Ska du låna pengar, tänk på detta innan

Posted on

Låna pengar? Tänk på det här innan du tar ett lån 2019

Behöver du långa pengar? Detta med att ta ett lån är rätt lätt idag, men det är bra att vara medveten om att det kan bli orimligt dyrt, särskilt om du inte tänker dig för. Det finns en del saker att tänka på innan du gör en ansökan om ett lån.

Behöver du låna eller vill du bara shoppa?

Vill du låna pengar snabbt? Det är det många som vill. Men du bör ställa dig en första fråga och det är, måste du verkligen låna eller har du bara lust att ta ett lån. När man tar ett lån så måste man räkna med totalsumman inklusive ränta. Det är just nu förmånligt att ta ett lån, men privatekonomer spår att det kommer bli räntehöjningar framöver.

När du klarlagt varför du vill ta ett lån så är det bra att reda på om du har råd att göra det. Hur stor summa kan du betala av till långivaren? Under hur lång tid kan du göra det? Klarar din ekonomi av om det blir höjda räntor? Alternativet till att låna är så klart att spara pengar för att köpa det du vill köpa.

Se till att göra en uträkning av dina kostnader som visar verkligheten så att säga. Tänk på att du måste ha utrymme för oförutsedda utgifter. Det händer rätt ofta att det sker saker man inte räknat eller kalkylerat med.

FAKTA: DETTA ÄR ETT LÅN

Ett lån är en överenskommelse mellan dig och ett kreditinstitut. Du får pengar som du sedan ska betala tillbaka. Detta ska göras över en given tidslängd och mot ränta. Tänk på att räntan kan ändras om ni inte kommer överens om annat.

Bestäm hur mycket du ska låna

Om du bestämt dig för att låna pengar, se till att du inte lånar mer än vad som är nödvändigt. Många gånger är det lätt att lägga till lite när du gör din ansökan, men ju mer du lånar, desto dyrare blir det för dig.

Sedan var det ju detta med att välja rätt sorts lån. Tänk på saker som hur säker du som låntagare är samt att du ska vara säker på att kunna betala i tid. Den som lånar ut pengar till dig, de kollar på dig hur säker du är som låntagare, genom bland annat en kreditupplysning. Om du lånar med säkerhet eller har en hög kreditvärdighet, desto lägre ränta kan du få på lånet. Ett lån bör vara långsiktigt hållbart. Kolla den effektiva räntan som visar lånets totala kostnader, inklusive avgifter.

Så väljer du bank eller kreditinstitut

Hur vet man då vem man ska låna av? Det finns flera jämförelsesajter på nätet man kan använda sig av som samlar både kreditgivare och erbjudanden från låneförmedlare. Om man väljer att gå via en låneförmedlare så gör du bara en ansökan men får svar från flera kreditgivare. Dessa ger dig erbjudanden om lån, vad det är för ränta och om det är rak amortering eller ett annuitetslån.

Skillnaden mellan rak amortering och annuitetslån är att med rak amortering betalar du alltid av på skulden med samma belopp. Det gör att kostnaden är högre i början av låneperioden för att minska allteftersom du inte behöver betala så mycket i ränta.

 

FAKTA: RÄNTA OCH AMORTERING

 • Ränta är det du betalar för att du har ett lån.
 • Amortering är det du betalar av på skulden.

 

Ett annuitetslån innebär att du betalar lika mycket varje månad. I början betalar du mer i ränta och mindre i amortering.

Får jag låna även om jag inte har fast inkomst?

Bankerna föredrar att du har fast inkomst. Men du kan även få lån om du har någon säkerhet eller om du har betalningsanmärkningar. Sedan finns det de kreditgivare som kollar på andra saker. Det innebär att du kan ha möjligheten att få ett lån även om du inte har en fast inkomst.

Besvara dessa frågor innan du accepterar ett lån

 • Är det möjligt att lånet i förtid eller delamortera utan att betala extra?
 • Finns det några dolda kostnader i form av aviavgifter eller annat? Kan du betala med autogiro utan extra kostnad?
 • Vad sker om du blir långtidssjuk eller arbetslös? Finns det en försäkring mot det?
 • Kostar det något att ansöka om lån?
 • Är långivaren registrerad och anmäld hos Finansinspektionen?
 • Vad sker om du inte betalar eller betalar för sent?
 • Vad kommer lånet att kosta dig?

