Fira alla hjärtans dag tillsammans

Alla hjärtans dag – fira den med den du älskar

Posted on

Alla hjärtans dag är en högtid som är för att visa varandra kärlek. Men så har det inte alltid varit. Vi i Sverige har tagit seden från USA, men dess traditioner härstammar från Europa. Närmare bestämt Frankrike och England. Här hade man traditioner kring Sankt Valentin under medeltiden.

Varför firade man Sankt Valentin?

Under slutet av 400-talet började man att fira helgonet Valentinus och då just den 14 februari. Det var den katolska kyrkan som började med detta. Man har inte klart vem Valentinus var, eftersom det under 200- och 300-talet fanns flera martyrer med detta namn. Dock ska det finnas en medeltida helgonlegend som säger att Sankt Valentinus ska ha gett synen åter till sin fångvaktares dotter.

Under medeltiden kom man att koppla dagen till romantik och kärlek i England, Skottland och Frankrike. Då lottade man ut vilka ungdomar som skulle vara par inför vårens och sommarens lekar och danser.

Under 1300-talet blev Valentindagen en fest för ungdomar och förälskade par. Det var även nu vanligt att man hade lekar för att para samman personer. Helgonet kom nu att förknippas med kärlek. Bland annat började man nu att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till den man häll kär. Under 1800-talet kom det tryckta och utsirade Valentinkort.

Alla hjärtans dag kommer till Sverige

Att fira Sankt Valentin och alla hjärtans dag i Sverige dök upp under 1960-talet. Dock så lanserades denna dag mer som en kommersiell dag samt att man hade en stor påverkan av den amerikanska kulturen kring dagen.

Dagen kom officiellt att placeras i vår almanacka 1985 och under 1990-talet kom firandet av dagen att ta mer fart.

Idag är det vanligt att ge bort rosor på alla hjärtans dag och det säljs flera miljoner mörkröda rosor under denna dag, varje år i Sverige.

Mer och mer handlar dagen om kärlek, än att ge bort en massa presenter. Kanske för att vi numer är medvetna om att inte konsumera och handla överdrivet mycket saker i affärerna.

Fira tillsammans

Du och din partner kan fira denna dag tillsammans på det sätt ni vill. Det är vanligt att ge varandra små presenter som ett slags bevis på er kärlek. Det är inte heller fel att ta en resa tillsammans, kanske över helgen. Boka in er på ett hotell i en större stad, eller kanske åka till London eller Paris?

Ge varandra tid

Inte alla vill ge bort en massa presenter. Antingen för att man har en sämre ekonomi eller för att man inte har lust att stöda affärerna. Det man kan göra är att ge personliga presenter. Antingen genom att tillverka något på egen hand, eller genom att utföra något. Kanske ge hemmagjorda presentkort där du erbjuder dig att laga maten, diska, tvätta och så vidare. Du kan även ge din partner en massage, eller en hemma-spakväll.

Det viktigaste med alla hjärtans dag är inte att ni ger varandra en massa presenter, utan det är viktigare att ge varandra tid, uppmärksamhet och kärlek. Det är även minst lika viktig alla andra dagar under året, inte bara på alla hjärtans dag.

Alla hjärtans dag har även kommit att bli en dag för att visa kärlek till andra än sin partner. Det har blivit allt mer vanligt att man visar uppskattning för andra man tycker mycket om.

Du som är singel

Om du är singel kanske känner för att helt bojkotta denna dag. Men du kan ju faktiskt uppmärksamma dig själv och ge dig själv kärlek på olika sätt. Gör det du gillar att göra, ät den maten du älskar och ta hand om dig själv. Det är inte fel att ge sig själv lite extra kärlek denna dag. Det kan vara allt från att du väljer att stanna hemma, se på Netflix och äta chips, till att du tar med dig ett gäng med vänner och går ut på stan och firar! Gör dagen till vad du vill att den ska vara helt enkelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.