Kan du inte betala dina räkningar i tid?

Posted on

Vad gör du när det plötsligt händer något med din ekonomi som gör att du inte kan betala dina räkningar i tid?  När det helt enkelt inte går att stuva om utgifterna och inte räcker med att dra ner på kostnaderna?

Har du bara tillfälliga svårigheter och vet att du snart är på banan igen så kan du givetvis be någon om lån eller vända dig till banken. Ett överbryggningslån eller ett kreditkort kan hjälpa dig om du väntar på ersättning från Försäkringskassan eller haft mindre inkomst än vanligt under en begränsad tid. Har du däremot regelbundet svårt att få ekonomin att gå ihop, är inte ett nytt lån den bästa lösningen.

Hur det än ligger till med dina betalningssvårigheter så är ”struts-metoden” det värsta som du kan använda dig av.  Att samla räkningarna på hög och hoppas att det löser sig är helt fel taktik. Bara en påminnelse kan kosta dig 50 kr. Skickas ärendet vidare till inkasso, tillkommer det 170 kr inkassoavgift.  De flesta företag lägger även på dröjsmålsränta.

Så här gör du istället för strutsen:

  • Kontakta företaget vars faktura du inte kan betala och be om att skjuta fram fakturan.

 

  • Var konkret! Meddela datum när du kommer att kunna betala fakturan. De flesta företag kan gå med på att ge dig extra tid på minst 15 dagar om du kontaktar dem och förklarar att du har tillfälliga betalningssvårigheter men kommer att betala så for du får lön, a-kassa eller annan inkomst.

 

  • Om du vet att du inte kommer att kunna betala hela räkningen den närmaste månaden, be att få dela upp den i två eller tre delar. Bolag som skickar ut stora kvartalsräkningar är ganska vana att deras kunder brister i sin planering och har svårt att betala en större räkning. Särskilt vanligt är det för elbolag där räkningarna under vinterhalvåret han tredubblas. Be bolaget att de i fortsättningen skickar fakturan till dig varje månad, istället för att skicka en kvartalsfaktura.

 

  • Har du större problem än så och behöver dela upp fakturan i fler än två tre delar, kan du ändå diskutera detta med bolaget och försöka få en avbetalningsplan. Det är många företag som kommer kunna erbjuda en avbetalningsplan som passar dig.

 

  • Vänta inte tills ärendet skickas till inkasso för att försöka få mer tid eller för att du tror att det blir enklare att lägga upp en avbetalningsplan hos inkassobolaget.  Ett ärande som lämnas till inkasso och därefter läggs upp på avbetalningsplan kommer att kosta dig minst 300 kr (inkassoavgift + avgift för uppläggning av avbetalningsplan). Därefter tillkommer det säkert en aviseringsavgift för varje betalningstillfälle, samt dröjsmålsränta. Vänta inte och försök få en avbetalningsplan hos företaget som skickat fakturan direkt.

 

  • Vänta inte med att betala tills ärendet skickats till Kronofogden! Förutom att du riskerar att få en betalningsanmärkning, växer dessutom din skuld med minst 600 kr.

 

 • Ta aldrig nya lån för att betala av andra krediter!  Om du vet ett din ekonomiska situation inte kommer att se avsevärt bättre ut om en eller två månader, kommer du bara att hamna i ett ekorrhjul av lån. Kontakta kreditgivaren för att lägga upp en avbetalningsplan!

2 thoughts on “Kan du inte betala dina räkningar i tid?”

 1. Hej
  Jag hade missat o betala räkningen
  Jag tänkte fråga om de går bra att jag betalar den 19e
  Mvh maria

 2. Hi Jackie, yes, the ‘Employee Details – Personal’ report does include the employees full name.We have also added a new report to the program specifically for you to verify the information you have with your employees. This can be found in the Reports/Company folder and is called ‘RTI Employee Details Verification’. GarySage UK

Leave a Reply

Your email address will not be published.