Små snabba lån, hur fungerar det?

Posted on

Små snabba lån

Små snabba lån är det många som är ute efter idag och tack vare internet är det ganska så lätt att hitta dessa typer av lån. Det finns lite olika benämningar på denna typen av lån. Det är snabblån, sms-lån och smålån. Alla dessa tre beteckningar kan även sammanfattas under namnet blancolån. I praktiken är det ett lån, utan säkerhet som det även är en kort avbetalningsperiod och högre ränta på. I alla fall om man jämför med ett vanligt banklån. Dessutom är det ofta även en mycket snabbare handläggning av ett litet snabbt lån.

Varför ta ett smålån?

Det finns många fördelar med att ta smålån eller ett sms lån. Det är dels att du då kan låna en liten summa pengar. Det går snabbt att få in dessa pengar på ditt konto. Det är ingen som kommer fråga vad du ska använda pengarna till. Många gånger går det bra att låna trots betalningsanmärkningar. Små lån är enkla att ansöka om online samt att det finns flera lån där du i stort sett kan vara anonym.

Det kan vara så att man har behov av ett lån på 5000 eller mindre och då är det perfekt att satsa på ett mindre lån. Särskilt om det är så att du har behov av att snabbt få in dem på ditt konto. En handläggning av små lån via nätet går oftast på 15-20 minuter och i många fall har du pengarna på ditt konto redan samma dag du ansökt och blivit godkänd. Eftersom du söker på nätet så är du rätt så anonym, eller du får ju legitimera dig via bank-ID, men inga andra vet att du har lånat. Sen är det inte heller någon som kommer att fråga dig vad du ska använda detta lånet till.

Jämför lånen

Om du ska ta ett litet lån, så är det inte fel att jämföra alternativen. Ibland kan du hitta så kallade räntefria lån, som innebär att du inte behöver betala ränta på det lån det tar. Det kan vara att du är ny kund, eller att du betalar tillbaka inom en viss tid. Det innebär att du betalar tillbaka samma summa som du lånade utan att betala extra pengar för ränta. Återkommande kunder till en viss kreditgivare kan ibland även få erbjudanden om högre lån, räntefritt eller lägre ränta än innan.

Guide till snabblån

Hur gör man för att ta ett snabblån, är det en särskild process, vad händer och sker? Här får du en guide till hur det kan fungera.

 • Ansökan
 • Kreditprövning
 • Utbetalning
 • Återbetalning

 

Ansökan

När du ska ta ett snabblån så är det bra att först välja en långivare att låna pengar av. Det är en god idé att jämföra räntor och annat för att hitta det bästa och billigaste alternativet. På nätet är det idag lätt att jämföra olika kreditgivare. När du bestämt dig för vem du vill låna hos, så kan du besöka dem på deras hemsida. Ofta har de en låntjänst direkt på sin sida, där du kan ansöka om just det belopp du vill låna. En del små lån erbjuder dig hur lång återbetalningstid du vill ha, oftast mellan 1-3 månader. När du gör din ansökan, så kommer du även att få fylla i dina personuppgifter, inkomster, utgifter samt dina utbetalningsuppgifter, alltså vilket konto som pengarna ska sättas in på.

Kreditprövning

När du har fyllt i alla uppgifter så finns det ofta en knapp där det står ansök, klickar du på den så kommer långivaren att göra en form av kreditupplysning på dig. Det kan vara via Bisnode, Creditsafe eller UC. Du får även legitimera dig via bank-ID eller via Instantor.

UC är oftast bra att undvika då den listar hur många gånger du har ansökt om ett lån och det kan ge dig sämre kreditvärdighet. Välj hellre långivare som tar kreditupplysning via Bisnode eller Creditsafe.

Utbetalning

Om det är så att du får godkänt på kreditupplysningen och din ansökan blir beviljad så går det relativt snabbt att få pengarna på kontot. Ibland står det direkt på skärmen om du är beviljad eller nekad, eller så kommer du få mail eller sms om detta. Är du godkänd så kommer pengarna att betalas ut till dig. Oftast görs det samma dag och har du gjort låneansökan innan ett visst klockslag så kommer pengarna att komma in på din bank samma dag.

Återbetalning

När du fått pengarna på ditt konto, så kommer du att få ett skuldebrev samt att du kommer få en en faktura på lånet. Många av långivarna skickar denna faktura via e-post, men även sms och pappersfaktura förekommer. En del långivare använder sig även av autogiro. Det är bra om du ser till att du betalar i tid så att pengarna finns på kreditgivarens konto senast samma dag som fakturan förfaller för att undvika påminnelse.

