Tomt på kontot redan?

Posted on

Tomt på kontot igen trots att det är en hel vecka kvar till lön, pension, sjukersättning, studiestöd?

Det är dags att ta en ordentlig titt på ditt kontoutdrag och försöka lista ut hur du kan minska dina kostnader.

Har du dyra tidningsprenumerationer? Säg upp dem och låna tidningen från en kompis, granne, eller läs nyheter på nätet.  När du har kommit på banan igen med din ekonomi, kan du i lugn och ro avvakta ett förmånligt erbjudande som tidningarna brukar skicka ut till tidigare prenumeranter för att försöka locka tillbaka dem. Inte sällan får du upp till 50% rabatt om du förnyar din prenumeration efter ett längre uppehåll.

Är du medlem i olika föreningar och stödjer välgörenhets-, hjälp- och naturskyddsorganisationer? All heder åt din önskan att donera pengar till välgörande ändamål, men man måste först få ordning på sin egen ekonomi innan man räddar pandor och kämpar mot smältande glaciärer. Du är inte ensam om att ha svårt att erkänna för skickliga medlemsvärvare som appellerar till ditt samvete, att du egentligen inte har råd att bli stadigvarande medlem, månadsgivare eller fadder till en söt tigerunge.

Ibland när vi begär in bankkontoutdrag som ett led i vår kreditprövning ser vi att personer som vill låna en mindre summa pengar betalar minst 500 kr i medlemsavgifter och donationer till olika organisationer. Att ge bort 100 kr i månaden till en välgörenhetsorganisation låter inte som särskilt betungande, men har du samlat på dig tre, fyra olika organisationer är det dags att ta sig en funderare om du verkligen har råd med det.  Vill du absolut bidra till Cancerfonden, Amnesty International och Röda korset så kan du göra inbetalningar till dem när du har betalat alla dina löpande räkningar och har pengar kvar att ge bort. Du behöver inte bli månadsgivare och lilla tigerungen som du har ”adopterat” kommer inte märka skillnaden på dig och en annan fadder. Kan du inte bidra med pengar men vill ändå stödja någon organisation, ta kontakt med dem och fråga om du kan hjälpa till som frivilligarbetare.

Man ska inte ge bort pengar samtidigt som man själv måste låna för att kunna betala räkningarna!

Prenumererar du på olika lotter? Räkna hur mycket pengar du har betalat till Postkodlotteriet, Miljonlotteriet, Adresslotteriet, Datumlotteriet, Drömlotteriet osv under det gångna året! Önskar du inte att du istället hade sparat dessa pengar? Chansen att just du verkligen kommer att vinna något stort är mycket liten. Använd pengarna som du lägger ner på lotter för att betala av dina lån. Även en extraamortering på bara 300 i månaden gör att räntekostnaderna sjunker och dina skulder minskar.

Prenumererar du på andra saker? Strumpor, kalsonger, vitaminer, kosttillskott, rakhyvlar, samlarobjekt, choklad, smink eller kattleksaker? Är det värt pengarna?

Räkna nu ihop tidningsprenumerationer, donationer till välgörande ändamål, lotterier och andra prenumerationer som du betalar per månad. Säg upp dem! Har du nu hittat tusenlappen som du behövde? Var så god! Det var inget att tacka för!

Leave a Reply

Your email address will not be published.