Vanliga frågor när du ska låna- här är svaren

Posted on

Vanliga frågor när du ska ta ett lån

Du kanske har funderat på att ta ett snabblån, ett smslån eller ett blancolån? Det är inte ovanligt att man då har flera frågor man funderar över. Det är inte så konstigt att man har saker man vill veta, innan man tar ett lån. Det är bra att ha koll på allt innan du ansöker om ett lån så väl som att det är bra att se till att du har koll på din egna privata ekonomi. Här ska vi försöka reda ut ett par av de frågor du kanske funderat över.

Vad är ett blancolån?

När du letar efter ett lån så kommer du att stöta på uttrycket blancolån. Detta lån kan även kallas privatlån eller lån utan säkerhet. Dock är det samma sak och denna typ av lån innebär att du lånar pengar, utan att ha någon form av säkerhet. När du tar ett bolån har du säkerhet i form av ett hus. Ett blancolån innebär att du inte behöver ha det och du behöver inte heller tala om vad pengarna ska gå till. Denna typ av lån kan komma i olika storlekar med. Det finns lån på 5000 kr så väl som det finns lån på 100 000 eller mer, som är blancolån.

Hur länge ligger en UC-förfrågan kvar?

Du har säkert läst eller hört att när ett lån ska tas, så kommer långivaren att ta en UC eller en kreditupplysning på dig. Det är ju så att varje gång man ansöker om en kredit, ett lån eller vill köpa på avbetalning så kommer det göras en kreditupplysning på dig. Anledningen till att den görs är att kreditgivaren vill se om du har en bra betalningsförmåga, så att du kan betala tillbaka det du lånar. Om förfrågan sker via UC så kommer denna förfrågan att ligga kvar i 12 månader. Sker en kreditupplysning via Creditsafe eller Bisnode, så syns de inte på samma sätt. Dock kommer dina tidigare beviljade krediter samt din skuldsättningsgrad visas över de senaste 12 månaderna.

Hur lång tid tar det tills jag får mina pengar?

När man vill ta ett snabblån så innebär det ju ofta att man vill ha pengarna så snabbt som möjligt. Det kan dock skilja sig åt lite beroende på var någonstans du lånar, hur stor summa det är och vad du har för bank. En del kreditgivare har utbetalning samma dag och sker det innan ett visst klockslag så brukar pengarna vara inne på ditt konto samma dag. Då gäller det att du har signerat lånet med bankID eller liknande. Är det ett skuldebrev som ska skickas via vanlig post så tar det längre tid så klart. Ett riktmärke är att det tar mellan två till fem dagar innan du får ditt lån utbetalt till ditt konto.

Vad är en UC?

UC är en förkortning för upplysningscentralen. Dock har det blivit ett begrepp att man har fått en UC gjord. Det är en form av kreditupplysning helt enkelt, som sker via upplysningscentralen. Det görs av kreditgivare när du söker lån, söker kredit, vill teckna avtal eller abonnemang. Ibland så sker beskedet direkt på skärmen om du sökt ett nätlån, du får att du är beviljad eller att du får avslag. Oavsett, så kommer det sedan att komma en UC hem till dig, eller till din digitala brevlåda om du är ansluten till en sådan.

Deklarerad inkomst, vad innebär det?

Det finns ofta ett krav om att man ska kunna visa upp en deklarerad inkomst för det föregående taxeringsåret när du ska ta ett lån eller handla på kredit. Det är inte alltid lätt att veta vad det är för inkomster som räknas till det. Kort kan man säga att det är alla de pengar du fått in och betalat skatt på. Alltså innebär det bland annat dessa:

 

  • Lön
  • A-kassa
  • Föräldrapenning
  • Sjukpenning
  • CSN (dock är det en låg summa då det gäller bidragsdelen)
  • Övrig beskattningsbar inkomst

Så har du något av dessa, så har du det som heter deklarerad inkomst och det gör det lättare för dig att få det lån du har tänkt att söka, även om det finns vissa som godtar att man inte har en av dessa inkomster.

Jag kan inte betala räntan på lånet, vad händer nu?

Ska du låna pengar, så kommer du att få amortera på lånet samt även betala ränta på dessa pengar. Du ska alltså varje månad betala ett visst belopp till den som givit dig lån eller kredit. Om du inte kan betala tillbaka, så kommer det först att komma påminnelser och då oftast med en avgift. Där efter skickas det vidare till inkasso med ytterligare avgifter. Om du fortfarande inte kan betala så kommer det att gå vidare till Kronofogden. Då tillkommer det ännu större avgifter samt att du kommer att få en betalningsanmärkning.

Ta en egen kreditupplysning för att ta reda på hur många UC du har

Många av frågorna om att låna handlar om kreditupplysningar, vad det är och vad det innebär. För att du ska ha bra chanser att få ett lån så är det inte fel att du har koll på vad en UC är, samt att du har en bra insikt i hur din privatekonomi samt hur din kreditupplysning ser ut. Då det kan ändras så är det inte fel att då och då kolla över din egen kreditupplysning. En kreditupplysning görs i första hand för att ge en bild av dina ekonomiska förhållanden, men ger även information om ditt civilstånd och din folkbokföringsadress. UC och andra kreditupplysningar är så att säga dagsfärska och när en upplysning på dig görs så hämtas det uppgifter från flera olika instanser. Det är uppgifter som rör dig och din ekonomi och de hämtas från skatteverket, olika banker, kontokortsföretag, kronofogden och så vidare. Detta görs för att det ska kunna bli en rättvis bild av hur din ekonomiska situation ser ut.

Det är oftast banker och kreditgivare som har nytta av en kreditupplysning. Det är för att garantera sig om att du har en stabil ekonomi och bra kredithistorik för att kunna låna ut pengar till dig.

Håll ordning på din ekonomi

Om du har planer på att ta ett lån, eller du ska köpa något på avbetalning eller om du ska hyra en bostad, så kommer det göras en kreditupplysning på dig. Det är inte fel att se till att du ligger steget före och har koll på hur det ser ut. Det kan du göra på egen hand, via minuc.se. Då vet du i förväg vad som kommer att visas på den. Om du tar en upplysning på dig själv, så innehåller den mer information än vad en kreditupplysning som företag tar på dig gör. Bland annat så kommer det vara med detaljer så som detaljer om dina tidigare lån, vem du har lånat hos samt om du har krediter som du inte använder. Även detaljerad information om inkomster, om du äger fastigheter, har betalningsanmärkningar eller många kreditförfrågningar sedan innan kommer att visas. Det är inte fel att ta bort krediter du inte nyttjar, det kan göra din kreditvärdighet mycket bättre.

Ta en egen UC

På minuc.se kan du som privatperson ta en egen kreditupplysning på dig själv, hur många gånger du vill. I skrivande stund så kostar en sådan upplysning 19 kronor. Du kommer att ha tillgång till denna kreditupplysning i 48 timmar, sedan försvinner den.

Med Min Upplysning som det kallas så kan du alltså i förväg få kontroll på vad andra får veta om dig. Du får en bra överblick över hur din privatekonomi ser ut och du ser bland annat detta:

 

  • Dina lån och krediter
  • Eventuella betalningsanmärkningar och när de försvinner
  • Inkomstuppgifter
  • Fastighetsinnehav
  • Senaste kreditupplysningar som är tagna på dig.

Så se till att du innan du tar ett lån eller handlar på avbetalning att kolla upp dig själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.