Små lån för att klara av vissa situationer

Ibland är det ju så i livet att det händer och sker saker man inte kan styra över. Det kan vara oväntade räkningar, något går sönder och du måste köpa nytt. Då kan det vara så att du inte har de pengar du behöver och måste låna en mindre summa för att klara av situationen. Det är inga fel med det, bara du ser till att det inte blir så varje månad. Ibland kan små lån även vara för att det är något man vill göra, som en resa, eller att man vill köpa något just nu och inte vänta.

Hur mycket kan man låna?

När det kommer till små lån, så finns det de som lånar ut 1000-5000 kronor. Sedan finns det även över denna summa, men då är det inte riktigt längre ett litet lån. När du ansöker om ett litet lån, så går det oftast snabbt att söka och att få in pengarna på kontot. Oftast sker processen automatiskt med kreditupplysning och utbetalning. De flesta långivare har låneansökan som är öppen dygnet runt och pengarna kommer ofta snabbt in på ditt konto.

Hur lång tid får man låna?

Tar du ett lån på 5000 kronor, så är det ofta en återbetalningstid på 14 dagar till 45 dagar, beroende på kreditgivare. Det finns även de som erbjuder återbetalningstid mellan 1-3 månader eller längre tid. Tänk bara på att ju längre återbetalningstid, desto mer i ränta får du betala. Se även till att betala tillbaka innan förfallodatum via räkning du fått på e-post, sms eller via pappersräkning.

Är det säkert att låna?

Små lån på nätet är precis lika säkra som att ta lån på banken. På alla långivares hemsidor ska det finnas fullständiga villkor och uppgifter. Om du känner dig osäker, så går det även kontakta dem via telefon eller mail.

Vad kostar det att låna?

När man talar om kostnad av smålån så är det främst räntan samt eventuella övriga avgifter man pratar om. Räntan på ett litet lån är ofta högre än vanliga banklån. Du kommer att få se alla avgifter när du ansöker om lånet. En del kreditgivare erbjuder nya kunder räntefria lån, då kostar det inget att låna utan man betalar tillbaka samma summa man har lånat.

Se till så att du inte lånar mer än du kan betala tillbaka.

Sammanfattning:

 • Lån finns mellan 1000-5000
 • Det finns chansen att hitta större lån
 • Återbetalningstid ligger på mellan 14 dagar-45 dagar
 • Glöm inte betala tillbaka innan förfallodatumet
 • Låneansökan är ofta öppen dygnet runt
 • Det är säkert att låna
 • Leta efter räntefria lån

 

Kreditupplysningar

När du har tänkt att ta ett lån, så kommer du att stöta på det som heter kreditupplysning. Vad är det för något, varför tas en sådan och finns det olika sorter? Här får du lite vad du ska tänka på.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditgivare som lånar ut pengar eller ger någon form av kredit behöver ett underlag för att bedöma om man har möjlighet att ge dig kredit. En kreditbedömning görs och den baseras på hur din ekonomi ser ut, hur många förfrågningar du har sedan innan och om det finns betalningsanmärkningar. Den baseras även på hur många lån du har sedan innan. När en kreditupplysning görs så visas även uppgifter om var du bor, om du är gift eller om du har utvandrat. De allra flesta kreditgivare är uppkopplade mot kreditupplysningens register.

Finns det olika kreditupplysningsföretag?

Idag finns det flera olika företag som håller på med att ta kreditupplysningar och vidarebefordrar dessa till kreditgivarna eller de som gör förfrågan. De fyra vanligaste är:

 • UC
 • Bisnode
 • Creditsafe
 • Sergel

UC är en kreditupplysning från Upplysningscentralen. Detta är en mycket vanlig form av kreditupplysning och Sveriges största kreditupplysningsföretag.

Bisnode hette innan Business check och när man har fått en förfrågan via detta företag så kommer det ofta ett mail från det som heter ”Min Upplysning”. Dessa är ett ombud för kreditupplysningsföretagen.

Creditsafe är ett företag som inte listar tidigare förfrågningar på samma sätt som UC gör. Automatiskt innebär det en bättre kreditvärdighet med Creditsafe eftersom ingen annan ser att du har fått en förfrågan från en kreditgivare.

Sergel erbjuder långivare och andra olika kreditupplysningstjänster samt kreditscoring.

Vad är Instantor för något då?

Ibland när man ska ansöka om ett lån, så får man verifiera sig via det som heter Instantor. Instantor identifierar en person genom att tjänsten är kopplad till bankerna. Du behöver alltså bara logga in på din bank, via dem. Dock får då långivaren tillgång till dina kontoutdrag.

Vad ska man tänka på när man ska låna pengar?

Ansök inte på för många ställen samtidigt, det kan ge dig dålig kreditvärdighet och välj helst de långivare som erbjuder creditsafe. Tänk på att en förfrågan på UC ligger kvar i 12 månader, så avvakta med att låna om du vet att du har många förfrågningar sedan innan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.