 

Vad är konsumentkredit?

Konsumentkredit är ett lån som ges till privatpersoner av en långivare som har tillstånd att bedriva utlåning enligt konsumentkreditlagen, Lag (2014:275). Det är Finansinspektionen som beviljar tillstånden. Detta lån får man använda för att köpa saker som är för personligt bruk. Exempel på det är bostad eller bil.

Det finns dock det som heter bostadslån. Det skiljer sig från andra typer konsumentkrediter eftersom den typen av lån kräver en säkerhet, en pant. Ofta är det just bostaden man har som säkerhet. Vid bostadslån gäller en annan lagstiftning än vid vanliga konsumentkrediter. Konsumentkrediter är enkelt förklarat lån utan säkerhet.

Man ska inte blanda samman konsumentkrediter med privatlån och blancolån. regelverket kanske är samma men de skiljer sig ändå åt.

Vad lånar man pengar till?

Enligt en undersökning så är det dessa saker man väljer att låna pengar till:

 • Köp av bil, 40%.
 • Renovering hemma, 22%.
 • Betala av andra lån, 8 %.
 • Köp av annat fordon, 6 %.
 • Semester, 5 %.
 • Renovering av fritidshus, 3 %.
 • Båtköp, 2 %.

Att hitta rätt lån

Det finns ju som sagt en masa olika sorters lån att välja mellan idag. Anledningarna för att låna är även de olika. Den som inte har sparade pengar kan ha behov av att ta ett lån. Bland de lån som finns idag så är det bolån, billån, hypotekslån, stora lån mellan 200 000 till 3 000 000 kronor, mindre lån så som blancolån, sms-lån, internetlån, mikrolån, kontokredit, små lån mellan 500- 20 000 kronor-

Den som snabbt behöver en mindre summa pengar ska satsa på ett litet lån, så som ett internetlån eller en kontokredit. Det går snabbt att ansöka och det går snabbt att få pengarna till kontot. Oftast får man pengarna samma dag man ansöker. Ett sånt här lån kräver inte heller någon form av säkerhet.

Ska du leta efter ett bra lån så finns det många bra sidor på nätet för att hitta rätt lån och långivare. Det är bra om du kan jämföra räntor och annat samt se vilka som använder sig av UC eller av andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode.

Oavsett om du ska ta ett litet snabbt lån eller ett stort lån så kan det löna sig att jämföra. Det eftersom att det kan skilja en hel del i summan att betala tillbaka. Det kostar alltid mer att ta ett mindre snabbt lån, då det är högre ränta. Det är det eftersom det inte finns en säkerhet. Ett litet lån har ofta även kortare återbetalningstid. Om man väljer att ta det som heter kontokredit så kan man bli beviljad en summa, men man behöver inte ta ut allt. Man betalar då bara ränta på de pengar man väljer att ta ut och lånar.

3 thoughts on “Ska du låna pengar, tänk på detta innan”

 1. HELLO TILL DIN ATTENTION

  Du som funderar på att låna ut pengar, jag vet inte hur man ska uttrycka min glädje för att vara mig själv ser klar, kom jag över en fransk affärsman Mr. Han gav mig ett lån på 550.000? Så jag bestämde mig för att dela denna möjlighet med er som inte gynnar banker eller hade haft att göra med oärliga långivare som inte missbrukar personlighet andra; du har ett projekt eller ett behov av finansiering, du kan skriva till honom och förklara för honom din situation han kommer att hjälpa dig om han är övertygad om din ärlighet hans email är: pedrovincenzo123@gmail.com
   

 2. Tack vare honom är jag företagsägare
  För alla dina behov av lån av pengar eller kredit, kan du kontakta Mr Pedro som beviljat mig en kredit på 50 000?.
  Tack vare Lu skapade jag mitt företag och jag är för närvarande en företagsledare och långt ifrån sina skurkar är herrn ärlig och seriös.
  Hans email: pedrovincenzo123@gmail.com

 3. God dag

  Behöver du ett lån för alla ändamål? Har du ett ekonomiskt problem? Bridge Finance garanteras genom att tillhandahålla finansiella tjänster till kunder med en förmånlig räntesats. Våra lån är enkla och snabba. Kontakta oss idag för att få det lån du behöver. Vi kan matcha alla lån med en ränta på 2% till din budget. Om du är intresserad, vänligen kontakta oss omedelbart via (adrianbay0008@gmail.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published.