Så (o)lycklig blir du av en fet diamantring

Posted on

Letar du efter en snygg, rik partner? Eller drömmer du kanske om ett sagobröllop och en stor diamantring?  Då kan du kyssa adjö till ett långvarigt äktenskap!

Två forskare har studerat sambandet mellan bröllopsutgifter och äktenskaps varaktighet i USA och deras studie visar att ett påkostat bröllop och en dyrbar förlovningsring drastiskt minskar chansen till ett långt äktenskap. Vill du fira Guld- och Diamantbröllop med sin tilltänkta partner i framtiden bör du känna till framgångsfaktorerna:

  • Håll det festligt – men inte extravagant

De kvinnor som, enligt studien, betalade mer än ca 167 000 kr för sitt bröllop, var upp till 3,5 gånger mer benägna att skiljas än par som betalade mellan ca 42 000 kr och 83 400 kr.  Bland kvinnor med höga utgifter var sannolikheten nästan dubbelt så hög att de upplevde ökad stress i relationen på grund av låneutgifter i samband med bröllopet.

Ett genomsnittligt bröllop i Sverige är mer modest i jämförelse och kostar omkring 54 000 kronor.  11 procenten av paren i Sverige vill dock ha en relativt påkostad fest och lägger ut mer än 100 000 kronor på sitt bröllop, skriver SvD.

  • Ha många gäster

Det är positivt att ha många gäster på sitt bröllop. Det minskar risken för skilsmässa i framtiden. Par med 200 gäster eller fler hade upp emot 92 % mindre sannolikhet än snittet att skilja sig, medan de med mindre än 10 gäster hade 35 % större sannolikhet att skilja sig.

  • Köp en ring med mindre bling

En dyrbar ring är inte fördelaktig för ett långvarigt äktenskap! Män i studien som betalade mellan ca 17000 kr och 33000 kr på förlovningsringen hade 30 % högre risk att skilja sig jämfört med män som betalade mellan ca 4200 och 17000 kr.

Det hjälper inte heller med en billig ring; skilsmässofrekvensen ökar för par som betalar mindre än ca 4200 kr.

  • Fira smekmånad

Firande av smekmånad är en bidragande orsak till äktenskaplig varaktighet. Studien visar att det, oavsett kostnad, är positivt för äktenskapslyckan.

  • Gift dig av rätt anledning!

Om du gifter dig på grund av din partners utseende eller pengar är risken hög för skilsmässa! Män som väljer sin partner för utseendet har ca 50 % högre risk att skilja sig än snittet. Detsamma gäller kvinnor som bryr sig mest om makens pengar; de har ca 60 % högre risk att skilja sig. Skilsmässofrekvensen ökar även för par med relativt stora skillnader i utbildningsnivå och ålder.

 

Nyckeln till ett långvarigt äktenskap

För att öka chansen till ett långvarigt äktenskap behöver man inte känna sig pressad att bjuda på en påkostad bröllopsfest; studien visar att antalet gäster är viktigare. Att skuldsätta sig på grund av bröllopsutgifter ökar risken för stress och påfrestningar i relationen. Inte heller en av många kvinnors drömobjekt; en vräkig diamantring, hjälper. Lyxkonsumtionsvaror ingår inte i receptet för ett långvarigt äktenskap.

Låt dig därför inte förledas att spendera dina livsbesparingar eller ta onödiga lån för att få ”den bästa dagen i ditt liv”! Fantastiska bröllopssagor är dock lätta att falla för, särskilt för den som är köpberoende. Marknadsföringen visar oss konsekvent hur lyckliga vi blir av att konsumera dyrbara smycken, designerklänningar, exklusiva blomsterarrangemang etc.   Det är svårt att motstå det sagolika löftet som antyds i reklamen om att få ”leva lycklig i alla sina dagar” om man köper varor med hög status och yttre fokus.

Pengar och utseende ger inte heller långvarig lycka vid val av partner – det finns alltså sanningen i klichéerna ”insidan är viktigast” och ”kärlek inte kan köpas för pengar”!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.