanligt sparkonto där du lägger undan en viss summa varje månad.
  • Planera bättre. Skriv en detaljerad lista på vad du ska köpa, vilka julklappar du vill ge och vad ni ska äta. Håll dig till listan! På det sättet undviker du att köpa en massa onödiga saker.
  • Jämför priser! Det kan vara det smartaste och enklaste tipset. Det finns många sajter där du kan jämföra priser på tusentals olika produkter.
  • Less is more. Alltid! Köp alltid det som du tror att den andra personen verkligen behöver. Spontanhandla inte. Köp inget onödigt.
  • Handla på outlet! Så kallade outlets börjar synas här och där. Där kan du hitta riktigt bra (och nya!) produkter till riktigt bra pris.
  • Var ute i god tid. Antingen så kan du köpa julklappar till nästa år direkt efter julafton på mellandagsrean eller kanske på sommaren?
  • Shoppa på nätet och få pengar tillbaka. Det finns några sidor som samarbetar med stora köpsajter, som ger tillbaka pengar varje gång man genomför ett köp via dem. De erbjuder en sorts återbäring. Ett exempel på en sådan sida är Refunder.

Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published.