Kommer den i år också?

Posted on

Julen kommer i år också, jo det är sant! Men vi har en förmåga att glömma bort den ändå. Plötsligt står julen inför dörren med all stress och ekonomisk press som den tar med sig. Varje år, samma chock. Känner du igen dig?

Du är inte ensam. Om du börjar fundera på hur du smartast lägger upp din ekonomi redan nu kanske högtiden kan passera mer smärtfritt för din plånbok och dig själv. Allas ekonomi ser olika så det gäller att ta till sig det som passar just din ekonomi. Låt oss ge några tips:

  • Sätt en gräns redan innan önskelistan skrivs, med rimliga prislappar. På så sätt kan ni undvika ett besviket barn!
  • Kom överens med de vuxna om hur mycket julklapparna högst får kosta. Eller kanske strunta i det helt? Julen är en högtid då man umgås med nära och kära, låt julklapparna vara till för barnen. Låt barnen öppna klappar och vi vuxna kan umgås och njuta av just julen.
  • Kör på kvalitet istället för kvantitet på julbordet! Se över vad som blev över föregående jul och gör bara det som alla tycker mest om.
  • Matinköp gör du billigast i lågprisbutiker och stormarknader. Håll utkik i reklambladen.
  • Satsa på knytkalas. Kom överens med gästerna om vad ni ska ha på julbordet. Är mormors köttbullar bäst? Låt då henne göra köttbullarna!
  • Det man kan göra är att göra en lista och en julklappsbudget över hur mycket pengar man kan lägga på julklappar och sedan gäller det att hålla sig till den.
  • Granen då? Plastgran kan man hitta billigt på lågpriskedjor, kostar cirka 249 kronor. Håller livet ut om du inte skapar bråk med den i källaren. Eller vill du lyxa till det lite med en kungsgran, kostar ungefär 450 -1 000 kronor eller varför inte en ekologisk gran som körs direkt hem till dörren?
  • Tomte: Låt en släkting klä ut sig – barnen kommer uppskatta det ändå. Eller hyr in en taxitomte, cirkapris 600-1 000 kronor. Läs mer här!

 

Julen är laddad på många sätt. Man ska visa upp en perfekt fasad, ett mysigt hem och glada barn. Många känner pressen att bjuda in till ett dignande julbord i ett julpyntat hem och att hela släkten ska vara sams. Men det är inte alltid så enkelt. Det kan resultera i ett stort stresspåslag för den mest erfarna julfixaren. Julen blir alltid en jul även fast bordet inte är proppat med julmat eller att hela hemmet skriker jul. Njut och umgås med dina nära och kära. Inte mycket som slår det!

 

Relaterade blogginlägg:

Planera inför julen redan nu

Välkommen julstress

Julklappar på hela kontot

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.