Gemensam ekonomi, ta reda på hur det fungerar

Posted on

Gemensam ekonomi – så fungerar det

Om man flyttar samman eller gifter sig, hur ska man då hantera den gemensamma ekonomin? Ska man alls ha en gemensam ekonomi? Här får ni lite tips och råd kring detta.

En gemensam ekonomi är precis vad det låter som. Det är alltså att man delar på inkomsterna och utgifterna. Det är bra att från början bestämma hur stor grad ekonomin ska vara gemensam. Det är bra att bestämma det direkt när man flyttar samman, så att båda vet vad som gäller. Det finns lite olika nivåer på den gemensamma ekonomin.

Delad ekonomi – det enkla alternativet

Att ha en delad ekonomi är ändå som en slags gemensam ekonomi. Om man har delad ekonomi så gör man så att man delar på alla fasta utgifter som finns. Det är bland annat boendekostnad, räkningar, mat med mera. Sedan så sköter man resten av sin privatekonomi på egen hand. Det innebär att när alla gemensamma kostnader är klara, så de pengar man har kvar, de gör man som man vill med.

Det är bra att räknar ut de fasta månadskostnaderna vad de blir på och att var och en för över halva beloppet till ett gemensamt bankkonto varje månad. Att ha en delad ekonomi kan vara bra i början när man flyttar ihop, för att då är det enklare om det skulle vara så att man inte känner man passar ihop och separerar. Dock kan det uppstå vissa konflikter er emellan om det är så att den ena av er har mer pengar kvar när alla gemensamma utgifterna är betalda. Detta går att undvika om ni ser till att alltid ha en öppen diskussion om er ekonomi.

Bidra efter sin förmåga – när en betalar mer

Detta är även det en form av gemensam ekonomi som påminner om den delade ekonomin. Men den stora skillnaden här är att den som tjänar mer, den betalar mer av de fasta utgifterna och den med lägre inkomst en mindre del.

Om det är så till exempel att du står för 60 % av hushållets inkomster. Då är det bra om du även står för 60 % av de gemensamma hushållsutgifterna. Om man sätter det i siffror så kan man säga att om du får ut 24 000 kronor efter skatt i månaden och din partner får 16 000 kr per månad i lön och ni har gemensamma hushållsutgifter på 20 000. Då gör man så att man räknar samman er totala inkomst. Det blir 40 000 kronor. Du ska då stå för 60 % och din partner för 40 %. Din andel blir då för de gemensamma hushållsutgifterna 12 000 kronor (60 %) och din partners andel blir 8 000 kronor (40 %). För över det till en gemensam kassa. Du har då 12 000 kronor i månaden kvar till dina personliga utgifter medan din partner har kvar 8 000 kronor i månaden.

Delvis gemensam ekonomi – att dela på hushållskassan

Om man väljer att ha en delvis gemensam ekonomi, så tar man alla sina inkomster, betalar alla räkningar och sedan delar på det som är kvar. Då har man lika mycket pengar kvar att använda för personligt bruk. Många väljer att göra på detta sättet, men det är bra att ha ett gemensamt bankkonto och varsitt personligt. Det så att man kan göra det man vill med de pengar som så att säga blir över.

 

 

Helt gemensam ekonomi – allt delas gemensamt

Om man väljer att ha en helt gemensam ekonomi är det nästan som den ovan att man slår samman alla inkomster, delar på utgifter samt att man här även tar med att man delar på personliga utgifter och sparande. Dock kan det bli en dragkamp om pengarna om man tycker att den ena tar mer pengar för personligt bruk. Därför är det bra att komma överens om hur ni ska göra med de pengar som blir över, så att inte en av er handlar mer än den andra så att ni ständigt hamnar i konflikt över detta.

Gör det enkelt och praktiskt

Det är inte fel att göra det lätt och enkelt för sig. Se till att ni öppnar ett gemensamt konto för gemensamma utgifter och lägg upp automatisk överföring från era respektive lönekonton. Betala gemensamma räkningar från det gemensamma kontot.

Se till att välja ett betalkort eller kreditkort för övriga gemensamma utgifter. Ni kan även välja att koppla varsitt betalkort som går till det gemensamma bankkontot så att inköp dras direkt ifrån bankkontot.

