Barnkalas för en liten peng!

Posted on

Födelsedagskalas kan vara något barnen ser mycket fram emot och kan prata om i veckor eller även månader innan och efter. Denna dag är oftast lika viktig som julafton. Men är det möjligt att fixa drömkalaset med litet budget? Nedan finner du några tips på hur du förbereder ditt barns bästa barnkalas för en liten peng.

Födelsedagskalas i varje barns och föräldrarnas liv är en viktig dag. Barnen ser fram emot dagen och föräldrarna vill att barnen och deras kompisar ska ha ett fint minne och en oförglömlig dag. Lite då och då kan härliga och färgglada inbjudningar till olika barnkalas dimpa ner i brevlådan. Barnen börjar räkna ner till sina egna kalas ett halvår innan. Och helt plötsligt så är barnkalaset lika viktigt som julafton. Ett barnkalas går ut på tårtor, kakor, prydnader, presenter och lekar. Som förälder vill man att ens barn ska ha ett underbart kalas och göra så bra som möjligt, även om familjeekonomin inte är i topp. Nedan finner du tips på hur du ska arrangera ett trevligt barnkalas med liten budget.

  • Först och främst ska du hitta på ett tema. Du vet bäst vad ditt barn tycker om, om det är Spiderman, eller kanske Barbie. Ett bra spartips är att (om det finns en möjlighet) ha barnkalas tillsammans med något annat barn eller några andra barn. Det är jättekul för barnen att ha kalas tillsammans med någon annan från avdelningen eller klassen. Planera med andra föräldrarna. Det blir mycket billigare och mindre stressigt för föräldrarna eftersom alla delar på ansvaret.
  • Starta planeringen i tid och lägg undan lite pengar varje månad.
  • Fynda på stormarknader! Skippa läsken och gör ett saftbål istället. Skippa chipsen och satsa på popcorn istället. Ha koll på erbjudanden och köp godsaker och mat i tid. Istället för tårta kan man göra en glasskiosk med några olika glassmaker.
  • Laga mat och gör tårtan själv! Att köpa färdig mat är ofta mycket dyrare än att laga mat själv från grunden. Köp en pizzadeg med tillbehör och låt barnen göra sina egna pizzor. Eller varför inte göra småhamburgare? Mycket godare och billigare! Specialbeställda tårtor kostar också en del. Barnen nöjer sig med enkla kakor. Oftast räcker det med en kladdkaka eller glass.
  • Tänk igenom tidsvalet. Spara pengar genom att inte ha kalaset runt lunch och middag. Är det annan tid på dagen, räcker det med att bjuda på fika och saft. Skriv på inbjudningskortet ”vi bjuder på tårta och godsaker”.
  • Barnen älskar att kunna hjälpa till. Involvera de i att bestämma om kalasets tema och låt dem dekorera själva. Det är enkelt att göra exempelvis egna tårtpapper, girlanger. Du behöver inte köpa något speciellt. Använd det som ni har hemma. Köp en vanlig vit pappersduk och låt barnen rita på duken. De kan hjälpa till och underhålla sig.
  • Har ni lite plats hemma? Ett bra och billigt alternativ är att vara utomhus. På hösten och våren kan man vara ute i skogen och göra några roliga lekar, gå tipspromenad. Och på vintern kan man antingen gå till pulkabacken, skridskobanan eller varför inte tända en brasa och grilla? Att låna gympasalen på skolan är ingen dålig idé. Kolla också med din bostadsförening om det finns en lokal som man kan låna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.