Det är tråkigt att tänka på pengar under semestern, men..

Posted on

Nu har nog sommarledigheten startat på många arbetsplatser. Kollegorna arbetar sin sista dag innan semestern och snart är det kanske din tur. Har du kontroll på reskassan? Spendera inte hela ditt sparande på sommaren utan tänk mer långsiktigt!

Det är inte ovanligt att vi kopplar bort vårt ekonomiska tänkande under semestern. Vi låter pengarna glida mellan fingrarna och det kan straffa sig på bankontot i augusti. Men det finns sätt att få ordning på semesterkassan och precis som i många andra fall– planering!

Gör en enkel budget som kan vara ditt hjälpmedel för att planera sommaren. Då kan du lättare hålla dig inom dina ekonomiska ramar. För en dag på nöjesfält kan du enkelt räkna på vad kostnaden ungefär kommer att ligga på. Kolla vad inträde, åkband och maten under dagen skulle kosta. Åker ni bil eller kanske kollektivt dit? Eller ni kanske rentav bor så pass nära att en promenad eller cykeltur kan ta er dit!

En dag på stranden är oftast inte speciellt dyrt. Men ska du till exempel köpa glass till hela familjen varje solig dag så blir det snabbt pengar av det också. Ta med picknikkorg och matsäck, en fruktsallad är minst lika gott som glass. Att köpa fika på plats blir ofta tio gånger dyrare!

Skapa ett semesterkonto som du sätter undan pengar på under hela året. Det är dyrt att vara ledig, och att ha lite extra pengar att röra sig med under sommarmånaderna kan förgylla semestern lite extra. Sätter du till exempel undan 500 kr i månaden från september till juni, så har du 5000 kr extra att spendera under sommaren. Den summan kan vara det som gör skillnaden på om du får ihop semesterbudgeten eller inte.

Det är tråkigt att tänka på pengar när man har semester, men försöker ha ett extra öga på budgeten. Det är värt mycket att slippa inleda hösten med ett rejält minus på kontot!

 

Räcker inte semesterkassan som planerat? Då kan lösningen vara att ta ett snabblån. Men det är viktigt att du är säker på att du kan återbetala snabblånet när förfallodatumet kommer!

 

 

Glad sommar!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.