Kampanj i halloween – slipp betala ränta första månaden

Posted on

Halloween – Ta del av vår kampanj!

Halloween är snart här och varför inte fira det lite extra med att ta ett lån hos oss på ViaConto? Nya kunder och ni som tidigare varit kunder hos oss kan under 30 oktober och 31 oktober ta del av vår kampanj. Denna kampanj innebär att om du tar ett lån hos oss under någon av dessa två dagar, så kommer du att få en räntefri månad. Det enda du behöver betala första månaden är amorteringen på lånet samt eventuell administrationsavgift och faktureringsavgift. En räntefri månad innebär att du slipper betala räntan, vilket är en stor fördel. Detta gäller oavsett vilken summa du väljer att låna. Läs mer om våra lånevillkor på våra sidor.

Varför firar vi halloween?

Halloween kommer från början från USA. Men sedan ett par årtionden tillbaka firar vi även denna högtid här i Sverige. Enligt tradition så infaller halloween den 31 oktober. I Sverige har vi dock inget fast datum spikat för att fira. En del firar dagen innan alla helgons dag, dagen före Allhelgonadagen eller någon dag nära omkring 31 oktober. Det är vad som passar in för en själv och om det är helg eller inte. Halloween uppmärksammandes ordentlig från 1990-talet här i Sverige men i USA så kom det redan under 1800-talet, Det var irländska invandrare som tog med sig denna tradition. Halloween har sitt ursprung ur den keltiska helgen Samhain. Det är en helg då man trodde att de dödas själar återvände till jorden. Människor valde att klä ut sig och gick sedan runt och tiggde mat och dryck till en fest man höll senare. Man satte ut ljusprydda pumpor för att ondskan skulle hålla sig borta.

Alla helgons afton

I Sverige och på svenska så säger vi Alla helgons afton om halloween, eller All Hallows eve. Denna dag markerar även att slutet på sommaren är här samt att vinterhalvåret börjar. En del förväxlar Alla helgons afton med Alla helgons dag eller Allhelgonadagen, men dessa två dagar är för att hedra våra döda och smycka gravarna.

  • 31 okt: Halloween i USA och England firas alltid den 31 oktober.
  • 2 nov: Alla Helgons Afton är dagen före Alla Helgons Dag. Och infaller alltid på en fredag. Det är idag som många firar ”halloween” i Sverige.
  • 3 nov: Alla helgons dag infaller alltid på en lördag, mellan den 31 oktober och 6 november, beroende på år. I år, 2018, infaller alla helgons dag lördag, 3 november. På Alla Helgons Dag firar vi inte halloween, utan detta är en dag vi minns de döda och sätter ljus på gravar.

Barnens högtid

I mångt och mycket har halloween blivit barnens högtid. Detta då de kan klä ut sig till spöken, häxor eller andra figurer. Sedan går de runt i omgivningarna, hos grannar och andra för att fråga ”bus eller godis” eller trick or treat som man säger på engelska. Det är ett sätt att retas och skämta med vuxna på ett sätt som är lekfullt. Många skolor och föreningar ordnar ofta discon eller halloweenfester för de mindre. Detta kan se ut på olika sätt, men ofta så ska man klä ut sig till något otäckt. Sedan ha skoj tillsammans.

Olika sätt att fira

Halloween firas på olika sätt men i Sverige har man sett att det är en stor inkomstkälla för alla affärskedjor. Tittar man på omsättningen för handel kopplat till denna högtid så är den på över en miljard kronor. Under denna helg så ökar till exempelvis godisförsäljningen kraftigt. Vissa godisleverantörer har en ökad försäljning på hela 50 % bara under dessa dagar! Annat som det säljs mycket av är pumpor, skräckmasker och dekorationer. Firandet av halloween sker i alla åldrar. Det är disco för de minsta, studentkårsfirande för de äldre och nattklubbar eller hemmafester för de vuxnare. Läs gärna vår tidigare artikel om hur du lyckas med en egen halloweenfest. Halloween är även då man äter lite extra gott och ofta i form av ”otäck” mat. Eller, ja man tar vanlig mat och gör om det så att det ser ut som avhuggna fingrar, eller annat skrämmande. Dock är det mest godis som går åt, och det i alla former.

