10 saker du inte visste om julfirandet

10 saker du inte visste om julfirandet

Posted on

Nu är julen inte långt borta, och oavsett om du är klar med alla julklappar och förberedelser eller inte, så kan det vara läge för en liten paus. Allt för många stressar i december månad. Det är en massa saker som ska göras, paket som ska köpas, hemmet ska julpyntas. För att inte tala om den ekonomiska stressen många känner. Du som behöver lite extra pengar inför jul, du kan ansöka om lån av oss. Julfirandet har en lång tradition samt innehåller en del olika element. Här är 10 saker du kanske inte visste om julfirandet.

Julskinka

Julskinkan har en historia som sträcker sig bakåt till förkristen tid, men det var under 1700-talet som den kom att bli en stor del av julfirandet. Julskinkan är en av de vanligaste rätterna på julbordet och det säljs så mycket som 7000 ton varje år. Dopp i grytan, att man doppar brödet i skinkspadet kommer från att man förr förvarade bröd länge. Det blev hårt och för att kunna äta det så doppade man det i spadet.

Glögg

Själva namnet glögg kommer fån ordet glödga som betyder hetta upp. I Sverige så har det funnits sed att dricka kryddat, upphettat vin sedan 1500-talet. Just att dricka glögg är en svensk tradition, men anorna kommer från det antika Grekland. Man trodde att det ört- och kryddsmaksatta, varma vinet hade läkande egenskaper. Samma sak med pepparkakorna. Glöggen har blivit en tradition vid jul sedan 1800-talet, då sprittillverkare från Stockholm uppfann den så kallade julglöggen.

Julstjärna

Stjärnan vi hänger eller ställer i fönstret vid advent har anor från Tyskland. Anledningen att denna stjärna hängdes upp i Tyskland var för att inom herrnhutismen (en kristen rörelse som i Sverige kallas för Evangeliska brödraförsamlingen) så ville man att den skulle påminna om Betlehemsstjärnan. Adventsstjärnan började dyka upp i Sverige från 1912, men det var först under 1940-talet den fick ett genombrott hos folket. Det efter att Erling Persson, H & M:s grundare, började tillverka sin stjärna, den som är orange och i papp.

Adventsljusstake

Det är en sed att varje söndag i advent att tända ett ljus. Denna sed kom till Sverige under 1800-talet. Under 1920-talet började adventsljusstaken bli ett vanligt förekommande inslag i det svenska julfirandet. I dag finns det en mängd elektriska adventsstakar att ha i fönster och det är den raka staken, som bildar formen av en trappa när alla ljus har tänts, som är det vanligaste.

Lucia

Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa som dog på 300-talet, har egentligen få kopplingar till vårt luciafirande, som började etableras i Sverige kring sekelskiftet 1900. Det finns de forskare som säger att traditionen med en ljusbringande kvinnogestalt kan ha kommit från en hednisk ljusgudinna och andra föreställningar kopplade till ljus, under midvinterns mörker. Anledningen att det är den 13 december detta firas är för att när vi fortfarande använde oss av den julianska kalenderräkningen inföll årets längsta natt detta datum. Inom folktron hade detta datum en särskild mystik, även sedan vi bytt till den gregorianska kalendern.

Pepparkakor

Pepparkakor, det har vi ätit i Sverige sedan länge, åtminstone sedan 1300-talet, då de bland annat serverades på Magnus Erikssons kungabröllop. Dessa pepparkakor bakades ofta av nunnor. De såldes även på apotek för att vara som medicin för olika saker. Det sägs att kung Hans ordinerades kakorna av sin doktor mot sitt usla humör, och myten att man blir snäll av dem har levt vidare in i våra dagar. Seden med att ha pepparkakor till jul har vi haft sedan 1800-talet.

Julgran

Även julgranen kommer från Tyskland. Det fanns redan under 1400-talet i detta land. I Sverige började vi ha julgran runt mitten av 1700-talet och under 1800-talet kom de att bli vanliga även i de borgerliga hemmen. Julgransprydnaderna tillverkade man själv eller importerade från Tyskland.

Julklappar

Sedan 1600-talet så har det delats ut julklappar i Sverige. Men det skedde genom att den som gav bort den, knackade på dörren eller fönstret och kastade sedan in gåvan för att sedan springa iväg. Det är i knackningen, eller klappen, på dörren som ordet julklapp har sitt ursprung. Oftast bestod julklappen av någon sorts skämtgåva. Under en period delades klapparna ut av julbocken, men nu för tiden är det jultomten som sköter jobbet.

Jultomten

Den jultomte vi har idag är en slags blandning av St Nikolaus, gårdstomten och julbocken. St Nikolaus var en biskop på 300-talet som helgonförklarades för sin kristliga givmildhet. Det var när den amerikanska jultomten, Santa Claus (vars namn såklart härstammar från Sankt Nikolaus), slogs samman med den tomte som bland annat Viktor Rydberg och Jenny Nyström porträtterat med utgångspunkt i gårdstomten, som vår egen jultomte uppstod. Från 1930-talet och framåt har jultomten populariserats och hans utseende standardiserats, mycket tack vare de Coca-Cola-reklamer som gjordes av finsk- och svenskättlingen Haddon Sundblom.

Midnattsmässa

Traditionen att fira midnattsmässa är något som man gjort länge i katolska länder. Under 1980-talet kom detta att importeras till Sverige och är idag för många en tradition att gå på. Det är bland annat Svenska kyrkan som ordnar dessa mässor. Mässan har nästan konkurrerat ut julottan som även det annars är en tradition vid jul. Midnattsmässan eller julnattsmässan, som den också brukar kallas markerar övergången från advent till jul och fungerar för många som en stilla avslutning på julaftonen.

Baka egna pepparkakor

Förr var det nunnor som bakade pepparkakor. Sedan länge tillbaka finns det pepparkakor att köpa i affärerna. Godast är det dock att baka dem själv. Självklart på egen deg. Här är ett enkelt recept:

Du behöver

  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap
  • 1 dl vatten
  • 0,5 msk ingefära
  • 0,5 msk nejlikor
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk kardemumma, stött
  • 0,5 msk bikarbonat
  • ca 7,5 dl vetemjöl

 

Gör så här

Rör fett, socker och sirap smidigt.

Tillsätt vatten, kryddor, bikarbonat och mjöl till en smidig pepparkaksdeg. Lägg den i kyl över natten.

Sätt ugnen på 225 grader.

Kavla en bit av pepparkaksdegen i taget, ta ut pepparkakor med mått, grädda cirka 5 minuter. Låt dem kallna på plåten.

Recept på pepparkaksdeg finns av alla de slag. De äldsta i Norden kom från det danska hovet på 1490-talet. Det receptet ovan ett modernare och förmodligen mer lättbakat recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published.