Låneguide – lär dig mer om olika former av lån

Låneguide

Posted on

När du ska låna pengar, vad det än är till, är det en god idé att göra en ordentlig ekonomisk kalkyl. Det för att du ska få överblick över din egen ekonomi samt att du ska få en uppfattning om hur mycket du kan och behöver låna, och att du kommer klara av att betala tillbaka lånet. Sedan var det ju detta med att välja rätt sorts lån. Det finns ju en massa olika former av lån att ta dig. Bland annat har du bostadslån, privatlån, billån, sms lån och medlemslån så väl som det finns kontokrediter. Dessa olika lån har alla olika räntor och krav kopplade till sig.

Ett lån är en summa pengar som du får från banken eller en annan långivare. Dessa pengar ska betalas tillbaka till banken i framtiden. För att låna ut pengar och tjäna på det så tar banken eller långivaren ut ränta. Det är en procentsats av lånet som läggs till som en kostnad utöver de pengarna som du ska betala tillbaka. Det finns olika typer av lån som skiljer sig åt när det kommer till hur mycket pengar du kan få låna, hur lång löptiden är eller hur mycket det kostar att låna pengarna.

Ett lån kan du ansöka om hos en långivare. En långivare kan antingen vara en bank eller ett kreditbolag. Oftast så är det billigast att låna direkt från en bank, då de generellt tar ut lägre ränta. Dock brukar banker ha högre krav än vad mindre kreditbolag gör. När du ansöker om lån så måste du uppfylla vissa grundläggande krav för att kunna få ett lån. Dessa krav kan variera från långivare till långivare men de gäller hos i princip alla aktörer.

Minimumkraven brukar vara följande:

  • Vara minst 18 år gammal
  • Ha en deklarerad inkomst
  • Inte ha några betalningsanmärkningar
  • Inte ha några skulder hos Kronofogden

Du som uppfyller alla dessa punkter har troligen goda möjligheter att bli beviljad ett lån. Dock finns det möjligheter ändå, om du inte uppfyller alla krav.

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är din förmåga att betala av skulder och den utgår från olika faktorer. Det som man ser till mest då man bedömer kreditvärdigheten är din inkomst, fasta utgifter samt nuvarande krediter och lån.

Utöver detta så tas även hänsyn till din livssituation i form av om du bor i en hyresrätt eller bostadsrätt, vart du bor, ditt civilstånd och dina familjeförhållanden

Din kreditvärdighet påverkas också av hur många gånger du har ansökt om lån tidigare. Varje gång du ansöker om ett lån görs det en ny kreditupplysning på dig.

Många kreditupplysningar ger en negativ påverkan på din kreditvärdighet och därför ska du undvika det.

Gör din kreditvärdighet bättre

Det finns en hel del du kan göra för att få en bättre kreditvärdighet. Betala alltid alla fakturor och räkningar i tid. Du undviker då att få betalningspåminnelser och undviker att få betalningsanmärkningar hos Kronofogden om det går så långt. Vidare kan det vara klokt att se över dina krediter och lån. Kanske har du flera olika kreditkort eller fortfarande betalar för ett abonnemang som du inte längre använder? Till råga på allt så kanske du har många lån spridda hos flera långivare. Detta är ingen ovanlig situation, men det är långt ifrån optimalt. Känner du igen dig i detta bör du göra något åt det. Du kan försöka samla dina lån.

Olika typer av lån

De vanligaste typerna av lån som erbjuds idag är privatlån, bolån och snabblån. De skiljer sig från varandra på flera olika sätt, exempelvis lån med UC och lån utan UC.

Snabblån

Ett snabblån, eller sms lån är ett blancolån. Det är oftast dyraste sättet att låna pengar på. Det är ett litet lån, som ofta har en hög ränta och en kort löptid.

Belopp: 500 – 50 000 kr

Löptid: 1 mån – 5 år

Exempel på användningsområden

Oförutsedda utgifter

Bilreparationer | Tandläkarbesök | Veterinärkostnader | Restskatt | Oväntat höga räkningar

Privatlån

Privatlån är ett lån som ofta är för konsumtion. Det är även det ett blancolån, där det inte behövs en säkerhet. Detta lån används ibland för kontantinsats eller för att finansiera en renovering, en resa eller annat.

Privatlånet kan variera stort vad gäller beloppet och även löptid samt ränta

Belopp: 2000 – 600 000 kr

Löptid: 1 – 15 år

Exempel på användningsområden

Fordon

Bil | Båt | Husbil | Husvagn | Motorcykel | ATV | Moped | Cykel | Körkort

Hem och hushåll

Renovering | Möbler | Vitvaror | Värmeanläggning | Utbyggnad | Elektronik

Nöjen

Resor | Bröllop

Kontantinsatser

Bostadsköp | Fordonsköp

Bolån

Bolån är en annan låneform och tas vid bostadsköp. Bolånet är ofta det största lånet man tar som privatperson. Generellt sett har bolånet en väldigt lång löptid och en relativt låg ränta. Bolånet får täcka 85 % av bostadens värde. Resterande del av bostadsvärdet ska täckas upp med en så kallad kontantinsats. Belopp och löptid anges av respektive bank och kreditbolag i form av ett lånelöfte.

Alternativ till lån

Det finns andra sätt att få tillgång till pengar än att låna dem på traditionellt sätt. Det går att handla på avbetalning eller kredit eller använda något av nedanstående.

Kreditkort

Kreditkortet tillåter dig att förfoga över över medel som du i nuläget inte besitter själv. Kreditkortet fungerar som ett sätt för dig att låna pengar under en kort tid för att sedan betala tillbaka det längre fram. Ofta så ska det betalas tillbaka månaden efter och ränta tillkommer. Dock betalas ingen ränta om du inte använder kortet.

Kreditkonto

En annan form av lån är kreditkonto. Kreditkontot ska inte på något sätt blandas ihop med kontokrediten i och med att det är två från varandra vitt skilda produkter. Kontokredit är, i korthet, detsamma som den gräns till vilken du har tillåtelse att övertrassera ditt konto tills du inte längre kan använda det.

Kreditkontot å andra sidan fungerar som ett stående konto från vilket du kan göra uttag och disponera pengarna fritt. Pengarna som du tar ut från kreditkontot måste sedan betalas tillbaka. Det du inte utnyttjar av ditt kreditkonto behöver du inte heller betala tillbaka. Kreditkontot är likt kreditkortet med skillnaden att du inte har något kort kopplat till ditt kreditkonto.

One thought on “Låneguide”

Leave a Reply

Your email address will not be published.