Så länge håller din mat i kylen

Posted on

Brukar du också ta med dig matlådan till jobbet, men vet aldrig hur länge den håller? Nedan svarar vi på frågor om bland annat matlådans hållbarhet och rengöring!

Vad är en av världens bästa och kanske enklaste spartips? Många kommer överens om att det är att laga matlåda. Jobbar man fem dagar i veckan, innebär det lika många lunchtillfällen. Väljer man att äta lunch ute med sina jobbkamrater, kostar det normalt någonstans mellan 70 och 120 kronor per gång. Summan av det på en vecka blir alltså en kostnad på minst 400 kronor. Visst är det mycket? Väljer man att ta med sig matlådan istället, kostar det kanske 20 kr per portion. Totala kostnaden per vecka blir alltså runt 100 kr. Visst låter det lockande, speciellt när man ska hålla koll på sin budget och vara lite mer ekonomisk?

När det kommer till tillagningen av matlådor delar vi upp oss i två olika kategorier:

  1. De som förbereder matlådor en gång i veckan.
  2. De som förbereder matlådor av middagsrester varje dag.

Men det kan vara svårt att veta hur länge mat håller i kylen innan den blir dålig och hur vi ska hålla rent matlådor för att undvika bakterietillväxt. Och tänk om din matlåda innehåller cancerogena ämnen? Vi har svar på alla dina funderingar, eller i alla fall de flesta!

  • Hur länge kan man spara sin matlåda i kylen?
    De flesta maträtter håller i fyra upp till sju dagar i kylskåp (under förutsättning att de är tillagade). Generellt kan man säga att ju lägre temperatur i kylskåpet desto längre håller maten.
  • Kan man äta sin mat om man glömmer matlådan framme över natten?
    Innan maten ställs in i kylen, får den gärna stå framme en stund och svalna.Det är väldigt svårt att säga om det är säkert eller inte. Men ju längre man haft maten i rumstemperatur desto större är risken för bakterietillväxt. Det bästa tipset här är att använda sina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten.
  • Ska maten svalna innan den ställs in i kylen?
    Ja! För att hindra bakterietillväxten är det viktigt att maten kyls ner snabbt. Däremot bör man inte stoppa in den varma maten direkt i kylskåpet.
  • Vad går inte att frysas?
    Allt går att frysas. Det som är viktigt att tänka på är att många livsmedel som är frysta kan förändra konsistens, bli torra eller färglösa. Feta maträtter bör inte ligga i frysen mer än 3 till 6 månader. Och magra produkter kan man ha i frysen i flera år!
  • Vilka matlådor ger längre hållbarhet?
    Det är alltid bra att ha en matlåda som går att försluta helt. Matlådan ska hålla tätt, då håller den mycket längre.
  • Hur får man rent matlådan?
    Det bästa tipset är att diska matlådan direkt i varmt vatten och diskmedel för att lättare få bort matrester. Har du en diskmaskin, kan du diska matlådan där. Ett annat tips är att blanda bakpulver och vatten och låta det verka en längre stund. Även citron sägs fungera mot hårda fläckar.
  • Är det farligt för kroppen att värma maten i en plastmatlåda?
    Vill du vara helt säker på att din matlåda är lämplig för kontakt med mat ska du kolla om det finns EU:s gaffel- och glassymbol. Andra symboler som du brukar se på matlådor, som betecknar exempelvis olika temperaturer, är förpackningsbranschens egna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.