Fira alla hjärtans dag 14 februari 2019

Posted on

Fira alla hjärtans dag 14 februari 2019

Den 14 februari är det kärlekens dag, alltså alla hjärtans dag. Som den ser ut idag i Sverige så härleds den från en amerikansk sed. Dock har dagen sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England och i en vårfest med rötter i antiken. Dagen kallas även för Valentindagen, Sankt Valentins dag eller vändagen.

Historia

Detta med att fira helgonet Valentinus den 14 februari var något man började med redan i slutet av 400-talet och det inom den katolska kyrkan. Vem Valentinus exakt var är inte helt klart, då det fanns flera martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet dokumenterade. Det finns en medeltida helgonlegend som säger att Sankt Valentinus ska ha gett synen åter till sin fångvaktares dotter.

Att koppla denna dagen till kärlek och romantik skedde under medeltiden, i England, Skottland och norra Frankrike. Det genom att man gjorde till sedvänja att lotta ut vilka ungdomar som skulle vara par inför vårens och sommarens lekar och danser. Även i Sverige har seden att på lek para ihop flickor och pojkar funnits, men i tradition varit förlagd till pingsten.

I England och Frankrike kom Valentindagen att under 1300-talet bli en dag med fest för ungdom och förälskade. Även nu var det vanligt med parbildningslekar. Nu började man förknippa helgonet med kärlek. Under medeltiden kom man även att börja skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste. Senare, under 1800-talet kom det tryckta och utsirade Valentinkort. Valentindagen är idag uppmärksammad en hel del i olika engelsktalande länder och man brukar ge bort kärleksbrev eller små presenter.

Hur har det sett ut i Sverige?

I Sverige har firandet av Sankt Valentin och alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet. Då lanserade man denna dagen på grund av kommersiella skäl samt att man var påverkad av amerikansk kultur. 1956 så försökte NK att få hit denna sed och 1957 försökte blomsterbranschen att introducera Valentines day. Dock var det inte förrän 1985 som denna dag offentligt placerades som Alla hjärtans dag i svenska kalendrar. Under 1990-talet kom firandet att verkligen ta fart. Dagen är för att kunna uttrycka kärlek till den person man älskar. Det kan vara särskilt en kärlekspartner, nära vänner och hemliga förälskelser. Det genom fina ord, uppvaktning och gåvor. Svensk Handen rapporterade 2017 efter att haft ute enkäter att av omkring 1 000 tillfrågade svenskar i åldern 18–80 år i januari 2016, var det 48 procent som planerade att uppmärksamma alla hjärtans dag.

På alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige och det som efterfrågas är mörkröda rosor.

Åtta presenttips – beroende på hur länge ni varit ihop

Vad man ska ge sin käresta kan hänga lite samman med hur länge man varit ett par. Här kommer ett par tips, baserat på olika stadier i ett förhållande.

En månad: Har man varit tillsammans en månad så är man fortfarande i den fas att man ska lära känna varandra. Det är bäst att gå på magkänsla, ge en rolig t-shirt eller liknande.

Tre månader: Om ni varit tillsammans tre månader så kan det passa bra att ge bort en bok. Läs varsin eller ha högläsning tillsammans i sängen kan vara mysigt.

Sex månader: Om ni varit tillsammans ett halvår, så börjar man tänka framtid. Det är inte fel att ge bort konsertbiljetter för en konsert i sommar. Det eftersom man visar att man ser att man har en framtid tillsammans och kan gå på denna tillsammans även om det ligger en bit in i framtiden.

Ett år: Nu kan du ge rosor till din partner. Färg och antal spelar roll. En blomma betyder ”du är mitt allt” medan sju stycken betyder ”jag älskar dig”.

Två år: Ge bort champagneglas och förbered hemma med vacker dukning, levande ljus, blommor och mat. Presenten kan ju sedan användas under middagen!

Tre år: Doftljus samt att det tillsammans med det ingår att ni har ett hemma-spa tillsammans! Ge din partner massage med mera.

Fem år: En klocka kan vara en bra present. Det kan symboliskt betyda all tid ni tillbringar tillsammans.

Tio år: Nu när ni varit ett par länge så kan ett välskrivet kärleksbrev vara det bästa att ge din partner.

Gör alla hjärtans dag speciell

Det är inte fel att använda denna dagen och göra den speciell. Kanske boka in er på hotell över natten. Inte fel att ta ett med spa! Det kan även vara dagen ni bestämmer er för att lära er något nytt tillsammans eller skaffa en hobby ihop. Sen, denna dag är ju perfekt att ge frukost på sängen, som ni kan avnjuta tillsammans. Det finns många bra sätt att göra dagen speciell. Gå ut och äta, laga middag hemma tillsammans, gå på teater, konsert, bio och så vidare.

