Så får du en mer miljövänlig vardag!

Posted on

Klimatförändringar går allt snabbare. Men genom att förändra våra vanor och följa några små, enkla steg kan vi alla hjälpa till! Vi listar 12 saker som du kan göra för att få en mer miljövänlig vardag.
Döende korallräv, sjunkande paradisöar, smältande polarisar, koldioxidutsläpp i rekordnivåer, varmare temperaur och så vidare. Miljö- och klimatforskare ropar på hjälp. Det är omöjligt att överskatta klimathotet. Konsekvensen av våra handlingar (utsläpp) är att jorden värms upp allt snabbare. I stort sett är de flesta forskare eniga om att klimatförändringen som vi kämpar mot nu kommer från mänskliga aktiviteter. Det betyder att det är du och jag, våra familjer, kompisar, grannar och förfäder som har bidragit till att vår planet inte mår bra. Våra utsläpp rubbar naturens balans och det blir ännu mer problem i framtiden.

Faktorer som bidrar till klimatförändringen är allt från stora fabriker, flygplan, bilar, plastpåsar, köttindustri till duschkrämer, kläder och paket från Wish. Det krävs inte mycket för att göra skillnad. Men det är viktigt att vi alla är medvetna om det som händer om vi inte tar tag i det problemet = global avsmältning av glaciärer, höjda havsnivåer, fler naturkatastrofer som stormar, översvämningar, skogsbränder och höga temperatur. Men det är inte klart där. Många människor drabbas på grund av hotad livsmedelsproduktion och dessutom hotas viktiga djur- och växtarter, våra livsmiljöer och hela vårt ekosystem.

Vad och hur kan vi ändra på det? Först och främst hemifrån, genom att ändra våra vanor och vårt tänkesätt.

Det är ingen hemlighet att vi är vanedjur. Vissa av våra vanor gynnar oss, medan vissa andra precis tvärtom – skadar oss och vår miljö. Många säger att det tar 300 dagar att etablera en ny vana, enligt andra är det 90 dagar eller kanske bara 16 dagar. Det är olika för var och en och det beror på vem du är och vad det är för vana som ska brytas. Ta små steg och börja med de vanor som är lättast att bryta. Ge inte upp! Du väljer själv vilken planet du vill bo på. Ren med frisk luft och full med fina platser och skogar, eller en enda stora fabrikplats med avgaser och berg av sopor? Kom ihåg att alla bäckar små!

Nedan listar vi 12 enkla saker som du kan göra för att ha en mer miljövänlig vardag!

 • Sopsortera och återvinn. ALLT!
 • Skippa läsk och vatten på flaska. Investera i en återvändbar flaska eller en Sodastream.
 • Köp en tygkasse som du kan ta med dig när du handlar.
 • Ät mer vegetariskt, eller välj kött med omsorg.
 • Gå till skomakare istället för att köpa nya skor.
 • Laga trasiga saker istället för att slänga dem.
 • Byt ut dina städgrejer mot mer klimatsmartare alternativ.
 • Säg nej till reklam och gratistidningar.
 • Försök att åka kollektivt eller samåk med familj, kompisar eller kollegor.
 • Duscha snabbare! Skippa det långa och sköna badet.
 • Välj PDF-format för papperstidningar istället för de vanliga.
 • Byt ut dina vitvaror och satsa på toppmiljöklassare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.