Ekonomin- en skör tråd efter jul!

Posted on

Julen närmar sig minst sagt med stora kliv och med det alla kostnader. I föregående blogginlägg gav vi några tips på hur du kan minska stress och utgifterna i samband med jul. Men många har även svårt att klara av pressen som kommer efter jul, vi talar såklart om utgifterna som kommer till det lilla av lönen som är kvar.

Många av oss får lön samma vecka som julafton, ett perfekt tillfälle att kanske köpa lite extra inför jul? Men nej, det är det inte.

Efter december kommer januari med tunt i plånboken och långt till lön. Ofta klarar man ändå av julen. Lönen kommer in och du har en slant att spendera på julklappar och annat inköp inför julen. Problemen kan komma efteråt – och då är resten av december och januari kvar. Vi har några tips på hur du kan klara dig månaden efter jul:

  • Det viktigaste förstås är att ha en budget för december och sedan hålla sig till den.
  • Svenska hushåll använder sig allt mer av kreditkort. Det är inget fel med det – under förutsättning att man verkligen betala hela fakturan när den kommer. Då får man faktiskt en kostnadsfri kredit.
  • Är det någon månad när det är extra viktigt att visa ekonomisk självdisciplin så är det januari. Därför: dra inte på dig extra utgifter. Tvärtom, se över dina utgifter och se vilka som du absolut måste betala nu, vilka du kan skjuta på och vilka du kan dra ned på. Kanske finns det någon prenumeration eller medlemskap i någon klubb eller ett gym som kan sägas upp. Och kom ihåg att även uppskjutna utgifter måste förr eller senare betalas.
  • Under jul- och nyårshelgerna har det i de flesta hushåll lagats mycket mat. Gör portioner av den mat som blivit över och frys in. Att ta med sig en matlåda till jobbet är ett enkelt sätt att spara pengar på.
  • Åk kollektivt till jobbet eller, om du har tid, gå. Då får du dessutom motion.
  • Se över vad som finns i vinds- och källarförråd. Där finns inte sällan prylar som kan inbringa en slant om de säljs över nätet.

 

Dessutom brukar det komma en hel del räkningar som ska betalas när året börjar: försäkringar, abonnemang av olika slag, el (som är som dyrast på vintern). Se därför till att ha en buffert till efter julhelgen också!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.