mācību līdzekļi, skola, izdevīgāk

Prata pengar med ditt barn!

Posted on

Många vuxna tycker att det är svårt att prata om ekonomi med varandra och pengar har alltid varit ett jobbigt ämne för många. Att prata ekonomi och pengar med barn måste då vara en ännu svårare utmaning. Nedan finner du tips på hur du ska prata pengar med ditt barn och visa vägen till en sund ekonomi i det vuxna livet.

Barnen börjar upptäcka världen och lära sig att leva direkt efter födelsen. Det är viktigt att barnen får en bra och stabil grund till en sund ekonomi i det vuxna livet, redan sedan tidig ålder. Att få barn att inse att pengar inte växer på träd är inte en lätt uppgift. Men det finns några enkla tips som hjälper dig att öka ditt barns förståelse om ekonomi och pengar och bidrar till en stabil ekonomi när barnet blir vuxen.

Våra 6 tips:  

  • Börja prata om pengar tidigt. Det sägs att redan vid 3 års ålder börjar barnen förstå olika ekonomiska företeelser. Men det är viktigt att tänka på att trots allt förstår inte barnen allt. Anpassa ditt lärande till åldern. Det kan man göra genom exempelvis använda olika historier, visa bilder, visa på en miniräknare och så vidare.
  • Barnen ser upp till sina föräldrar och lär sig många saker av dem. Chansen att barnen tar efter ditt beteende är hög. Prata ekonomi hemma med andra familjemedlemmar, och se till att hålla din ekonomi i god ordning. Du ska vara en bra förebild. Prata inte om din och din partners lön, barnen saknar kontext och kommer inte förstå hur mycket pengar det rör sig om.
  • Månadspeng eller veckopeng – att lära sig hantera pengar i praktiken. När barnen får en regelbunden summa pengar som ska räcka till nästa vecka eller nästa månad hjälper dem att förstå hur ekonomin funkar i praktiken. Detta är ett riktigt bra sätt att visa barnen att man inte kan köpa allt på en gång och vill man ha något dyrare måste man spara till det.
  • Ett bra sätt att lära barnen pengarnas värde är att sätta mål tillsammans och spara pengar gemensamt med andra familjemedlemmar.
  • Försök att inte ge pengar mot motprestation exempelvis om barnet dukar undan middagen eller bäddar sängen. Sådana saker ska barnet göra utan att får pengar för det. Det finns risk att du kommer att hamna i förhandlingarna med ditt barn, och det vill du undvika. Var konsekvent i det du gör.
  • Säg nej till ditt barn. Det är viktigt att barnen ska förstå skillnad mellan måste ha och vill ha. Det är viktigt att lära dem vad skillnaden är. Barnen kan tycka att det är lite konstigt att det alltid finns pengar när ni är i en affär och storhandlar, men att det inte finns pengar till leksaker eller godis som barnet vill ha. Då är det ett bra läge att förklara att vissa saker får man önska sig och att det finns saker som man inte klarar sig utan som exempelvis mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.