Tvätta rätt – spara pengar och miljö

Posted on

Spara energi och pengar, använd kläderna längre och värna om vår miljö. Nedan finner du 8 tvättips som du måste kunna!

Att tvätta kläder är en av våra populäraste hemmasysslor. Och precis som med många andra saker, om man tvättar fel betalar man mycket mer än vad man skulle betala om man tvättade rätt. Enligt Göteborg Energi om man tvättar i 60 grader förbrukar man ungefär 1,0 kWh per tvätt, vilket kostar oss 1,50 kr per tvätt. Tvättar man däremot i 40 grader, blir kostnaden 0,9 kr per tvätt. Torktumlare och torkskåp är en dyrare historia. Torktumlar du 1 kilo tvätt betalar du 1,5 kr per kilo, och använder du torkskåpet i en timme blir det 3 kronor per timme. Och så lägger vi på vatten, tvättmedel och sköljmedel och så blir tvätten plötsligt mycket dyrare. Sedan så får vi självklart inte glömma miljön, för den påverkas också!

Därför passar vi på att dela med oss av tvättråd för en grönare miljö och fler hundralappar extra i plånboken.

 • Kör alltid en full tvätt. Försök att fylla maskinen så mycket du kan utan att överfylla den. Två tvättar med en halvfull tvättmaskin drar mycket mer el än en tvätt.
 • Försök att inte tvätta så ofta dina kläder. Det räcker ofta med att vädra kläder, helt utomhus. Tyget mår bra av att vila och hänga ut sig.
 • Förtvätt är i vissa fall onödigt. Underkläder och lakan ska tvättas i 60 grader, annars räcker det med 40 grader.
 • Tvätta dina kläder i 30 grader om du kan. Ju varmare vatten, desto dyrare bli din elräkning. Genom att tvätta under 40 grader, sparar du upp till 40 procent av elen som går åt vid en tvätt.
 • Tänk på doseringen av tvättmedlet. Dagens tvättmedel är effektiva och det behövs inte mycket. Tvättmedelsrester sliter dessutom på kläderna och orsakar alleriger.
 • I vissa fall är sköljmedlet onödigt. Det kan vara bra till syntetmaterial. Använd inte sköljmedel till mikrofiber.
 • Torka kläderna är dyrast (om du har en torktumlare). Att hänga tvätten kan spara upp till 0,5 procent av hushållets elförbrukning. Så utnyttja det fina vädret och låt tvätten självtorka.
 • Håll tvättmaskinen ren. Om du inte rengör den regelbundet, kommer din tvättmaskin jobba hårdare, vilket leder till mer vattenförbrukning och energiåtgång.

Planerar du även att köpa eller uppgradera din tvättmaskin? Läs vad du bör tänka på ifall du ska köpa en ny tvättmaskin:

 • Det viktigaste att kolla på är energimärkningen (från D till A+++). Moderna och energisnåla tvättmaskiner ska alltid vara graderade från A+ och uppåt.
 • Vilken volym ska din nya tvättmaskin ha? Här funkar det inte med ”ju större, desto bättre”. Utan en tvättmaskin tvättar som bäst när den är fullastad. Är du ensam i hushållet räcker det med en tvättmaskin som tar 5 kg. 6-7 kg räcker för två personer. 7-8 kg räcker upp till fyra personer och 9 kg räcker för fyra personer och uppåt.
 • Ska du byta tvättmaskin? Glöm inte att återvinna din gamla!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.