Växande oro för pension och arbetslöshet i Sverige

Posted on

Vi svenskar är alltmer oroliga för vår ekonomiska situation. Faktum är att vår oro har skjutit i höjden, enligt Nordeas trygghetsindex 2015 . Inte sedan 2009, då mätningar påbörjades, har vi varit så bekymrade för det kommande året!

Vi oroar oss mest för pensionen. 41 procent av svenska folket oroar sig för att den ska minska. Därefter följer oro för utvecklingen av den svenska ekonomin (38 procent) och oro för att drabbas av arbetslöshet och förlorad inkomst (36 procent).

Att fler oroar sig för pensionen kan förklaras framförallt av den pågående heta debatten om pensionssystemet och nya regler som införts för avdragsgillt pensionssparande. Många ifrågasätter om pensionen kommer att ge dem den ekonomiska trygghet som det var tänkt.

Trots att svensk ekonomi utvecklas väl, enligt Nordea, oroar sig många av oss för en sämre utveckling under det kommande året. Bland svenska företag råder även en osäkerhet om tillväxtutsikterna, de är mer pessimistiska och skjuter på investeringar och anställningar, enligt Svenskt Näringsliv. Då är det kanske inte heller förvånande att många fler än tidigare nu oroar sig för att bli arbetslösa och drabbas ekonomiskt.

 

Prata pension och ta kontroll

Om du tillhör dem som oroar sig för den egna ekonomin, kan du behöva fundera på om det faktiskt finns fog för dina farhågor. Du kan förbereda dig genom att undersöka vad som skulle hända med din ekonomi i olika scenarion, till exempel om du förlorar jobbet. Vet du vilken ersättning du skulle få?

Detsamma gäller din framtida pension. Har du öppnat och läst det orange kuvertet som just nu delas ut av Pensionsmyndigheten? Eller hör du till dem som lägger sina pensionsbesked i en hög längst ner i byrålådan med avsikten att ta tag i ”någon annan gång”? Öppnar du kanske inte ens breven?

Även för den som försöker, kan det vara svårt att ta förstå hur stor den totala pensionen blir och vad man själv kan göra för att påverka sin pension.  Det är inte heller lätt att hitta rätt i pensionsdjungeln och få objektiva råd. Just nu har du dock chansen att få prata om din pension med en objektiv pensionsexpert som kan lämna begripliga svar! Pensionsmyndigheten är nämligen ute på en landet-runt-turné under våren. Du kan träffa dem personligen och ställa frågor om du vill ha hjälp.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.