Tio för och nackdelar med sms lån, vad du ska tänka på.

Posted on

Tio för- och nackdelar med sms-lån

Något som är ganska vanligt nu för tiden det är sms-lån eller ett litet lån. Det är något som kan vara bra för den som snabbt måste ha extra pengar. Det har i media under ett par år diskuterats om det är bra eller dåligt att ta denna typen av lån. Det finns så klart två sidor av det hela och det finns fördelar och nackdelar med dels vanliga lån så väl som med smålån.

5 fördelar med sms-lån

 • Snabbt lån
 • Enkelt att ansöka
 • Lån trots betalningsanmärkning
 • Flera olika summor att låna
 • Vissa lån är räntefria

5 nackdelar med sms-lån

 • Högre räntor
 • Kort återbetalningstid
 • Kan ge många kreditförfrågningar om du lånar på flera ställen
 • Kan kosta mer än vad du tror
 • Kan användas till köp som är onödiga

Fördelar

Fördelarna med ett sms lån är som sagt att det är ett snabbt lån. Det både när det kommer till att ansöka om det och att få pengarna på ditt konto. Ett sms-lån kan ta så kort tid som 15-20 minuter att få. Det från att du ansöker till att du får besked. Är det ett positivt besked, så kommer pengarna på ditt konto samma dag eller dagen efter. Den som har betalningsanmärkningar kan oftast få denna typ av lån eftersom det är ett litet lån. Små lån ligger på mellan 1000-5000 kronor, men det finns de långivare som erbjuder högre små lån. En del kreditgivare ger sina kunder räntefritt första lånet.

Nackdelar

Som med det mesta här i livet, så finns det så klart även en del nackdelar med fördelarna. Sms-lån eller ett litet blancolån har ofta mycket högre räntor än vanliga lån. De kan även komma med mycket kortare återbetalningstid än vad ett vanligt lån har. Det kan vara att du ska betala tillbaka inom 14-45 dagar. Väljer du att ansöka om lån hos flera kreditgivare och dessa tar en kreditupplysning via UC så kommer det att synas. Förfrågningar via UC ligger nämligen öppet och kvar under ett års tid. Ju fler sådana förfrågningar man har desto sämre kreditvärdighet anses man ha. Ibland tillkommer andra avgifter, som uppläggningsavgift och fakturaavgift. Sen en annan nackdel med små snabba lån är att man kan impulsivt låna för att köpa något, som kan ses som onödigt.

Låna utan inkomst?

När man ska ta ett lån så krävs det oftast att man har en fast inkomst, genom en fast anställning eller liknande. De stora ”vanliga” bankerna kräver en fast inkomst och en stadig ekonomi hos den som ska låna hos dem.

Men, det finns faktiskt möjligheter för den som inte har en inkomst att få ta ett lån. Dock är det oftast mindre summor man då kan få låna.

Små lån kräver oftast inte att du har en fast anställning utan det kan räcka att du har ett vikariat, pension eller deltidsarbete. Små lån kräver sällan att du ska ha en hög årsinkomst. En del kreditgivare kan räkna studiemedel som inkomst. Sen är det oftast inga problem om du råkar ha en betalningsanmärkning.

Att kunna låna pengar i dag i form av ett litet lån, kräver oftast inte att du har en fast anställning. Det finns flera kreditgivare som accepterar inkomster från vikariat, om du är pensionär och får pension eller om du har ett deltidsarbete.

Lån upp till 25 000

 • Kräver oftast högre årsinkomst
 • En del kreditgivare accepterar vikariat eller deltidsarbete
 • En borgenär eller medsökande ökar chansen att ge dig lån

Är det så att du har behov av att låna lite mer pengar, så är det så att du då måste ha en något högre årsinkomst eller att du kan visa upp att du har en visstidsanställning eller ett deltidsarbete. Sedan går det ofta bra att söka med en medsökande eller ha en så kallad borgenär.

Stora lån

 • Kräver fast anställning
 • Hög årsinkomst
 • Stabil ekonomi
 • Inga betalningsanmärkningar

Ska man ta ett stort lån, så kommer det alltid med krav. Det är ett måste att du har en stabil ekonomi, en fast anställning och en högre årsinkomst än vad du måste ha för de övriga lånen. Det går heller inte att ha en betalningsanmärkning.

