Sommarfavoriten – därför ska du äta mer jordgubbar

Posted on

Favoritbär för många svenskar. Varje år skördas runt 30 miljoner ton jordgubbar i Sverige. Och innan midsommar säljs mellan 4 till 5 miljoner liter.  Jordgubbar passar bra till dessert men även som mellanmål och mat. Förutom att jordgubbarna är riktigt goda, så är de också väldigt nyttiga. Det är bland annat därför vi ska äta ännu mer jordgubbar i sommar.

 

  • Mycket C-vitamin
    Äter du 150 gram jordgubbar får du i dig mer än ditt dagliga behov av C-vitamin. Jordgubbar innehåller mer C-vitamin än apelsiner.
  • Bra för synen
    Eftersom jordgubbar innehåller mycket C-vitamin hjälper de bland annat till att skydda ögon från fria radikaler från solens starka UV-strålar. Dessutom kan de antioxidanta egenskaperna som finns i bären kan bidra till att förhindra grumliga ögon vid grå starr.
  • Jordgubbar kan förhindra utvecklingen av hjärt- och kärlproblem.
    Enligt en studie som gjordes vid Warwick Medical School kan extrakt från jordgubbar aktivera ett protein i våra kroppar som visat sig öka antioxidantaktiviteten och skyddsåtgärder i kroppen. Dessutom hjälper det till att minska blodfetter och kolesterol.
  • Gör träningen lättare
    Nitrat som finns i jordgubbar ökar flödet av blod och syre till musklerna. Det kan förhindra muskeltrötthet.
  • Hjälper mot förkylning
    Eftersom jordgubbar innehåller mycket av C-vitamin hjälper de också till att mildra och förkorta förkylning samt stärka immunförsvaret.
  • Kan bromsa magsår
    Jordgubbar kan förhindra uppkomsten av magsår och andra besvär som är magrelaterade.
  • Få kalorier
    Äter du 100 gram jordgubbar innehåller det bara 32 kalorier.
  • Minskar uppkomsten av rynkor
    C-vitamin är avgörande för kollagen som bidrar till hudens elasticitet och motståndskraft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.