Bli ekonomiskt smartare - läs våra tips

Bli ekonomiskt smartare

Posted on

Ekonomi, det är något de allra flesta tänker på en hel del. Att pengarna inte räcker så som man vill att de ska göra. Men det går att bli ekonomiskt smart. Det genom att följa en del bra tips. Vi tar i denna artikel upp en del saker du kan tänka på och göra, för att bli smartare med dina pengar.

Impulsköp inte

Impulsköp gör gärna att pengar försvinner snabbare. Många gånger är det i livsmedelsbutikerna detta sker. Så det gamla talesättet, handla inte när du är hungrig är bra att tillämpa. Butiker vet att man gärna plockar på sig saker, som godis, läsk med mera när man står i kön och placerar därför dessa saker där. När det gäller andra butiker, så kan du vänta 48 timmar, om du fortfarande vill köpa saken, gör det.

Kolla priserna

Det är alltid bra att kolla priser, oavsett vad det är du ska köpa. Ofta så finns det billigare alternativ, många gånger nära. I matbutiken kan det vara att välja ett annat märke för 10 kronor mindre till exempel. På nätet finns det även bra jämförelsetjänster om du ska köpa större saker.

Använd inte pengar du inte har

Det är smart att låta bli att handla på kredit om du inte måste. Det är bättre att använda de pengar du har på kontot. Låna pengar är förvisso bra ibland, om du ska köpa hus, eller på grund av något annat. Men det bästa är att spara till det du ska köpa. Avbetalning på varor är även det något du bör undvika, eftersom det ofta gör varan dyrare.

Använd kontanter före kort

Att fysiskt ha pengarna i handen när du handlar gör att du ser var pengarna går och att de försvinner ur plånboken. Det ger dig bättre förståelse än ett par siffror på kvitto och kontoutdrag. Detta kanske inte alltid är möjligt att göra, men testa en vecka för att känna på hur det känns.

Köp bara nödvändiga saker

Det är så klar alltid kul att köpa nya saker, men behöver du det? Du kanske redan har liknande saker hemma? Lunch ute är kanske trevligt, men 5 gånger per vecka, är inte bra för plånboken, då är det bättre med en matlåda 4 dagar av 5.

Upprätta ett sparkonto

Spara pengar det är alltid bra. Det är allt för få som dock gör verklighet av det. Men det är bra att ha ett sparkonto där du kan lägga undan en summa varje månad. Det är inte fel heller att ha två sparkonton. Ett så kallat buffertsparande och ett så kallat målsparande.

Fundera på dina utgifter

Ofta är det inte problem med inkomsterna utan det är utgifterna som är problemet att pengarna inte räcker. De flesta av oss tenderar att spendera precis på gränsen till våra tillgångar. Bättre att leva under sina tillgångar, så att det går spara undan pengar. Se även till att analysera de utgifter du har. Du kanske lägger pengar på saker som är helt onödiga. Dessa pengar kanske du kan spara istället?

Ha en ekonomisk målsättning

Det är bra att göra upp en budget. Du kan göra det med papper och penna eller genom att använda dig av en Excel-fil där du gör upp en budget. Där kan du enkelt se över dina inkomster och utgifter. Fundera på vad du har för drömmar, mål och vad det är du vill. Specificera dina ekonomiska målsättningar. Hur stort vill du att ditt sparkonto vara vid årets slut? Det är bra att ha en plan!

Det handlar mycket om att vara smart med sina pengar och det kan du vara genom att tänka till en extra gång. Att få en bra överblick över din ekonomi och inte spendera pengar på saker du inte behöver.

Fler smarta tips

Det finns fler saker du kan göra för att vara ekonomiskt smart. Även om det är så att du har en låg lön, du har lån och så vidare, så finns det saker du kan göra. Som sagt, se till att göra en budget, så att du vet vad du har att röra dig med.

Efter det, se till att betala av dina skulder. Börja med den största och beta av dem en efter en. Är det så att du har många små skulder, se om du inte kan samla dina lån. Då är det bara ett enda lån du har att fokusera på sedan, oftast till bra mycket bättre ränta.

Det kan inte sägas tillräckligt ofta, men börja spara! Det är något alla borde göra. Det är viktigt att ha en buffert för framtiden. Det behöver inte vara enorma summor du sparar varje månad till en början. Många bäckar små ni vet. Men att ha en buffert är ett måste. Det kan ske oväntade saker du behöver pengar till. Du kan bli skadad, bli av med jobbet, något går sönder. Då är det bra att ha extra pengar för det. Gör upp en plan för hur mycket pengar du vill spara varje månad och hur mycket du vill ha sparat om 5 år. Din sparbudget är din försäkring inför framtiden.

Ska du köpa något, ta reda på fakta!

Många gånger så köper vi saker, utan att ta reda på så mycket. Vi jämför inte priserna, utan det är mer modellen av en ny tv vi kanske tar reda på fakta om. När det gäller att köpa stora saker som ett hus, så är det allt för få som är tillräckligt noggranna. Ett hus är en stor investering och det gäller att inte köpa ett hus du senare får renovera för ännu mer pengar. Det är bra att ta reda på så mycket du kan. Så som vilket år är huset byggt? Har ett proffs tittat på fasaden? Vad finns under takplattorna? Har det tidigare varit läckor i avloppet?

Så fort du ska köpa något som kostar rätt mycket pengar så är det extremt viktigt att du gör en bra research. Det minskar risken för ett dåligt köp och bortkastade pengar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.