Kreditupplysningar och UC – vad är det för något?

Posted on

Om det är så att du funderar på att ta ett internetlån och vill låna pengar snabbt, så kommer du att komma i kontakt med det som heter kreditupplysning eller UC. Idag finns det snabblån utan UC eller lån utan kreditupplysning, men det allra vanligaste är att det sker. Det finns flera olika typer av kreditupplysningar.

Vad är en kreditupplysning?

När det är pengar som ska lånas ut eller om det är en kredit som ska ges av en kreditgivare, så måste de ha någon form av underlag. Detta för att kunna bedöma dig som kund. Kreditbedömningen som görs den baseras oftast på flera olika faktorer. Det är bland annat hur din ekonomi ser ut och hur många förfrågningar du redan haft. En kreditupplysning ger även övrig information, så som adress, relationsstatus eller om du har utvandrat. Kreditgivare idag är oftast direkt uppkopplade till register hos Kreditupplysningen.

Finns det olika kreditupplysningsföretag?

Det finns idag flera olika kreditupplysningsföretag, som utför själva kreditupplysningarna och det när en kreditgivare begär det. Det är nämligen oftast dom som begär en upplysning när du ansöker om ett lån. De tre vanligaste företagen idag är UC, Bisnode och Creditsafe, men det finns fler.

I dag finns det flera olika företag som tar kreditupplysningar på uppmaningar av kreditgivare som är de som oftast begär en upplysning i samband med att du ansöker om ett lån. När man talar om att en UC ska göras, så är det en kreditupplysning från något som heter Upplysningscentralen. De är Sveriges största kreditupplysningsföretag och oftast den långivaren använder sig av. När en UC har tagits på dig, så kommer du att få en listad förfrågan och denna ligger kvar under ett års tid. Låna pengar utan UC går, men då kan det vara så att långivararen använder sig av en annan form av kreditupplysning. Det kan till exempel vara via Bisnode. Detta företag jobbar tillsammans med det som heter Min Upplysning”. Det kan även vara via Creditsafe. Detta företag är vanligt när det handlar om mikrolån, alltså lån som är på en mindre summa. Creditsafe listar inte tidigare förfrågningar, så det syns inte för andra att sådana förfrågningar har gjorts tidigare.

Du som vill söka lån ska tänka på att inte ansöka om det hos för många på en och samma gång, då detta kan ge dig dålig kreditvärdighet, särskilt om det är en UC de tar på dig.

Varför har jag fått en kreditupplysning?

Du kanske har fått ett brev hem i din brevlåda eller i din digitala brevlåda på nätet där det står att någon har gjort en kreditupplysning. Det papper du får, i handen eller digitalt, det är en exakt kopia på vad företaget som begärt det fått för uppgifter. Anledning till att du fått detta kan vara att du har ansökt om ett lån eller att du har köpt något på avbetalning. Det kan även bero på att du har tecknat ett mobilabonnemang eller ansökt om lägenhet. Du får hem en kopia eftersom det enligt lag är kreditupplysningsföretagens skyldighet att tala om för dig vad för slags uppgifter de har gett om dig och till vem. Sedan så finns det en annan lag. Den säger att företag får beställa en upplysning på dig om det finns ”ett legitimt behov av information av ekonomisk art”. Detta behov kan uppstå när det ska skrivas ett avtal, göras ett avbetalningsköp eller tecknas ett abonnemang. Med en upplysning kan de se om du har ekonomin att göra rätt för dig, alltså ha medel att kunna betala. Det som de brukar fråga om är vad du har för inkomst och om du har förfrågningar eller betalningsanmärkningar sedan innan.

De vanligaste kreditupplysningsföretag som används är UC, Bisnode och Creditsafe. Det som allra mest påverkar din kreditvärdighet är när en UC görs. Detta sker oftast om det är stora lån eller avbetalningar. Mindre sms lån och mikrolån med mera, då är det oftast Bisnode och Creditsafe som används.

