Res inte till Grekland utan kontanter!

Posted on

Ingen har väl undgått att Grekland sedan ett par år genomgår en svår ekonomisk kris. Nu är läget kritiskt igen – pengarna tar slut om drygt en vecka. Det osäkra läget medför att risken för betalningssvårigheter ökar. Ta därför med kontanter vid resan!

Grekland är ett utav världens vackraste resmål och många turister väljer att resa dit under sommaren för att besöka de fina stränderna och de berömda historiska platserna, men krisen hotar nu att förstöra idyllen för många turister.

Varning för stopp i uttag

Landet är i det närmsta bankrutt och är i akut behov av ytterligare stöd. Regeringen i Aten hoppas kunna förhandla fram ett nytt nödpaket i slutet av juni.  Skulle förhandlingarna misslyckas, kommer Grekland att behöva ställa in betalningarna och eventuellt lämna eurosamarbetet. Får landet inget nytt stödpaket inom kort hotar en bankkollaps igen, vilket kan leda till att bankomater stänger ner och att betalning med kreditkort inte accepteras.

Ökat behov av kontanter

Den som är orolig för sin resa till Grekland behöver därför förbereda sig. Just nu är risken stor att hamna i en situation med ett icke fungerande bankomat utan några euro i fickan.

Förlita dig inte på bankkort som betalningsmedel, utan räkna med att betala med kontanter. Man kan också förbereda sig genom att göra större köp i förväg, till exempel hotell, hyra av bil och dyrare biljetter. Vill du njuta av din resa istället för att oroa dig för pengar, se till att ta med tillräckligt med eurosedlar eller dollar för att klara dig. Men tänk på att resa med mer kontanter ökar stöldrisken. Därför är det är extra viktigt att känna till vad som omfattas av reseförsäkringen.

Följ händelseutvecklingen

Du kan förbereda dig genom att besöka Sveriges ambassads hemsida och läsa Information om vad som är viktigt att känna till som turist i Grekland.

Resenärer som vill följa nyheter inför resan och under vistelsen i Grekland, rekommenderas att besöka den grekiska och engelskspråkiga nyhetssajten ekathimerini.com.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.