Ta ett litet lån som nödlösning

För de flesta är det så att man har en något så när stabil ekonomi. Lönen kommer varje månad och den används för att betala räkningar som hyra, telefon, el och så vidare med dessa pengar. Dock har inte alla denna välplanerade ekonomi. Sedan finns det stunder då det kan komma oväntade utgifter och då krävs det en slags nödlösning. Det kan vara att din bil går sönder, en räkning du inte visste om, tandläkarbesök eller en annan oväntad utgift.

Det kan då vara så att det är nödvändigt att ta ett litet lån eller ett sms lån. Särskilt om man inte själv har egna pengar att ta av utan måste ha en snabb lösning. En nödlösning är då att ta ett litet lån för att klara av den oväntade utgiften du fick.

När ska du undvika små lån?

Det kan finns tillfällen då du inte ska ta ett litet lån. Svarar du ja på en eller flera frågor nedan så ska du nog inte ta ett litet lån.

 

 • Du kan inte betala tillbaka lånet månaden efter
 • Du har ett spelberoende
 • Du lånar för att betala för nöjen
 • Du lånar för att täcka upp ett annat litet lån

 

Se till att tänka långsiktigt

Även om det är så att ett litet lån kan hjälpa till för stunden, så är det inte en bra långsiktig lösning. Det du bör göra är att se över din ekonomi. Gör en budget för varje månad. Det är även bra att försöka lägga undan och spara pengar varje månad. Bygg upp en buffert helt enkelt. Tänker du långsiktigt, så kan du undvika att ta onödiga lån.

5 tips i stället för sms-lån

Små lån är populära och det ser man då det finns många kreditgivare som erbjuder detta. Det kan vara en bra lösning för stunden, men det är inte alltid det bästa valet. Det är inte fel att se över om det finns andra alternativ än att ta ett sms lån.

Här har du fyra bra alternativ som kan vara istället för att ta ett sms lån.

 

 • Spara pengar
 • Göra upp om avbetalning
 • Köpa på kredit
 • Kreditkort
 • Låna av familj och vänner

 

Spara pengar

Är ditt behov av pengar för att du ska köpa något eller vill ta en resa, då är det bättre att spara till detta. Det genom ett så kallat målsparande. Lägg undan en liten summa varje månad, tills du har råd med det du ska köpa eller resan.

Göra upp om avbetalning

Om du har svårt att betala för dig, kolla med kreditgivaren om det går att göra upp en avbetalningsplan.

Köpa på kredit

Detta är snarlikt att låna pengar för att köpa det du vill ha, men ett kreditköp kan ge dig lägre ränta och längre avbetalningstid.

Kreditkort

Att ha ett kreditkort är en fördel eftersom du bara betalar ränta på de pengar du använder. Denna ränta är oftast även lägre än vad ett sms lån har.

Låna av familj eller vänner

Även om det inte är så kul att erkänna att man behöver hjälp ekonomiskt så kan det ibland vara ett måste. Nu ska inte familjen eller vännerna användas som en bank, men det kan vara värt att fråga dem om det är ett enstaka tillfälle.

Fundera innan du väljer ett sms-lån – 5 anledningar att låta bli

 

 

Det är väldigt lätt att ta ett sms lån och det innebär att många gör det på ren impuls och av fel anledningar. Att ta denna typen av lån är inte bra för att täcka upp för andra skulder eller om du har ett spelberoende och använder pengarna för att spela.

Tänk även på att de flesta sms lån är inte räntefria. Det innebär att summan du lånar plus ränta ska betalas tillbaka. Har du en sämre ekonomi och svårt att betala tillbaka nästa månad så ska du fundera ett varv till.

Anledningar att låta bli att ta ett mindre lån:

 • Är pengar till för att spela med, eller täcka upp det du redan spelat för?
 • Är det lån du tänker ta för nöjen som krogen eller en resa?
 • Tar du ett sms-lån för att betala av andra skulder?
 • Har du betalningsanmärkningar?
 • Kommer det bli svårt att betala tillbaka nästa månad?

Svarar du ja på eller flera av dessa frågor så ska du nog inte ta ett sms lån. Det gör bara att du släcker små bränder och att du nästa månad kommer ha än ännu sämre ekonomi.

De som tar ett mindre lån eller ett sms lån ska helst ha en stadig ekonomi och tar lånet för att de måste fixa något oväntat.

Jag har svårt betala tillbaka lånet, vad gör jag nu?

Skulle det vara så att du har tagit ett sms lån och att du månaden efter inte kan betala tillbaka så bör du inte strunta i det. Ta inte heller ett nytt lån för att betala det gamla. Det är bättre att kontakta kreditgivare och fråga om det är möjligt att förlänga återbetalningstiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.