Semestrat upp alla pengar?

Posted on

Det är nog många som under sommarsemestern spenderat mer pengar än vad som var planerat. Valutan kanske inte var vad ni räknade med, mer bensin gick åt, glasspengar, faktum är att alla småsaker får pengarna att rinna iväg. Har du ont om pengar redan före semestern ser det nog inte bättre ut när du kommer hem!

För att inte hamna i en lika kärv situation nästa år är det en bra idé att starta ett sparande. Skapa en bild av nästa semester redan nu. Då blir det enklare och roligare att spara mer pengar. Börja med att ställa dig själv frågan: Hur stor semesterkassa vill du ha nästa år och vart vill vi åka? Dela summan på antal månader du hinner spara och sedan är det bara att börja!

För att göra sparandet lättare kan du lista utgifter du kan och vill minska så att du lättare kan nå ditt mål. Kan du förändra några utgifter i hemmet? Minska på bensinkostnaden? Faktum är att det finns mycket små utgifter man kan minska som gör stor skillnad i längden.

Det ska vara kul att spara

Att spara är kul om du har ett klart mål. Men man måste bestämma sig och när du väl gjort det kommer det rulla på! Du kan även sätta upp olika delmål längst vägen och följa ditt sparande och se hur långt som är kvar. Då blir det mer utav en sport och kanske en liten tävling mot dig själv att du ska kunna spara mer nästa månad! Det gäller att inte gå ut för hårt i början, då är risken att man tappar glädjen i att spara, och det är just det som är viktigast, det skall vara kul att spara pengar!

Den som spar..

“Den som spar han har” är ett vanligt och välanvänt uttryck, men ett väldigt bra sådant. Om du sparar behöver du inte låna (om du behöver låna) ett stort belopp vilket kan bli dyrt om du efter varje semester ska låna och betala av med små belopp varje månad. På det sättet tar det lång tid att återbetala lånet, räntan tickar på och man kanske samlar på sig flera lån under tiden när man redan har ett. En lösning när man har en tillfällig svacka i kassan efter semestern kan i så fall vara ett snabblån som man betalar tillbaka på kort tid!

 

Läs mer:

Sluta lägg pengar på onödiga utgifter

 10 tips för att klara årets fattigaste tid

Ett beroende kan bidra till en tunnare plånbok

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.