Sex fina budget-presenter på alla hjärtans dag

Ibland är det ju så att man har en ekonomi som inte tillåter stora utsvävningar. Då är det bra att kunna hitta budget-presenter att ge på alla hjärtans dag. Eller så tar du ett litet lån för att få ihop till det du vill köpa eller göra med din partner.

Här får du sex bra tips på budget-presenter:

  1. Tillverka något

Det är inte fel att ge bort något som du själv har tillverkat. Då har du ju lagt ner både tid och energi, vilket många uppskattar. Kanske du är händig och kan sy, sticka, snickra, klippa och klistra. Det finns en massa bra saker du kan göra med bara lite material.

  1. Massage

Överraska med en massage! Vem behöver inte att bli knådad på! Du kan lägga en fin handduk eller ett fint lakan på sängen, golvet eller annat lämpligt ställe. Sätt på bra musik som passar och sen använder du en väldoftande olja när du ger massage.

  1. Romantisk hemmakväll

Det går att göra mycket med lite. Se till att göra sängen fin, bädda rent med fina sängkläder, dekorera sängen med rosenblad, ställ fram färsk frukt, lägg bubbel på kylning. Laga sedan en god middag och duka fint med levande ljus och blommor.

  1. Gör hemma-spa

Tappa upp badkaret med vatten och skum samt någon väldoftande olja. Låt din partner ta ett bad, eller varför inte bada tillsamman? Lägg på ansiktsmask och servera bubbel och kanske lite jordgubbar.

  1. Presentkort

Tillverka ett fint presentkort där du kan bjuda på mat, middag, bio, massage eller vad som helst du kan tänka dig att du vill ge. Är ni sambos kan det vara att ge bort att det är du som tar hand om tvätten en vecka eller liknande.

  1. Baka

Baka något som du vet att personen älskar och slå in i ett fint paket.

12 kul fakta du kanske inte visste om alla hjärtans dag

 

Choklad på alla hjärtans dag: Försäljningen av chokladpraliner ökar med 90 procent den veckan som alla hjärtans dag infaller. Det är svensk handel som fått fram detta genom en rapport. Överlag så stiger godisförsäljningen med 37 %.

Rosor på alla hjärtans dag: Det säljs mer än fyra miljoner rosor i Sverige på denna dag. Jämfört med en vanlig dag ökar blomförsäljningen på alla hjärtans dag med 59 %.

Fler än hälften av svenskarna firar alla hjärtans dag: Det har blivit mycket vanligt att fira denna dag, på något sätt. Det görs av oss svenskar med att skicka alla hjärtans dag-kort, ge bort blommor eller små presenter.

Därför skickar vi alla hjärtans dag-kort: En sägen säger att den fängslade Valentin skrev ett avskedsbrev till fångvaktarens dotter innan han dog. Han undertecknade brevet med “din Valentin”. Det sägs vara det första Valentin-brevet.

Alla hjärtans dag – en kommersiell dag: Det brukar handlas för runt 500 kronor av oss svenskar när det kommer till presenter på denna dag. De som spenderar mest är amerikanarna. De spenderar tillsammans mer än 880 miljoner kronor på godis veckan före den 14 februari, och en miljard alla hjärtans dag-kort skickas varje år

Lärare får flest kort på alla hjärtans dag: De som får allra flest alla hjärtanas dag-kort är lärare sedan är det barn, mammor och fruar, om man ser till hur det är i USA alltså.

Vanligaste presenten på alla hjärtans dag: Den vanligaste presenten på alla hjärtans dag är blommor. Middagar, choklad, smycken och geléhjärtan är också vanligt.

Förlova sig på alla hjärtans dag: Sex miljoner amerikanska par förlovar sig den 14 februari. Februari är den näst mest populära månaden för frierier, efter december.

Den hjärtformade asken: Världens första hjärtformade chokladask kom 1868.

Present till hunden på alla hjärtans dag: Det är många som vill ge sitt husdjur en present på denna dagen. Amerikanarna är så klart värst och det brukar vara runt nio miljoner amerikaner som köper presenter eller kort till sina hundar.

Bästa presenten på alla hjärtans dag: Runt var tredje svensk säger att de helst vill bli bjudna på middag på denna dag. Det gör att det är den mest populära presenten.

Alla hjärtans dag – inte bara för kärlekspar: Alla hjärtans dag är inte bara en högtid för den som har en partner. Dagen blir mer och mer en dag som handlar om kärlek. Det gör att du kan passa på att visa andra än bara din partner uppskattning, till exempel en vän, kollega eller granne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.