Sommarhettan är här. Det varma vädret innebär inte bara härliga sommardagar utan även många risker. Läs mer hur du hanterar värmeböljan.
Vilket juliväder Sverige bjuder på! Det extremt torra och varma vädret kommer att hålla i sig ännu en vecka i vårt avlånga land. Det innebär fortsatt varning för skogsbränder och höga temperaturer. Var försiktiga med grillningen! Temperaturen kommer att nå över 30 grader på många håll och dessutom lokalt upp mot 35 grader.
Värmebölja kallas en längre period med ovanligt höga temperaturer. SMHI har ett värmevarningssystem för höga temperaturer som är:
- Meddelande om höga temperaturer
- Klass 1-varning för mycket höga temperaturer
- Klass 2-varning för extremt höga temperaturer. SMHI har utfärdat just nu denna varning i östra Svealand.
För många blir dessa härliga semesterdagar men man måste vara medveten om risker som det vädret medför. Därför är det viktigt att lyssna på kroppen och skydda sig så mycket som det går. De personer som är i riskgruppen är äldre, sjuka, personer med funktionsnedsättning, barn och gravida. De vanligaste symptomen vid värmeslag är huvudvärk, illamående, kräkningar, synrubbningar, yrsel, förvirring och snabb puls. Men även kroppstemperatur på över 40 grader.
Blir du trött i sommarvärmen gör som folk kring Medelhavet och ta en ordentlig siesta under dagens varmaste timmar. Och om det går, undvik att vara ute i solen när solen är som starkast.
Det ska du tänka på i värmen:
- Var vaksam på muntorrhet, trötthet, huvudvärk, yrsel och minskad mängd urin. Barn som får i sig för lite vätska kissar mindre, är slött och torr på läpparna och i munnen.
- Glöm inte att dricka vatten! Försök att undvika söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe. Ät mat som är rik på vätska som till exempel frukt och grönsaker.
- Se till att inomhusmiljön är sval. Använd gardiner, persienner etc.
- Vädra på natten när det är kallare.
- Ta det lugnt med fysiska aktiviteter under dygnets varmaste timmar.
- Ta en svalkande dusch eller ett dopp.
- Använd löst sittande kläder, helst i naturmaterial. Glöm inte hatten eller kepsen för att skydda huvudet.
- Använd solskyddsfaktor.
- Känner du dig uttorkad tillför vätskeersättning. Det går att köpa på apoteket.
Källa: 1177 Vårdguiden