Smarta knep inför Sveriges största rea, Black Friday

Posted on

Smarta knep inför Sveriges största rea – Black Friday!

Black Friday eller svart fredag som det blir på svenska är något som kommer från USA. Denna dag infaller alltid dagen efter Thanksgiving (fjärde torsdagen i november) och är USA:s största shopping- och readag. Denna tradition har även hittat hit till Sverige. I år, 2018 så infaller Black Friday den 23 november. Det är den dag de flesta kommer att få sin lön. Det har blivit till en helg, Black Weekend och den efterföljs av Cyber Monday, för de som gillar att handla på nätet. Många gånger håller dock Black Friday på en hel vecka! Ser man till USA så är det den stora shoppingdagen och senast omsatte handeln runt 65 miljarder kronor. I Sverige har det ökat och det med 20 % från 2016 till 2017! Så hur gör man sig redo för denna stora rea? Vi har tipsen!

Smarta tips inför Black Friday

Först och främst, bestäm dig innan vad det är du vill ha. Lockas inte att köpa saker du inte behöver eller vill ha, bara för att det är billigt och på rea. Se till att handla det du vill ha eller det du behöver. Även om det är rätt lockande med 70 % rea på något så är det en onödig investering om du redan har en sådan sak hemma eller inte ens behöver den.

Ett annat tips är att hålla koll på dina favoritaffärer. Det gäller särskilt om du handlar på nätet. Se till att du vet när rean börjar. En del startar sin Black Friday redan vid midnatt till fredagen och så lägger de även till nya produkter varje timme. Så uppdatera sidan så att du inte går miste om nya saker som de lägger ut på rea.

Något annat du bör göra, det är att hålla dig till din budget. Många gånger är det lätt att handla lite för mycket, bara för att det är billigt! Så sätt en budget vad du max får lägga på din shopping, så att din lön även räcker till julmat och julklappar med mera. Det är rätt smart att handla julklappar just på Black Friday. Det går så klart även att ta ett mindre lån om det är något särskilt du verkligen vill köpa.

Kom ihåg att om du handlar från andra länder så kan det tillkomma högre fraktavgifter och eventuell tull och moms. När du köper saker från en sajt som ligger inom EU, eller EES-området så innebär det att du ska betala svensk moms på varorna, men ingen tull. Men handlar du från till exempel USA så tillkommer en tullavgift på minst 75 kronor samt att det även tillkommer svensk moms.

Det finns en så kallad 40-regel som kan vara smart att följa. Det innebär att du ska satsa på att köpa varor som är sänkta med minst 40 %, särskilt om du köper skor, kläder och accessoarer. Annars är Black Friday känd för att vara den dagen som det är med rejäla prissänkningar på mobiler, tv-apparater och tv-spel så väl som andra elektronikprodukter. Du kan även vänta in Cyber Monday, som är en av världens största shoppingdagar, då det kan vara ännu bättre rea på mode och kläder.

Gå inte på bluffar. En av världens äldsta bluff när det är rea brukar vara att du måste bestämma dig snabbt annars kommer du inte få just denna sak till detta pris. En del har även en tickande klocka jämte, som stressar dig till att köpa, fast du kanske inte ville det egentligen.

 

Rea enligt konsumentverket

Konsumentverket har satt fem regler för vad som är rea och vad som inte är rea. Skulle det vara så att du tycker att du blivit lurad, så anmäl butiken till Konsumentverket. Dessa regler är det som gäller för att det ska vara rea:

 

 

  • Rean ska vara under en begränsad tid.
  • Det som reas måste ingå i butikens ordinarie sortiment. Det ska alltså inte vara restlager.
  • Butiken får inte höja priserna i förväg för att sedan sänka priset.
  • Butiken får inte locka med reavaror om de inte finns i ett antal som butiksägaren tror motsvarar efterfrågan.
  • Det är förbjudet att göra reklam för ett erbjudande som inte finns på riktigt, bara för att locka dig att köpa något dyrare.

 

En butik kan själv välja om de vill använda sig av uttryck så som att reavaror bytes ej. Detta eftersom att de själva får bestämma om de vill erbjuda bytesrätt eller öppet köp. Dock ska du klaga om det är fel på varan, oavsett om du köpt den på rea eller inte.

Öppet köp och bytesrätt

Om en butik har öppet köp eller bytesrätt så finns det regler som satts av Konsumentverket, nämligen Konsumentköplagen. Ett öppet köp innebär att du ska få pengarna tillbaka om du lämnar tillbaka en vara du inte vill ha och det inom en viss period.

Det är inte alltid så att du har rätt till öppet köp på de produkter du har köpt. Det är nämligen upp till butikerna om de vill erbjuda detta eller inte. Samma sak med tidsperioden. En del affärer har öppet köp i 30 dagar, andra bara 10 dagar. Sedan kan de ha bestämmelser som att förpackningen inte får vara bruten med mera.

Skillnaden mellan öppet köp och bytesrätt är att istället för att få pengarna tillbaka så får du byta mot en annan vara, därav namnet bytesrätt.

Öppet köp på reavaror förekommer, men ofta så har butikerna det så att de inte erbjuder detta. Så se till att fråga om detta när du handlar på rea.

Det finns även något som heter reklamationsrätt. Det innebär att om din vara inte fungerar eller om den är trasig, så har du rätt att reklamera den och få pengarna tillbaka. Detta gäller oavsett om butiken har öppet köp eller inte.

En annan term som är vanlig är ångerrätt. Detta gäller om du köper något på nätet via en telefonförsäljare eller om du ingår ett avtal med en försäljare utanför säljarens affärslokal. Då är det ett distansavtal och du har ångerrätt i 14 dagar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.