Hur mycket pengar kan jag låna?

Frågan hur mycket pengar kan jag låna beror på en hel del olika faktorer. Dels så är det ju vad det är för sorts lån du är ute efter. Det spelar även roll vad du har i inkomst, om du har inkomst överhuvudtaget samt om du har betalningsanmärkningar eller inte. Det beror även på om du har någon form av säkerhet eller inte, som en bostad. En del lån är ju på det viset att du sätter en bostad eller bil som säkerhet för att låna. Oftast kan man då få större lån till lägre ränta.

Andra lån, utan säkerhet, är blancolån. Dessa lån är ofta något som man lånar för att använda som en slags privatkonsumtion. Det kanske är så att du ska renovera, köpa ny tvättmaskin eller att du har glapp mellan inkomsterna. Detta lån är utan säkerhet och kallas även för privatlån. Syftet med lånet är oftast inget du behöver uppge. Dessa lån brukar vara mindre summa samt högre ränta.

Hur mycket pengar får man låna då? Ja det beror en del på din kreditvärdighet samt din nuvarande ekonomiska situation. En generell riktlinje brukar vara det att du kan låna upp till 350 000 kronor. Sedan finns det de som erbjuder lån upp till 600 000 eller till och med upp till miljonen. Men då gäller det att ha en stadig och ofta hög inkomst samt en bra kreditvärdighet. Det bör inte heller finnas betalningsanmärkningar.

Ju mer pengar du ansöker om i ett lån, desto mer skärpta blir själva grundkraven. Om det är en mindre summa pengar du vill låna så är det inte lika höga krav. Snabblån, sms lån med mera kan oftast gå bra att låna, även med en låg årsinkomst. Dock är summorna lägre och ligger på 1000 kronor upp till 20 000 kronor.

Hur mycket pengar får man låna avgörs en hel del av kreditgivarens utlåningsgräns samt din personliga ekonomi. Du som vill öka dina chanser till att få ett bra lån, du kan säga upp och betala av eventuella krediter och skulder som redan finns. Sedan är det även bra att vänta ut så att eventuella UC försvinner. Varje UC ligger kvar 12 månader och ju fler sådana du har, desto sämre kreditvärdighet får du. Låna gärna hos kreditgivare som tar kreditupplysning via Bisnode eller Creditsafe istället, då det inte påverkar så som en UC gör.

Ökade chanser att få ett lån är det även om du söker med en så kallad medlåntagare. Det eftersom då baseras det på två individers inkomster och ekonomi.

Hur mycket kan jag låna beroende på inkomst?

Lån hur mycket beror som sagt en hel del på din privatekonomi samt kreditvärdighet. Det är dessa saker som ligger som en grund för beslutet som banken eller kreditgivaren tar. Så det beror inte enbart på vad du har i inkomst. Det kan ju faktiskt vara så att du har en ganska hög inkomst men att du ändå har höga skulder så väl som många UC eller till och med betalningsanmärkningar.

Ett av grundkraven när du ansöker om ett lån är att du som konsument har en stabil inkomst. Inkomsten kan komma från följande:

  • Anställning
  • Deltidsanställning
  • Deltidsanställning
  • Projektanställning
  • Företagande
  • Sjukpenning
  • Pension
  • Arbetslöshetsersättning
  • Föräldrapenning
  • Inkomst från investeringar

Kanske du har andra inkomster, så som bidrag eller lån. Du kanske har CSN eller socialbidrag? Dessa räknas allt som oftast inte som en inkomst. Dock finns det långivare som lånar ut pengar till studenter med CSN.

När du söker ett lån så kommer långivaren att ta en kreditupplysning på dig. De får då uppgifter om din deklarerade inkomst så väl som att de ser din civilstatus, om du har andra lån, om det finns betalningsanmärkningar eller skuld till Kronofogden.

Hos en del kreditgivare finns det en gräns på en deklarerad inkomst om minst 120 000 kr på ett år. Denna summa kan dock skilja sig åt mellan olika kreditgivare. Det finns de som godkänner lägre årsinkomst och de som vill att du ska ha en högre inkomst.

Är det ett mindre lån det är tal om så som ett sms lån eller snabblån, så går det ofta att ha en så låg årsinkomst som 50 000. Det eftersom lånet då ofta inte är på så höga summor.

Är det så att du vet med dig om att du har en liten inkomst så är det bra att i alla fall kunna vissa upp en stabil ekonomi. Det är smart att se till så att du rensar upp bland gamla krediter och avslutar sådana som inte är aktiva, vänta ut dina UC, eller låna med en medlåntagare. Det kan alltså vara bättre att vänta med att ta ett lån, beroende på hur din situation ser ut just nu. Om du väntar ut så att du har en bättre ekonomi och bättre kreditvärdighet, så kommer du att få ett bättre lån.

Låna med medlåntagare

Om du vill öka chanserna att få ett lån, då är det bra att ha en medsökande, alltså en medlåntagare. Hur mycket kan vi låna då tänker du? Även här beror det ju på era samlade inkomster och er samlade ekonomi så att säga. En medlåntagare kan vara din sambo, en förälder eller en nära vän. Det är viktigt att tänka på att medlåntagaren även har skyldigheter. Bland annat har personen ett solidariskt betalningsansvar mot banken, vilket innebär att medlåntagaren har samma skyldighet som låntagaren att betala tillbaka lånet till banken. En medlåntagare är också avtalspart i lånet och har precis samma ansvar som huvudlåntagaren. Banken eller kreditgivaren kommer att ta kreditupplysning på er båda för att avgöra om du/ni kan få låna. Fördelen med att använda en medsökande är dels att det brukar vara lättare att få låna, dels att det ofta går att låna en högre summa. Det finns aldrig en nackdel med att ta med en medsökande när du söker lån.

Chatt med oss