Pumpor till halloween

Karvade pumpor är en vanlig syn under denna högtid. I USA har man mängder av dekorationer och dessa ska vara svarta och orange. Man hänger upp fladdermöss, skelett, spindelnät och andra saker som är läskiga. Även här i Sverige kommer det mer och mer dekorationer. Att göra en egen ljuslykta av en pumpa är inte så svårt. Det är bara att köpa en stor, orange pumpa, skära ett lock, gröpa ur, karva ett ansikte och sedan sätta i ett ljus. På engelska kallas dessa pumpor för Jack o’lanterns. Enligt sägnen är dessa lyktan som den osaliga själen efter smeden Jack lyste upp sin vandring på jorden med. Jack hade nämligen lyckats att överlista djävulen och släpptes därför inte ens in i helvetet. Redan de gamla kelterna gjorde ljuslyktor med utskurna ansikten. Från början så använde man sig av kålrötter, men bristen på dessa i USA gjorde att de irländska immigranterna började karva i pumpor istället.

Ha godis hemma!

Det har blivit allt fler barn här i Sverige som klär ut sig och går runt och knackar dörr för att säga bus eller godis. Därför är det en god idé att du ser till att ha godis hemma så att du kan dela ut detta till dem som kommer. Annars kanske du utsätts för bus i form av kastade ägg eller toapapper i hela trädgården. Det går ibland bra att muta dem med lite pengar annars! Men för att vara på den säkra sidan, ha mycket godis hemma, så att det räcker hela helgen!

Halloween på nöjesparkerna

Både Liseberg i Göteborg och Gröna Lund i Stockholm har halloweenfirande. Om du befinner dig i Stockholm mellan 19 oktober och 4 november då ska du gå till Gröna Lund! Gillar ni skräck så finns det en hel del av den varan där! Bland annat så har hemska varelser från underjorden tagit över nöjesparken. Du kommer att få möta mutanter, hemska clowner, zombies och många andra. Det finns flera temaområden med olika aktiviteter. Bland annat kan du besöka Ghost Ship, House of even worse nightmares, Olustiga huset, Petsson o Findus spökhus, Motel Hell/o, Virus, Zombie Zone, O-turen samt att det finns då flera temazoner. Det finns även en barnvänlig del, där det inte är så otäckt. Där kan man istället umgås med snälla häxor, klättra i höbalar eller åka några av attraktionerna som är öppna.

Befinner du dig i Göteborg mellan 12 oktober och 4 november så ska du ta dig till Liseberg. I år ska det visst vara rysligare än någonsin! En av årets nyheter är Cirkus Bisarr, ett stort skräckområde med otäcka clowner. För de yngre är årets nyhet en attraktion vid namn Shocker. Den som inte vill bli skrämd tar sig till de mer familjevänliga områdena. Den som dock gillar att bli skrämd har flera otäcka attraktioner att välja mellan. Bland annat finns skräckhuset Zombie, med en massa hemskheter. Du har även The Experiment, som även det är ett skräckhus. Du kan även besöka Vinden, som är ett skräckhus där tiden stått stilla. Sedan har du så klart Smitthärden Gasten, som är Spökhotellet Gasten som blivit förvandlat under halloween. En annan aktivitet är att se på Karneval Macabre. Det är en mörk varieté med blodiga och blodisande nummer som spelas på Polketten. Här hittar du bland annat vampyren Arkadia, varulven Orthae och den odöde magikern Gaston.

Så varför inte testa på ett nytt sätt att fira halloween på genom att besöka någon av dessa nöjesparker?

Leave a Reply

Your email address will not be published.