Så väljer du bästa vinteroverallen till barn

Posted on

Bor du i norra Sverige är vintern kanske här, och en bit ner i söder får man redan skrapa rutorna på morgonen. Det kommer som en chock varje år, att vi faktiskt lever i ett land som närapå halva året ger arktiska känslor. Sommaren tycks få oss att glömma vårt klimat – kanske förtränga.

För barnfamiljer betyder det här att vi börjar rota i garderober och fjolårets lådor. Vad hade ungarna för vinterkläder nu igen? Kommer de ens i dem i år?

Köp av vinterkläder

Ofta kan man återanvända mössor och vantar från förra året, men basplagget för vintern, overallen, är oftast urvuxen. Det räcker med att solens strålar gjort att barnet växt några centimeter för att den inte ska passa. Och tyvärr kan det bränna till lite i plånboken – alla som handlat en vinteroverall vet att de inte är gratis.

Om du ska köpa en overall finns det saker du kan tänka på. Oavsett om du handlar nytt eller begagnat till ditt barn behöver du alltid kontrollera att overallen uppfyller säkerhetskraven för barnkläder och inte har fastsydda huvor, långa snoddar eller dylikt som kan utgöra en fara.

Nya vinteroveraller

Det finns overaller i olika prisklasser. Och om du jämför exempelvis Polarn o pyret med HM kan det första alternativet vara tre gånger så dyrt. Det kan såklart finnas skillnader i kvalitet mellan de olika märkena, och bor du längst upp i norr där kvicksilvret rasar, är det läge att titta närmre på hur de står emot kyla, väta osv.

För att ett ytterplagg ska anses vara vattentätt enl. Testfaktas test av vinteroveraller (19 oktober 2012), bör det klara minst en och en halv meters vattentryck. Material som är tunna och ojämna riskerar i högre grad att läcka igenom.  I deras test utmärker sig de flesta tillverkare vad gäller vattentäthet. Däremot finns tydliga kvalitetsskillnader i fråga om slittålighet, exempelvis klarade Reimas overall 29 gånger mer nötning innan trådbrott än den minst slitstarka overallen. Priset är dock väsentligen högre än andra overaller i testet.

Även i fråga om rivtålighet, det vill säga vilken kraft som krävs för att riva upp en reva, skiljer sig overallerna åt i kvalitet.

På grund av de stora pris- och kvalitetsskillnaderna i utbudet av overaller behöver man själv göra en bedömning av sitt barns behov av kvalitet på ytterplagget i förhållande till det pris man har råd att betala.  De jämförelsevis billigare overallerna kan vara ett fullgott alternativ. I det ovan nämnda testet framgår att overaller från bland annat Coop och Lindex totalt sett får höga totalbetyg.

Och när det kommer till hur länge de håller kanske det inte är den absolut viktigaste beslutsfaktorn. När du plockar fram overallen nästa år märker du ändå att den är för liten.  Däremot kan det vara en god idé att investera i en dyrare mer slittålig overall om den ska ärvas av ett syskon.  Vad man bör tänka på då är att eventuella reflexer på overallen kan ha förlorat hela eller del av sin verkningsgrad. Det beror på att reflektionsförmågan hos reflexer försämras med tiden. Reflexer har normalt en livslängd på ca. tre år. Läs mer om reflexer och trafiksäkerhet.

Handla begagnat

Eftersom barnkläder oftast bara kan användas en säsong så köper en barnfamilj nya plagg hela tiden. Du själv kanske går in på femte året med din vinterjacka, det funkar inte för de minsta. Men det betyder också att andrahandsmarknaden är full av bra barnkläder.

Går du in på Blocket hittar du näst intill nya overaller för bara ett par hundralappar. Har du flera barn kan du köpa vinterkläder till dem för en kostnad du inte ens får en ny overall för. Du kan också besöka din närmsta second hand-handel för kläder. Där finns garanterat vinterkläder i alla storlekar.

Viktigt att tänka på när du köper begagnade barnkläder är att alltid kontrollera säkerhet och reflexers funktion, se ovan.  Det kan svårt att veta vilken årsmodell och därmed vilken kvalitet plagget har enbart efter en visuell inspektion.  Tillverkningen av slitstarka tyger har utvecklats över tiden. Nya overaller har aldrig tidigare varit så slitstarka som nu, enligt Testfakta, se ovan.

shutterstock_2634637

Agera nu

Det kan också vara klokt att handla innan den värsta kylan slår till. När snön ligger på marken kommer alla vara ute efter vinterkläder. Det gör att både butikshyllorna kan bli glesa och fynden på andrahandsmarknaden färre.

Behöver du köpa vinterkläder, är det därför dags att förbereda dig idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.