Så väljer du rätt matlåda!

Posted on

Tar du med dig matlådan till jobbet? Var försiktig för att inte stoppa i dig giftiga ämnen. Nedan finner du tips på hur du ska välja din matlåda.

Efter jul- och nyårsledigheten är många tillbaka på jobbet och det är dags för rutiner igen. Fattig januari, mycket julshopping och nya nyårslöften påverkar mer eller mindre luncherna och middagarna ute. För visst ska du också börja ta med dig matlådan till jobbet? Du är definitivt inte ensam om det.

Att ta med sig matlåda till jobbet är ett av de vanligaste och enklaste sätten att minska på utgifterna. Även om det är härligt med luncherna ute, kan ekonomin vara ganska tight efter jul och nyår. Men trots allt så är det alltid gott med hemlagat mat. Dessutom är det smidigt och bekvämt att använda en matlåda. Det är enkelt att frakta maten, värma den och äta. Men det som många inte tänker på är giftiga ämnen som frigörs. Ska du värma din mat i matlåda, var då helt säker på du har rätt matlåda. Vissa plastförpackningar är tyvärr inte anpassade för att värmas upp. Värmer man maten i dem, finns det risk att farliga gifter frigörs och hamnar i maten som sedan får man i sig.

Vill du ta med dig en matlåda till jobbet? Det ska du tänka på:

  • En bra matlåda måste ha en gaffel- och glassymbol. Det är EU:s symbol som försäkrar att produkten är säker och lämplig att användas med livsmedel. Det är viktigt eftersom det finns vissa andra importerade matlådor från exempelvis Kina, som innehåller cancerogena ämnen.
  • De flesta plastförpackningar har en symbol med pilar i en trekant runt en siffra. Har man en sådan förpackning ska man använda den med antingen en 1:a eller 5:a.

Typ 1 (PET): Låg risk
Typ 2 (PE-HD): Ska inte upphettas
Typ 3 (PVC): Undvik! Innehåller ofta ftalater, som är farliga.
Typ 4 (PE-LD): Ska inte upphettas
Typ 5 (PP): Låg risk
Typ 6 (PS): Undvik! Kan innehålla polystyren som kan läcka till livsmedel.
Typ 7 (diverse plast): Undvik helst. Kan bland annat innehålla bisfenol 7.

  • Titta på vilken temperatur din matlåda tål. Väljer du de som tål låga och höga temperaturer är de gjorda av bättre plast.
  • Köp matlådor av glas.
  • Det bästa tipset är dock att lägga upp maten på en tallrik innan man värmer den.

Leave a Reply

Your email address will not be published.