Dumpa bilen, välj cykel

Posted on

Är du en av dem som pendlar till jobbet? Är du en av dem som tar bilen trots att du egentligen har möjlighet till att ta cykel? Har du svarat ”ja” på de frågorna har vi en text till dig. Att ta cykel till jobbet har en massa fördelar! Läs nedan vilka!

Många av oss pendlar till sitt jobb varje dag och det rör sig om allt från några kilometer till några mil. Det är ingen hemlighet att pendla till jobbet kan ta på krafterna och slita på både kropp och psyke. Även om bilen verkar vara det mest bekväma sättet att ta sig till jobbet på, så fler och fler väljer faktiskt att ta cykel. Och just cykeln verkar vara den perfekta lösningen för många besvärliga problem som bilförare stöter på varje dag. Allt från bilköer, parkeringsböter till få och dyra parkeringsplatser. Är det så att du pendlar några mil och inte kan ta cykel hela vägen, kanske finns det chans att cykla en bit och sedan åka kollektivt? Om möjligheten finns, varför inte ta cykeln till jobbet istället? Vi berättar varför!

Miljövänligt
Cykel är ett väldigt bra färdmedel som har minimal påverkan på vår miljö och vårt klimat (likaså promenader). Energin krävs endast för tillverknings- och distributionsprocessen, då användning av cykel är fri från utsläpp av exempelvis växthusgaser.  Det är just vägtrafiken som är den dominerande källan till kväveoxid i luften. Väljer du cykel istället för bil så leder det till att du minskar utsläpp av avgaser och koldioxid. Cykling minskar dessutom trafikbuller och trängsel på gatorna.

Bra för hälsan
Det är uppenbart att cykel och framför allt motion har en positiv inverkan på vår hälsa och vårt liv. Att cykla är bra för hälsan och det gäller både den mentala och fysiska. Motion och även cykel gör dig friskare och gladare. Dessutom fungerar cykling bra som en träningsform som reducerar många hälsorisker. Om du cyklar regelbundet får du bättre sömn, ökad prestationsförmåga och koncentrationsförmåga och även minskning av hjärt- och kärlsjukdomar.

Framkomlighet
Den som har kortare sträcka än 15 km kan oftast cykla till och från jobbet utan att det tar någon extra tid jämfört med att åka bil. Ibland kan det även ta mindre tid att cykla till jobbet än att ta bilen dit. Om fler skulle börja cykla till jobbet, skulle det leda till att utryckningsfordon kommer att få förbättrad framkomlighet och även transporter skulle få bättre plats. Dessutom skulle köerna i städerna minska. Det sista viktiga är att varje parkerad cykel tar mycket mindre plats än en parkerad bil.

Ett ekonomiskt alternativ
Att ta cykeln till jobbet är bra för din privata ekonomi. Det kan vara en av många spartips som du kommer att få höra. Det är ett billigt fordon i jämförelse med andra alternativ. Cykel behöver inget bränsle och underhållskostnaderna för en cykel är väldigt små om man jämför dem med andra alternativ.  Dessutom tillkommer det inga extra avgifter som skatt, trängselskatt, parkeringsavgifter eller böter. Cykel är även ett billigare alternativ för vår statskassa. Dels är cykelinfrastruktur mycket billigare än infrastruktur för bilar eller även kollektivtrafik och så bidrar cykling till lägre kostnader för medicin och sjukvård med tanke på de stora hälsofördelarna. Är du nyfiken på hur mycket pengar du spenderar på att åka bil till jobbet varje dag? Här kan du se vad din resa kostar.

One thought on “Dumpa bilen, välj cykel”

  1. Gör lite research om ert varumärke Viaconto med era snabblån där man kan låna pengar med snabbt besked och måste bara säga att jag verkligen gillar ert upplägg på bloggen! Ni skriver till skillnad från många andra mänskliga inlägg som är värda att läsa! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.