Snart är julen här, läs allt om denna högtid

Posted on

Snart är det jul – marknader, trender, jullekar och så mycket får julklapparna kosta

Julen är snart här, snabbare än vad man tror. Denna högtid är en av de många tycker om men det finns även de som bara tycker det är en tid fylld med stress och en massa utgifter. Dock blir det vad du gör det till. I denna artikel får du tips på trevliga julmarknader att besöka. Vi tar även upp lite trender, lär ut lekar samt ger dig råd kring vad en julklapp kan få kosta. Vi ger även tips om hur du kan få en mindre prylfixerad jul.

Besök en julmarknad

Om du vill uppleva julstämning redan från november månad, så är det fullt möjligt. Det finns många trevliga julmarknader runt om i Sverige. Här kan du njuta av glögg, julmusik och mycket mer samt passa på att köpa lite julklappar då.

En mysig julmarknad hittar du på Liseberg i Göteborg. De öppnar upp Jul på Liseberg den 16 november och har öppet fram till den 30 december.

Julmarknad på Drottningholms slott, Stockholm är även det en upplevelse. Denna julmarknad är 8 december och den 12 december.

I Stockholm är det även julmarknad i Gamla Stan, och det har det varit ända sedan 1830-talet. Marknaden sker vid Stortorget och mellan 24 november och 23 december.

En annan klassisk julmarknad i Stockholm är den som är på Skansen varje år. De har öppet helgdagar från 24 november fram till 16 december.

I norr har du Jamtli julmarknad, Östersund i Jämtland. Denna marknad är i tre dagar, 7-9 december och lockar varje år många besökare.

Andra trevliga julmarknader är Tjolöholm slott, Julmarknad i Kosta, Julmarknad i Järvsö, Julmarknad vid Falu gruva och sen så finns det ju även flera julmarknader i andra länder, som London, Estland, Köpenhamn och så vidare.

Trender inför julen 2018

Inför den jul som komma skall, så finns det en del trender man kan se. Många är det som gärna experimenterar med sitt pyntande. Det är även mer begagnat än förr och det har även blivit mer miljövänliga julklappar. Sen är det även mer trend i att det ska vara mer minimalistiskt och det är när det kommer till pyntning, julklappar och maten!

Just att vara mindre prylfixerad är något som kommer allt mer och mer. Vill man satsa på en minimalistisk jul, så kan man göra det på ett enkelt sätt. När det kommer till att ge bort julklappar, strunta i onödiga prylar och satsa på att ge förbrukningsartiklar, upplevelser, saker som önskas eller begagnade saker! Julen ska handla om att umgås, inte vad man ger varandra i julklapp.

Roliga jullekar

Julen är en tid att umgås som sagt och vad passar då bättre än att ha lite kul med jullekar? Förr dansade man runt granen, nu är det mer en massa lekar man roar sig med. Här får du tips på flera lekar och hur man gör dem.

Nonstop leken

Ni kan vara hur många som helst som deltar i denna lek.

Så går det till:

  • Lägg upp 15 stycken plastmuggar upp och ner som inte är genomskinliga.
  • Därefter lägger man en nonstopp under varje plastmugg. Man måste ha tre olika färger varav fem stycken av varje färg.
  • Ha tre olika skålar utspridda som står ganska långt ifrån varandra.
  • Man ska ha ta tid och öppna en plastmugg i taget och ta den nonstoppen som ligger i och lägga i en av skålarna. Sedan gör man så med alla och färgsorterna.
  • Det ska vara fem nonstopp i varje skål och den som kör leken säger stopp när det är fem i varje skål.

Pipande russin

Så går det till:

  • Låt en deltagare gå ut.
  • Lägg upp 10 russin på en bricka och välj ut ett russin som ska pipa.
  • Låt personen som gick ut komma in igen och låt honom plocka russin. När han kommer in till det pipande russinet piper ni andra. De russin han tagit får han behålla.

Svansen på grisen

Så går det till:

  • Ta fram ett papper och rita konturerna av en julgris på ett stort papper.
  • Fäst pappret på väggen med tejp.
  • Alla ska nu i tur och ordning med förbundna ögon rita en knorr på grisen.
  • Den knorr som sitter närmast rätta stället har vunnit.