Starta även ett gemensamt sparande med automatisk överföring från det gemensamma transaktionskontot. Se till att ha två sparande, ett buffertsparande och ett målsparande. Det är viktigt!

Sparande för buffert är bra om det går sönder saker i hemmet, eller bilen ska lagas och så vidare. Ett målsparande är för att få ihop till resa, köp av ny bil och så vidare.

Var delaktig och ta gemensamt ansvar

Det är bra att se till att ni båda har lika stor insyn i ekonomin. Båda bör ha inloggningsuppgifter till gemensamma konton och kort. Båda ska kunna betala räkningar, kolla saldo med mera. Även om det är så att en gör det praktiska så är det inte fel att båda kan göra det om det behovet skulle uppstå.

Hur fungerar det med gemensam ekonomi vid en skilsmässa?

Är man bara sambos och separeras, så ärver man inte varandra samt att det är bara bostad och bohag som skaffats gemensamt som ska delas lika. Om man ska separera är det lättare om man haft en delad ekonomi. Då är det lättare att undvika en del av de personliga konflikter som kan uppstå i samband med att man gör ekonomiskt bokslut.

Har ni gemensamma lån, så är det tyvärr inte alltid att banken vill dela detta i två lån. Antingen får ni båda fortsätta betala gemensamt, eller att ni gör er skuldfria direkt.

Testa er fram

Det är inte alltid lätt att veta vad som passar er bäst, om det är delad ekonomi eller gemensam som funkar bäst. Det är alltid bra om båda har egna pengar att röra sig med samt att man ska låta bli att ha synpunkter på vad den andra gör med de personliga pengarna. Om ni vill hitta det som passa er bäst, så kan ni testa alla ovan nämnda metoder. Det är viktigt att ni pratar om det och att ni gemensamt kommer överens om vad ni ska göra.

Det har minskat med personer som har gemensam ekonomi

Det har gjorts flera undersökningar för om hur ekonomin ser ut för gifta och sambor. Nordea gjorde exakt detta för åren 2010 och 2014. Dessa undersökningar visar att antalet med helt gemensam ekonomi har minskat från 58 % år 2010 till 48 % år 2014. Ofta är det så att man har ett gemensamt konto för alla gemensamma utgifter men ett separat konto för sina personliga utgifter.

 

 

Så undviker ni konflikter om pengar

Pengar och ekonomi är ofta en sak som kan bli konfliktfyllt. Det är bra att mota olle i grind som det heter. Det är bra att använda er av Konsumentverkets budgetkalkyl för att bilda er en uppfattning om era gemensamma utgifter för hushållet. När ni ändå ser över dessa olika utgifter så är det bra att skapa ett gemensamt sparande. Dels till större inköp i framtiden dels till oförutsedda utgifter i hushållet. Det är enkelt att till exempel ha ett automatiskt månadssparande hos banken.

Om ni väljer att ha varsitt konto med så att säga personliga pengar, så är det viktigt att respektera varandra och inte ha några åsikter eller synpunkter på vad den andra väljer att spendera sina pengar på. Man ska få ha olika prioriteringar även om man lever tillsammans och så länge prioriteringarna inte påverkar din sambos betalningsförmåga när det gäller gemensamma räkningar så är det ju helt ok, eller hur?

Glöm inte att om ni bara är sambor och inte är gifta att ni inte ärver varandra. Det är endast bostad och gemensamt anskaffats bruk som delas lika vid en eventuell separation. Skulle ni vilja ha det på annat vis, att era tillgångar ska fördelas annorlunda kan ni skriva avtal om det. Det är samma sak som gäller för äktenskap och då kallas avtalet för äktenskapsförord.

Vad passar i ert förhållande?

Ni bör tillsammans komma fram till vad som passar er bäst. Att dela lika passar oftast de personer som har en lika inkomst. En mer en proportionerlig fördelning passar bättre för andra. Om en av er tjänar väldigt mycket mer än det andra, så kan det kännas rättvist att den parten betalar mer.  Ni som varit gifta eller levt tillsammans väldig länge, för er är det oftast en helt gemensam ekonomi som passar bäst. Oavsett vilket av det ni väljer att göra är det allra viktigaste att ni sätter er ner och pratar om det för att undvika konflikter i förhållandet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.