Var uppmärksam på nya passregler i Turkiet!

Posted on

Har du planerat in en solresa till Turkiet? I förra veckan ändrade Turkiet sina passregler, vilket innebär att du som resenär måste ha ett pass som är giltigt minst sex månader efter hemresan.

Konsumentverket går nu ut och varnar alla konsumenter att vara uppmärksamma på de nya reglerna och kontrollera sina pass innan avresa. Enligt Rikspolisstyrelsen rapporterar generalkonsulatet i Istanbul att flera svenska medborgare har nekats inresa i Turkiet, sedan man införde strängare passregler från och med 11 april 2014.

De nya reglerna innebär att ett pass måste vara giltigt i minst sex månader efter utresan ur Turkiet, för att man över huvud taget ska bli insläppt i landet. De svenskar som stoppats i passkontroller och tvingats återvända till Sverige har haft för kort giltighetstid på sina pass.

Om du har köpt en resa men inte släpps in i landet pga ogiltigt pass, kan du inte reklamera resan och få ersättning för utebliven resa eller extra kostnader då ansvaret för att ha giltiga resehandlingar ligger på dig personligen, inte resebolaget eller flygbolaget.

Är du en flitig resenär kan det vara bra att kontrollera om ditt pass har några tomma sidor. Från den första januari 2013 Turkiets gränskontroller inte längre acceptera pass eller liknande ersättningshandlingar som inte har tillräckligt många sidor för plats till inrese- och avresestämplar, stickers eller viseringsstämplar.

Turkiet är inte det enda landet som har strängare krav på passets giltighetstid. Kontrollera därför alltid vilka krav som gäller för respektive land när du reser utanför EU och Schengenområdet.

Just nu är det dessutom stort tryck på passexpeditionerna runt om i Sverige. Passexpeditionerna i Stockholm, Östergötland och Eskilstuna har infört ett bokningssystem och tagit bort drop-in möjligheter för passbyte. Ska du få ett nytt pass i Stockholms län är första lediga tid den 9 maj om du är villig att åka till Södertälje. Nästa chans att ansöka om ett nytt pass är först den 12 maj om du bokar tid hos passexpeditionerna i Norrtälje, Södertälje eller Flemingsberg. Första lediga tiden i City var 14 maj.

Utrikesdepartementet (UD) och Sveriges ambassad i Ankara uppdaterar löpande reseinformationen och eventuella avrådanden gällande Turkiet på sin webbplats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.