Klassiska julklappsleken

Detta behöver ni:

  • 1-2 tärningar beroende på hur många som spelar
  • Tidtagare
  • 1-3 (valfritt) julklappar per person

 

Regler för julklappsleken:

  • Först måste alla komma överens om hur många paket varje deltagare ska ta med sig samt hur mycket de får kosta, exempelvis 50 eller 100 kronor styck. Tänk på att presenterna ska kunna passa alla spelare.
  • Sätt er kring ett bord eller i en ring på golvet. Lägg alla paket i mitten på bordet eller golvet.
  • Nu ska ni kasta tärning, låt yngst börja och gå sedan medsols. Slår man en 1:a eller 6:a på tärningen får man välja ett paket från högen. Får man någon av övriga siffror går turen direkt vidare till personen efter. Håll på tills alla paket tar slut.
  • Nu sätter ni tidtagaren på 10-15 minuter, beroende på hur många ni är som spelar. Spelet fortsätter precis som tidigare fast denna gång får man ta ett paket från någon annan i stället, om man får en 1:a eller 6:a. Ta det paket du är med intresserad av!
  • Se till så att ingen av deltagarna ser tidtagaruret. När det sedan ringer är spelet slut och någon kommer att ha mer paket än de andra. Har man riktig otur har man inga paket alls. Nu öppnas paketen – något som kan bli riktigt roligt!

Hur mycket får julklapparna kosta?

Det är ju så att om ni nu inte vill satsa på en minimalistisk jul, utan vill ge varandra julklappar så är det klart att ni får det. Men vad ska man lägga på julklappar i pengar? Det finns ett par bra riktlinjer att hålla sig efter. Allt beror på vem julklappen är till.

I snitt köper svensken julklappar för runt 3 300 kronor. Det visar olika undersökningar. Dock är det ett snitt, så en del lägger mer, andra lägger mindre. Riktmärken vad julklapparna får kosta är dessa<.

  • Julklapp till barn: 200-1000 kr
  • Julklapp till vän: ca 100-300 kr
  • Julklapp till pappa: ca 200-1000 kr
  • Julklapp till mamma: ca 200-1000 kr
  • Julklapp till övriga: ca 50-200 kr

 

Detta är om det är ni vuxna som handlar julklappar. För barn under 18 är det andra regler så klart, där duger det gott med hemmagjorda saker!

Vad gäller för företag?

Det finns även gott om företag som ger sina anställda julklappar eller julgåvor. Kring detta finns det lite regler. Värdet på julklappar till anställda får inte överstiga 450 kronor inklusive moms. Detta för att inte de anställda ska åka på en skattesmäll! Många arbetsgivare väljer bort att ge prylar till anställda och satsar istället på ett ge pengar till ideella organisationer. Det har gjorts en undersökning om vad anställda önskar sig i julklapp. Undersökningen skedde juni 2016. Detta var resultatet:

  • Presentkort – 33 %
  • Film & böcker – 21 %
  • Elektronik – 17 %
  • Vin & delikatesser – 15 %
  • Kläder – 14 %

 

Underliga jultraditioner

Varje jul är det samma sak, det är samma pynt och samma traditioner, i alla fall för det mesta. En del traditioner är rätt underliga. Som detta med chokladaskar till exempel. Dessa finns ju överallt, det är Aladdin, Paradis och andra! Ett annat påfund är alla dessa jultröjor. Det kommer nog troligen från USA och England där det är mycket vanligt att ha stickade, fula jultröjor. Underligt dock att vi svenskar tar efter detta! Ta in en äkta julgran är även det en tradition för många. Men det blir ju mycket barr och det överallt! Kanske det är läge satsa på plastgran? Traditionen kring julmaten är oftast samma, år efter år. Det är samma rätter, julskinka, prinskorvar, köttbullar, sill med mera. Kanske dags att uppdatera julbordet lite? Sen har vi ju detta mer alla julprogram. Varje år är det repris, det är Kalle Anka klockan 15, Karl-Bertil Jonsson klockan 17, samt en massa andra repriser i alla olika kanaler. En annan tradition är julmusiken, oftast samma gamla låtar, varje år. Det spelar överallt och ofta från november månad. Är det ingen som gör ny julmusik?

Men som med allt annat, det blir vad man gör det till. En del älskar dessa traditioner, andra avskyr dem. Fira er jul, på det sätt ni vill!

Leave a Reply

Your email address will not be published.