Så lånar du pengar smart!

Posted on

Att låna pengar på ett smart och genomtänkt sätt är inte alltid det lättaste, och just därför så gäller det att alltid vara så påläst som möjligt. Det spelar ingen roll om du ska ta ett större banklån eller ett mindre lån, båda dessa lån kräver kunskap!

Innan du tar ett lån är det viktigt att du ser över din ekonomi så att du vet hur mycket du kan och behöver låna, samt att du vet vad lånet kommer kosta dig. Låna pengar endast om du vet att du kommer att kunna betala tillbaka i tid. Annars kan kostnaden bli mycket högre än vad du räknat med. Sätt dig ned och läs och jämför de olika bolagen, du kommer tjäna på det!

Här har vi samlat tips hur du ska göra för att låna pengar på ett smart sätt:

*Jämför alltid räntor och villkor hos flera olika bolag.
*Läs även de finstilta villkoren, läs igenom hela villkoren innan du klickar i att du läst och accepterat villkoren.
*Kontrollera om det finns uppläggningsavgifter. Många lån har upp till 600 kr i uppläggningsavgift!
*Kontrollera om det finns aviavgifter/fakturaavgifter. En aviavgift på 30 kronor kan bli mer än 1000 kr på ett treårigt lån!
*Kontrollera årsavgiften för kreditkortet!
*Tänk på att många kreditansökningar försämrar din kreditvärdighet! Om företaget använder sig av UC syns dina förfrågningar där.
*Tänk på att jämförelsesajter inte alltid ger en rättvisande bild om vilken långivare som är bäst. Bilda din egen uppfattning och kontrollera alla villkor själv. De kan även ha gammal information så gå in på företagets egen hemsida!

 

Så här räknar du ut vad ett långtidslån med låga månadsbetalningar verkligen kostar dig:

Många bolag marknadsför långtidslån med låga månadsinbetalningar. Det kan låta lockande och billigt att betala bara 200 kr per månad, med vad kostar lånet på riktigt?
Du lånar 10 000 kr på 5 år med en månadsbetalning på 200 kr. Titta noga i långivarnas exempeltabeller och räkna ut hur mycket det egentligen kostar!

200 kr x 12 månader= 2400 kr betalar du per år. I beloppet ingår räntekostnader samt amortering. 2400 x5 år = 12 000 kr. Så du lånade 10 000 kr men återbetalade 12 000 kr på 5 år. Räntekostnaden blir 2000 kr. Om du har tagit lånet för att finansiera ett större inköp så tänk på att det som du köpte blir mycket dyrare om kostnaderna för lånet är höga!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.