Vem är snabblånekunden?

Posted on

Den allmänna uppfattningen, att ungdomar med noll koll på ekonomin är de som använder sig av olika typer av snabblånetjänster stämmer inte. Typkunden är över trettio år med en årsinkomst på 245 000 kr. Det är väldigt jämlikt mellan könen. 

När man är ung, har man lättare att parera tillfälliga svängningar i sin privatekonomi. Man har inte hunnit skaffa barn, villalån, billån och eventuella småkrediter för inköp av kapitalvaror, renoveringar, osv.  När inkomsterna minskar, kan man dra ner på sin konsumtion för man har ingen familj att försörja och inga dyra lån att amortera. Det är inte så skamligt för en studerande 23-åring att låna en femhundring av mamma eller pappa och våldgästa föräldrarna varannan dag runt middagstiden än att göra detsamma när man är 35 år och heltidsarbetande småbarnsförälder.

De flesta låneansökningarna från ungdomar beror troligtvis på önskan att konsumera i kombination med lite sämre omdöme när det gäller privatekonomin och konsekvenserna av att konsumera på kredit. De som inte har råd med de senaste prylarna vill helt enkelt ha detsamma som deras mer välbeställda vänner har.  Många har även en uppfattning att vem som helst kan få ett snabblån och ansöker fast de vet att deras inkomster är alldeles för små för att kunna beviljas ett lån, även om det bara handlar om femhundra kronor. De flesta ansökningar från ungdomar under 25 år avslås helt enkelt på grund av bristande kreditutrymme.

Typkunden som söker snabblån har familj och barn, inte sällan stora bostadslån, krånglande Volvo och renoveringsbehov.  Man går inte gärna till banken och söker lån på 3000 kronor om bytet av kamkedjan blev dyrare än man hade hoppats på eller om tonåringen ”helt plötsligt” har vuxit ur alla skor och kläder men det är fortfarande 2 veckor kvar till lön.  Är man 30-40 år gammal och heltidsarbetande är det inte så kul att be sina föräldrar, eller ännu värre, vänner om hjälp med pengar.  Medelsvensson är för stolt för det! Då betalar man gärna lite extra ränta för möjligheten att slippa göra bort sig och framstå som en person som inte kan sköta sin ekonomi. Det komiska är att vi tror att våra vänner ska döma oss, men i verkligheten är det ganska troligt att även vännerna någon gång befunnit sig i samma situation.

Tyvärr finns det även en kategori kunder som spelar bort sina pengar och ansöker om lån för att kunna spela mer i förhoppningar om att vinna tillbaka pengarna. Det är väldigt svårt för en långivare att se vilka dessa kunder är och undvika att bevilja lån om kreditupplysningen ser bra ut. Detta gäller alla långivare, både banker, kreditkortsutgivare och snabblånegivare.  En spelmissbrukare kan på kort tid spela bort stora summor och ansöka om många lån samtidigt.  Tidigare var den typiska spelaren en man i 24-års ålder men på senaste tiden har tyvärr jämnställdheten slagit till ordentligt även på spelfronten. I och med flera nya spelsajter som riktar sig speciellt mot kvinnor har andelen kvinnor som spelar hasardspel ökat väsentligt. Hur kan kreditgivare undvika att låna ut pengar till spelmissbrukare? Lösningen finns och detta diskuterar vi gärna i våra kommande inlägg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.