Ekonomiska data och uppgifter om dig samlas in från det år du fyller 15. Den ekonomiska datan samlas in löpande och det handlar om taxerad inkomst, ägare av bostad med mera.

UC och smslån?

Smslån utan UC, går det? Ja det går, om du väljer att ansöka om ett lån hos en kreditgivare som använder sig av Creditsafe eller Bisnode. Det finns fler än dessa två, men de är de vanligaste och som de allra flesta som erbjuder mikrolån använder sig av. En förfrågan hos en av dessa är så att säga osynlig. Ingen annan ser att det gjorts. Det är bara du och den som gör förfrågan som ser det.

 

Vad är en betalningsanmärkning och kan man bli av med den?

Om det är så att du inte kunnat betala en räkning eller en skuld i tid, så riskerar du att få en betalningsanmärkning. Det som sker, är att Kronofogden skickar ett krav till dig, där det står att du ska betala in skulden tillsammans med extra kostnader. Dessutom blir det en betalningsanmärkning. Det är inte Kronofogden som sätter denna anmärkningar, utan det är kreditupplysningsföretagens namn på ett samlat begrepp. Detta samlingsbegrepp innebär alla de uppgifter de tar från olika instanser där bland annat kronofogden ingår.

Om du funderar på huruvida det är så att du har fått en betalningsanmärkning så kan du ta reda på det via kreditupplysningsföretagen. Detta eftersom att det är de som sätter dessa anmärkningar. Företagen hämtar offentliga uppgifter från bland annat kronofogdens register. Om du vill ha en lista på alla kreditupplysningsföretag då kan du kontakta datainspektionen. Sedan kan du göra en skriftlig förfrågan. Det finns även företag via nätet som erbjuder en tjänst där du tar en egen kreditupplysning på dig själv mot en mindre kostnad.

Du kanske funderar på hur länge du kommer att ha denna betalningsanmärkning? Det är så att har du en, eller flera, så finns den kvar i tre år hos kreditupplysningsföretagen och det räknas från den dag anmärkningen registrerades. Om det är så att du är en juridisk person med ett företag så har du kvar anmärkningen längre. Då finns den kvar i 5 år.

En anmärkning syns ganska så fort, när den väl kommit in i systemet och kreditupplysningsföretagen hämtar hem uppgifter från kronofogden dagligen.

Det finns även något som heter betalningsföreläggande. En del funderar på när de får hem detta om det ger betalningsanmärkning. Ett betalningsföreläggande kommer till dig om det är så att du inte betalat tillbaka det du är skyldig. Då kan de du är skyldiga pengar ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogden. Det du får hem då, det är ett krav om att betala och det inom en viss tid. Du kan även välja att överklaga eller invända mot kravet. Är det dock så att kravet är riktigt och du inte invänder dig, så kommer det att leda till ett utslag. Det är det som sedan kommer att ge dig en betalningsanmärkning.

Skulle det vara så att du har fått en felaktig betalningsanmärkning och av misstag hamnat i Kronofogdens register på grund av att du till exempelvis har betalat, men på fel sätt eller om det är så att de som skickat att du har en skuld, inte skulle gjort det, så går det att ta bort en. Det finns en särskild lagstiftning som bestämmer om Kronofogden kan ändra eller ta bort en betalningsanmärkning.

Det bästa du kan göra dock, är att betala i tid och att undvika att få betalningsanmärkningar. Ser du bara till att sköta räkningar och betalar tillbaka lån och annat i rätt tid så kommer det inte att gå vidare någonstans. Oftast är det så att det före det kommer till Kronofogden, hamnar hos ett inkassobolag. Skulle det vara så att du i ett tidigt stadie inser att du har svårt att betala så är det bättre att kontakta den du har en skuld till och fråga om det går att få en avbetalningsplan. Har det hunnit till inkasso, så kan du kontakta dem istället och fråga samma sak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.