Studenten – en dyr affär!

Posted on

Sjung om studentens lyckliga dag! Men till vilket pris? Utbildning i Sverige är gratis och att ta studenten kostar inget – på papperet. Studentfirandet i Sverige har dock blivit en upptrissad industri med skenande kostnader. Dagens studenter förväntas göra firandet till ”det största ögonblicket i livet”. Skivor, mottagningar, kläder med mera kan bli en stor ansträngning för hushållsekonomin och kostnaderna kan komma som en förödande chock!

Firas rejält

För dryga femton år sedan kostade studentmössan ca 200 kr kronor och studentskivan bestod av hemgjorda snittar. Men nu ska det firas stort med baler, kryssningar, mottagningar, champagnefrukostar och fester. Traditionerna ser olika ut i landet, men en sak är säker; studenten kostar skjortan! Det gäller att ha ekonomiska förutsättningar för att kunna delta i aktiviteterna.

Kläderna och mottagningen är oftast det som kostar mest

Pengar gödslas till både höger och vänster under studentperioden. Fester, studentresor, middagar, studentkläder, mössa, plakat och hemfärd i ett vrålåk ska betalas. Dessutom ska en mottagning hållas för studenten vid hemkomsten. Lägger man ihop allt som hör studenten till, landar summan på minst 16 500 kronor per student, enligt en uträkning från Svensk Handel. Det är en stor utgift för de flesta ensamstående och låginkomsttagare. En del studenter har extrajobb och kanske delvis betalar själva, men föräldrarna får ändå stå för den största delen.

 

Många “måsten”

Det kan vara svårt att stå emot allt man “måste” ha. Att man förväntas bjuda många gäster till examensfesten gör det inte enklare för den med kärv ekonomi. Marknadsföringen och kommersen är omfattande. Företagen börjar besöka skolorna redan under höstterminen för att kränga badlakan, champagneglas, myskläder, pennor märkta med ”Student 2015” och annat som studenterna antas vilja ha.

Även om man vill begränsa sina inköp, är det, som bekant, svårt att motstå kompistrycket! Man vill inte vara sämre än dem. Det är också lätt att svepas med och lägga ut pengar på onödiga köp, som den exklusiva studentmössan för minst 699 kr, tillverkad av kashmir eller dekorerad med stenar. Men var säker på att den, liksom de andra studentprylarna, kommer att ligga bortglömd på vinden redan efter sommaren.

Börja spara redan nu

Eftersom studentfirandet omfattar så många olika utgiftsposter, är det bra att planera för att få en överblick och en uppfattning om hur mycket allt kostar. Tänk på att det vanligen är många högtider och firanden under vår- och sommarhalvåret: konfirmationer, studentfiranden, dop, födelsedagar, bröllop etc. Därför kan det vara bra att avsätta pengar för ändamålet på ett särskilt konto.

Studenten kan bli fin och minnesvärd utan att vara särskilt dyr. Med planering och förberedelser kan man dra ner kostnaderna, till exempel genom att:

  • Laga maten själv
  • Låna porslin av vänner och bekanta
  • Köpa en klänning eller kostym som kan användas vid andra tillfällen
  • Be en fotointresserad vän fota på balen/studenten
  • Låta någon du känner fixa frisyr eller makeup
  • Slå ihop din studentskiva med en kompis och dela på kostnaderna
  • Göra plakatet själv med egna dekorationer, det blir mer personligt!

Det går att spara mycket pengar genom att vara ute i god tid, jämföra priser, försöka låna vissa saker eller köpa begagnat. Gör så mycket som möjligt själv för att hålla nere kostnaderna!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.