Minska matsvinnet – bra för plånboken och miljön

Posted on

Konsumtionen ökar och mer mat slängs. Både våra plånböcker och jordens klimat påverkas. Vi tipsar om enkla råd att börja med om man vill minska sitt matsvinn.

 

Fler och fler vågar påstå att vi lever i ett så kallat konsumtionssamhälle. Många känner säkert igen det ständiga suget efter att få handla något nytt och ångesten över vilken sort av något man ska välja. Enligt ny statistik från SCB, steg hushållens konsumtion med 1,7 procent i februari i jämförelse med samma månad förra året.

Med den ökade konsumtionen, ökar även matsvinnet. Livsmedelsverkets beräkningar visar att årligen slängs det cirka 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken. Det mesta hamnar i soporna eftersom det inte har ätits upp i tid. Det är så enkelt som att vi helt enkelt köper för mycket, sedan glömmer det i kylskåpet – det börjar bli gammalt och slängs, eller så äter vi inte upp alla rester.

Men förutom att slänga maten, slänger vi även våra pengar. Genom att handla smartare och minskar sitt mattsvinn beräknas ett hushåll att kunna spara minst mellan 3000 och 6000 kr per år. Inte illa, va?

Men tyvärr kostar vårt matsvinn mer än bara pengar. Det har också negativ inverkan på vår miljö. Matproduktionen leder till bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och även till övergödning. Allt detta sker egentligen i onödan om vi slänger bort maten. Men varför slänger vi mat? De tre största anledningarna till matsvinnet är bland annat överproduktion, olika förpackningsbyten eller helt enkelt att bäst-före-datumet har utgått. Minskar vi matsvinnet, bidrar vi till bättre miljö.

Nedan finner du några enkla råd och tips att börja med om du vill minska ditt matsvinn:

  • Handla smart och planera noga dina inköp. Gör ett middagsschema och följ det.
  • Var kreativ och våga testa nya maträtter och blanda mat.
  • Köp inte mer än du gör av med.
  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåpet och frys. Se till att ha maten med kortast bäst-före-datum närmast i kylskåpet.
  • Lär dig att förvara maten rätt. Tänk på vilka varor får stå framme i rumstemperatur och vilka ska förvaras i kylen. Många bra tips finner du här: http://www.matsvinnet.se/tips/forvara/
  • Vill du spara mat? Frys in den
  • Släng inte maten bara för att det passerat bäst före-datumet eftersom den ofta håller längre. Titta, lukta, smaka.
  • Ta hand om rester, gör matlådor, frys in dem, prova dig fram.
  • Odla själv

 

Källa:
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/ta-hand-om-maten-minska-svinnet/tips-minska-matsvinnet

One thought on “Minska matsvinnet – bra för plånboken och miljön”

  1. Som alltid ett mycket välskrivet och intressant inlägg! Ska tänka på tipsen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.