Är du en hållbar konsument?

Posted on

Det pratas mycket om hållbarhet som till exempel hållbar konsumtion, hållbar utveckling och hållbart samhälle. Detta inlägg kommer handla om hållbar konsumtion och även tips om hur du blir en hållbar konsument. Men vad är då hållbart?

En hållbar utveckling kan definieras som en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Produktionen av varor och tjänster som vi köper och konsumerar varje dag påverkar världen omkring oss både på kort och lång sikt. Genom valen vi gör som konsumenter kan vi påverka utbudet och möjligheterna för kommande generationer i en positiv och hållbar riktning.

Uttrycket hållbar konsumtion omfattar tre delar: miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Att konsumera hållbart innebär att visa omsorg om konsekvenserna som ens köp av en vara eller tjänst får för miljön, ekonomin och sociala förhållanden, lokalt och globalt.

Till exempel spelar det stor roll vad du äter för växthuseffekten. Miljömässigt eller ekologiskt hållbar konsumtion innebär att naturens resurser inte belastas mer än att de kan återhämta sig av egen kraft. För en konsument kan det innebära att välja fisk från bestånd som inte är hotade och att äta mindre kött eftersom köttproduktion ger stora utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet negativt.

Alla vi kan bidra till en hållbar utveckling genom våra dagliga val. Visste du att det går åt 4000 -7 000 liter vatten för att producera en bomulls t-shirt? Eller att en av 200 plastpåsar återanvänds en gång?

Sortering av avfall, återvinning och energisparande är kanske det man tänker på främst när det pratas om miljömässig hållbarhet. Men faktum är att vår matkonsumtion nog har ännu större påverkan än de tre åtgärderna tillsammans.

Det är faktiskt inte så svårt att vara en hållbar konsument när det gäller matkonsumtion. Följ dessa enkla tips om du vill ta ansvar för din konsumtion:

Undvik att slänga mat. Handla inte mer än du behöver och lär dig göra mat på rester. Kläm, lukta och smaka innan du slänger.

Anpassa maten efter säsong. Klimatsmart är ofta nyttigare och dessutom billigare.

Välj ekologiskt om du vill stödja biologisk mångfald.

Välj säsongsanpassat och närproducerat som inte transporterats långa vägar.

Minska köttkonsumtionen och ät mer närproducerade frukt och grönt som är anpassade efter säsong.

Köp miljömärkt fisk och undvik bomtrålad fisk som förstör havsbotten.

Bli klimatsmart även när du handlar och lagar mat. Undvik plastpåsar, ta med egna shoppingkassar. Använd vattenkokare och mikrovågsugn, utnyttja eftervärme och köp energieffektiva vitvaror.

Våga fråga och ställ krav både i din butik och på producenterna.

Stöd matproducenter med bra arbetsvillkor till exempel genom att köpa produkter märkta som Fairtrade.

Lär dig om de olika märkningar som du ska leta efter när du köper livsmedel.

För livsmedel och annat odlat finns Krav-märket. Marine Stewardship Council (MSC) är en internationell märkning för fisk- och skaldjursprodukter. EU:s märkning för ekologiskt jordbruk finns på förpackade ekologiska produkter som produceras inom EU. Märkningssymbolen byttes ut 2010 och den gamla märkningen kan förekomma.

 

One thought on “Är du en hållbar konsument?”

  1. Nej, jag är ingen konsument. Jag är en levande människa och inget annat.
    https://parnassen.wordpress.com/2013/11/14/symaskinsolja-bensin-i-margarin-bluffen-med-becel-at-naturligt-smor/
    Att stirra sig blind på det fiktiva systemet och religionen, tron på pengar som värde, är inte hållbart. Att det påstås vara brist på pengar är som att bygga ett hus och inte kunna bygga mer för att man fått slut på mätetalet meter.
    http://positivapengar.weebly.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.