Låna pengar för att betala av dyra lån

Posted on

Låna för att betala äldre skulder

Är det så att du sitter med flera skulder sedan tidigare, så är det så att du ska ju kanske akta dig för att låna pengar och dra på dig fler skulder på det sättet. Att ha stora skulder är inte så bra och det kostar ofta en hel del pengar för dig då det tillkommer ränta och avgifter. Därför är det en bra idé att försöka bli av med dessa skulder så snart som möjligt. Skulder eller lån i form av bolån är inte samma sak, det är en del av privatekonomin och har ofta fördelaktiga avbetalningsplaner och låga räntor. Ibland kan det vara bra att ta ett nytt lån, för att reda ut en dålig ekonomi. Ett nytt lån kan vara fördelaktigt för din del och bättre än att ha många olika.

Om man har skulder så innebär det ofta att man varje månad måste betala av ganska mycket pengar varje månad. Dels amortering men även räntekostnader. Detta är främst om man har många små privatlån eller flera kreditkortsskulder med hög ränta. Dessa skulder kan snabbt göra hål i din plånbok och ta stora delar av din lön. Att ta ett nytt lån kanske låter som en dum idé, men det kan faktiskt vara en riktigt bra lösning. Särskilt om du hittar ett lån som är fördelaktigt för dig.

Samla små dyra lån med ett stort billigt privatlån

En klassisk lösning för att bli av med dyra lån och krediter är att man tar ett stort lån, med låg ränta och använder dessa pengar för att betala av sina andra skulder. Det är en form av samlingslån kan man säga. Då blir man av med många små lån med hög ränta och får kvar ett enda lån med en fast ränta. Det innebär att du kan spara en massa pengar.

De allra bästa lånen för att betala av gamla skulder är så klart de med låg ränta, runt 8-10 % ränta. Man ska egentligen undvika att ta lån med 20-30 % ränta. Summan du lånar är samma summa du har i skuld, för tanken är ju att du ska bli av med många lån och bara ha ett enda att betala av på. De lån som är dyrast är små privatlån, smslån, avbetalning, krediter med mera. Men om du tar ett större privatlån hos en kreditgivare, så kan du betala av alla små lån och bara ha kvar ett enda stort lån.

Får du då ett lån med lägre ränta, så sänker du dina räntekostnader en hel del. Detta är att samla lån, eller ett samlingslån.

Dock är det som så för att få ett samlingslån så finns det ju vissa krav. Inte alla kan få ett stort privatlån med låg ränta. Du behöver ha en fast inkomst och en ganska ordnad ekonomi överlag för att kunna få ett sådant här lån. Har du en eller flera betalningsanmärkningar kan det bli svårt, men det finns långivare som godtar även dessa, så länge du inte har en skuld liggande hos Kronofogden. När du tar ett samlingslån är det bra att kolla så att du får en lägre ränta än vad du har nu, så att du verkligen sänker din månadskostnad med lån. Sedan är det även viktigt att du verkligen ser till att du använder ditt nya lån för att betala av dina andra lån med. Annars är det ju inte så bra att dra på sig ytterligare ett lån men ändå ha kvar de gamla. Det bästa är att låna exakt samma summa du är skyldig redan och betalar in. Man ska inte ”passa på” att låna mer, i alla fall inte om det är att minska dina utgifter som är ditt mål.

Belåna din bostad

Om du har en bostad samt ett bostadslån, så kan det finnas chans att utöka det lånet. När man tar ett sådant här lån från början till sin bostad, så är det en 85 % belåningsgrad man får max nyttja. Men ju mer tiden går, ju mer du amorterat, ju större utrymme kommer du att ha upp till 85 % och kan därmed kanske låna igen på samma lån om man så säger. Så har du ägt din bostad ett par år och har amorterat på bolånet regelbundet så är det bra idé att kolla upp möjligheterna. Kanske du även renoverat en del? Då kan bostaden ökat i värde vilket även det kan ge mer utrymme upp till 85 % i belåningsvärde.

Man kan alltså ha en belåningsgrad på 85 % av bostadens värde. Har du då amorterat 3000 kronor varje månad under 5 år, så har du betalat av 180 000 kronor. Låt oss säga att du även har ökat värdet på bostaden genom renoveringar eller annat, så kan utrymmet helt plötsligt bli ett par hundra tusen att få låna igen.

Att utöka sitt bolån är lite samma sak som att samla lån genom att ta ett billigt privatlån. Du lånar upp till den summa som är tillåtet, eller som dina andra skulder är på och betalar av dem.

Kreditkort som extra buffert

Att ha en buffert är viktigt för ens privatekonomi och det är ett bra sätt att inte dra på sig en massa skulder. Har du en buffert så kan du ta av dessa pengar för att betala oväntade utgifter. Det är därmed bra att spara undan en viss summa pengar varje månad, för just oväntade utgifter. Sen är det inte fel att även ha ett till sparande, för roligare saker.

Om man inte har bra marginaler i sin privatekonomi och inte kan spara undan, så kanske det slutar med att man tar ett dyrt lån för att lösa oväntade utgifter. Du kanske väljer smslån, privatlån, blancolån. Löser du inte detta lånet sedan så har du igen en skuld som kan kosta en hel del pengar. En lösning är att ha ett kreditkort för nödfall, som en slags buffert. Nu är inte tanken att du ska ha ett kreditkort för att handla en massa på varje månad. Om du gör så, så kan det sluta med att du även senare har en kreditkortsskuld som är svår att betala av. Men gör du på rätt sätt, så kan det vara en god idé med kreditkort. De flesta kreditkort har så att man får räntefritt i 45 dagar. Så då kan man betala tillbaka inom dessa dagar, så är det så att säga lugnt. Det innebär att du lånar pengar räntefritt. Du måste dock betala tillbaka hela beloppet, för annars kommer det att bli ränta på pengarna.

Så använder du kreditkortet på rätt sätt så finns det alltså en buffert för dig om det uppstår ett tillfälle där du har behov av extra pengar. Det är ett räntefritt lån i 45 dagar, så det är nästan som att låna gratis.

Börja spara

Om du nu lyckas med att få ett samlingslån och kan betala av alla små skulder och byta det mot ett enda stort lån, så får du ofta en lägre månadskostnad. Det kan innebära att det nu finns utrymme för att börja spara. Spara bör alla göra, både för att ha till en buffert för oväntade utgifter, så väl som att ha ett målsparande, som till en resa, bil eller något annat man suktar efter. Det finns många bra sparalternativ att välja mellan. En del av dem kan ge dig hög ränta på dina pengar. När man sparar vill man ju nämligen ha så hög ränta som möjligt, då det gör att pengarna ökar på kontot. Så se till att göra en budget och i denna budget stoppa in en kategori som heter sparande. Det kommer att löna sig för dig att göra på detta sättet. I framtiden innebär det att du kommer ha en bra buffert och på så vis kan undvika att ta små dyra lån för att du inte har pengar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.