Låna pengar för att köpa ny bil

Posted on

Funderar du på att köpa en ny bil? Kanske du även då funderar på att ta ett lån i samband med detta? Det finns en del saker att tänka på inför ett bilköp. Dels om du ska köpa en helt ny eller begagnad bil. Om du ska köpa privat eller via bilhandlare samt om du behöver ett billån eller inte. En sprillans ny bil är en rätt så stor investering och i vissa fall kan det vara idé att istället privatleasa en bil än att köpa den.

Så först, se till att bestämma om det är en helt ny eller begagnad bil du ska köpa. Du bör välja en bil som är säker, som har ett tillförlitligt märke, samt att den även bör ha ett bra andrahandsvärde. Bilen bör även passa dina behov. Så fundera på vad du ska använda den till, hur ofta du ska köra den, hur långa sträckor den ska klara samt hur många som ska få plats i den. Har du en stor familj så krävs det ju att du har en större bil.

Vad för bil har du behov av?

När du bestämt dig för om du ska köpa nytt eller begagnat så är det bra att även som sagt fundera på vad för storlek det ska vara på bilen. Fundera även på vad du behöver i lastkapacitet, samt kolla vad du kan dra för släp med bilen, om det är ett måste. En annan viktig aspekt är hur säker bilen är. Att välja ett tillförlitligt märke är att rekommendera, driftkvalitet och annat kan du läsa om i olika bildtidningars undersökningar.

Finansiera köpet

När du vet vad för typ av bil du vill ha, så var det ju detta med finansieringen av den. Har du sparat undan pengar sedan tidigare är det ju inga problem. Men har du inte det så kan det vara så att du behöver ett billån. Du bör göra en kalkyl innan med, så att du vet att du kan klara av att betala på ditt lån. Det finns idag olika lån att välja mellan. Det finns dels det som just kallas för billån. Det eftersom det är ett lån man tar för att köpa en bil. Billån kan du hitta hos banker, kreditgivare och hos bilförsäljare. Många gånger är det så att bilhandlare de kan samarbeta med olika billånebolag, som specialiserat sig på att låna ut pengar för bilköp.

Du kan även välja att låna pengar till en bil via ett privatlån eller ett blancolån. Det är då ett lån utan säkerhet. Ett billån har ju bilen som säkerhet, medan ett privatlån kommer helt utan en säkerhet. Denna typ av lån kan dock ha högre ränta, just på grund av detta. Blancolån är oftast inte över en bestämd tid, utan det går att betala i klumpsumma om du vill.

Saker att tänka på med billån

Om du har bestämt dig för att ta ett billån är det bra att vara uppmärksam. Inte alla typer av billån är bra alternativ. Kolla upp vem det är du lånar pengar av. Är det via bilförsäljaren så är det ofta ett kreditbolag bakom det hela. Bilhandlaren bara förmedlar själva lånet. Du ska också se över vad lånet har för villkor. Vad det är för ränta på lånet är något som bör framgå mycket tydligt samt att du ska direkt se om det tillkommer andra avgifter.

Ta inte första bästa billån. Som med alla sorters lån är det bra att jämföra olika alternativ. Idag finns det flera låneförmedlare som samarbetar med flera banker och långivare. Fördelen med det är att du får bara en enda kreditupplysning samt flera som ger dig erbjudanden om lån.

Glöm inte av att ett lån kommer med olika sorters omkostnader. Dels är det ju en månadskostnad, men sedan har du ju även det som är det totala kostnaden för lånet. Det beror bland annat på räntan, på hur lång avbetalningstid det är och så vidare. Sedan tillkommer det även andra omkostnader i samband med ett bilköp. Bland annat är det ju besiktningar, skatt, försäkring, bilservice, däckbyte mer mera.

Köpa nytt eller begagnat?

Så, hur tänker du, nytt, eller begagnat? Båda varianter kommer ju med fördelar och nackdelar så klart. En sprillans ny bil är dyr i inköp, men kommer mer garantier och den riskerar inte att gå sönder direkt. Om den gör det så har du ju så att du kan få en ny, tack vare garantier. En gammal bil, eller begagnad, den måste inte vara ”gammal”, är ett bra alternativ om du köper för sparade pengar. Allra bästa är att köpa en bil som är runt 1 år gammal. Ett tredje alternativ är att satsa på privatleasing.

Köpa hos bilhandlare eller privat?

Helt nya bilar köps ju hos bilhandlare, men när det kommer till begagnade bilar så finns det två alternativ. Du kan dels gå till en bilhandlare, som erbjuder både nya och begagnade bilar. Eller hitta en på till exempelvis Blocket, som säljs av en privatperson. Sedan finns det så klart även bilhandlare som endast har begagnat. Om du köper din bil hos en bilhandlare, så är det ofta enklare att få ett billån, samt att du kan återvända till dem om det visar sig finnas fel på bilen. Om du köper en bil privat så har du inte alls samma skydd.

Hur mycket får bilen kosta?

Ja, vad får då en ny eller begagnad bil kosta? Du kan ju själv sätta en budget vad du max kan tänka dig betala. Det oavsett om du har sparade pengar eller tänker att du ska ta ett lån. Men du kan även kika på Konsumentverket som har flera bra guider kring detta med att köpa bil. De har även flera bra texter som handlar om riktpriser för begagnade bilar hos bilhandlare. Det kan vara bra att läsa där.

One thought on “Låna pengar för att köpa ny bil”

Leave a Reply

Your email address will not be published.