Spartips till en bättre pension!

Posted on

När ska jag gå i pension och hur mycket kommer jag få ut? Det är många frågor man måste ta ställning till när man funderar på att gå i pension men det gäller också att du har en pension att ta ut.

Som vi skrev i föregående blogginlägg, oroar sig svenskar alltmer för sin ekonomiska situation, särskilt för pensionen. Hela 41 procent av svenska folket oroar sig för att värdet på den framtida pensionen ska minska.

Pensionens storlek

Hur mycket man får i framtida pension bestäms av flera olika faktorer, bl.a. inkomsten, hur länge du arbetat och hur pensionskapitalet har förvaltats.  Den totalt pensionen består av tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande.

Allmän Pension: Alla som arbetat och bott i Sverige får allmän pension, som grundas på de inkomster man betalar skatt för.

Tjänstepension: Om du har tjänstepension sätter din arbetsgivare varje månad av en summa till ditt pensionssparande. Ut över allmän pension har idag cirka 90 procent av Sveriges anställda tjänstepension genom sin arbetsgivare.

Pensionssparande: Utan ett eget pensionssparande når de flesta en pensionsnivå motsvarande 60 procent av sin tidigare lön. Därför är det viktigt med ett eget pensionssparande.

 

Spara till pensionen

Det gäller att ha både tid, tålamod, tur och framförallt en medveten strategi för att lyckas med sitt pensionssparande. Därför är det viktigt att planera i god tid för den dag du ska gå i pension.

Spara långsiktigt

Ett långsiktigt mål, för alla som har en stadig inkomst, bör vara en stabil ekonomi. Spara pengar varje månad som du endast använder när man verkligen behöver det (pensionen).

Sänk utgifterna

Det är inte bara din inkomst som avgör nivån på ditt sparande. Tänk på att utgifterna i hushållet påverkar också vilken summa som du har möjlighet att spara varje månad. Till exempel kan du amortera ditt lån, på det sättet minskar summan du lånat och även räntan.

Fonder/aktier

Om du väljer att spara i fonder, leta i så fall efter fonder med så låg avgift som möjligt. Höga fondavgifter bidrar till att reducera sparkapitalet kraftigt på lång sikt jämfört med fonder med låga avgifter, enligt Pensionsmyndigheten . Sparar du t.ex. under 30 års tid i en fond med en fondavgift på 3 %, reduceras kapitalet med 60 % på grund av avgifter. Väljer du istället en fond med en avgift på 0,4 % försvinner 11 % av kapitalet.

Arbeta längre

De flesta pensioner kan tas ut redan från 55 års ålder, men ett tidigt uttag kan påverka din pension mer än du kanske tror. Ju längre du arbetar, desto högre blir din pension. Om du arbetar längre innebär det, förutom erhållen lön istället för pension, att du tjänar in mer pengar till din pension och får högre pensionsutbetalningar då den intjänade pensionen kan delas upp och betalas ut under färre år.

Löneväxla

Har du en inkomst över 40 000 kr i månaden? Då kan du tjäna på att löneväxla genom att avstå från att ta ut en del av din lön, vilken arbetsgivaren istället sätter in i ett pensionssparande.

 

Börja sparandet i tid

Ju tidigare du inleder ditt pensionssparande, desto mer pengar kommer du kunna ta ut när du går i pension. Försök därför att komplettera din pension med eget sparande för att jämna ut skillnaden mellan den lön du har idag, och den pension du kommer få ut. Det rekommenderas att du sparar 10 procent av den lön du får ut efter skatt.

Tyvärr är det inte alltid så att den ekonomiska situationen tillåter ett sparande, speciellt under vissa perioder, t.ex. vid studier, föräldraledighet, arbetslöshet osv. Även om du inte just nu har möjlighet att spara på den nivå som du önskar, är det ändå bra att regelbundet planera, göra en budget över hur mycket du kan spara och hitta den sparform som passar dig, så att du håller ditt pensionssparande vid liv.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.