Hösten är här – så håller du dig frisk!

Posted on

Förkylningstider är här. Att stoppa en förkylning är lättare sagt än gjort. Det behövs lite tålamod, citronvatten och … husmorsknep! Läs mer!

Höst lurar runt hörnet och det blir kallare och mörkare för varje dag. Det är sedan länge känt att hösten är högsäsong för sjukdomar och förkylningar, när många kastas från slappa dagar i hängmattan in i en stressig vardag får kroppen och immunförsvaret en chock. Dessutom blir det grått väder och vi börjar sakna solstrålarna.

Ett av de bästa spartipsen är faktiskt att hålla sig frisk under vinterhalvåret när det flesta blir sjuka och krassliga. Men det är lättare sagt än gjort. Nedan finner du 8 tips på hur du ska hålla dig frisk i höst!

Tvätta händerna ofta
Du kommer aldrig kunna skydda dig helt från att bli sjuk, men det finns många sätt att hjälpa ditt immunförsvar. Det viktigast och lättaste som du kan göra är att tvätta händerna ofta och noga.

Använd handsprit
Vistas du i en miljö med många andra är handsprit ett praktiskt alternativ när det är svårt att tvätta händerna. Se det som en bra rutin att gurgla i dig något bakteriedödande.

Håll dig på avstånd
Det kanske låter lättare än vad det egentligen är. Men det är väldigt viktigt att försöka undvika att träffa personer som är förkylda. Håll dig på avstånd. Ett annat bra knep är att andas ut om du går förbi någon som hostar eller nyser.

Träna
Genom att träna stärker du immunförsvaret och dina antikroppar kommer snabbare till undsättning.

Stressa mindre
Långvarig stress och sömnbrist kan påverka immunförsvaret negativt. Se till att koppla av ordentligt och inte stressa. Lägg dig i tid och sov gott.

Tänk på vad du äter
Tänk på din kost. Ät mycket nyttiga fetter från fisk, avokado, kokos mm. Drick te med citronskiva i. Ät vitlök – det är mycket stärkande för immunförsvaret.

Lamslå inte immunförsvaret
Om du ändå blir sjuk eller känner dig krasslig, stanna hemma och låt kroppen att bekämpa viruset själv. Lamslå inte immunförsvaret med för mycket läkemedel. Det är inte bra.

Basta ofta
Trots att det inte finns några belägg för det, sägs det att svettas i bastun är bra skydd mot förkylning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.