Studentlån som passar alla

Hos ViaConto kan man låna en mindre summa med flexibel återbetalningstid och täcka de oförutsedda utgifterna som man kan drabbas av som studerande. Även om vi inte kallar det för studentlån, är det ett lån som passar dem flesta studerande. Dels för att du kan låna exakt den summan som du behöver, och du behöver inte ha ett fast och välbetalt jobb just när du lånar. Det räcker om du kan visa att du har inkomster som till exempel extra jobb vid sidan av studierna, och att du kommer att kunna återbetala lånet. Du kan välja om du vill återbetala hela kreditbeloppet på en gång eller minsta återbetalningsbelopp som är 3 % av ditt utstående kreditsaldo med månadsränta om 18 %. Återbetalning av minsta återbetalningsbeloppet sker via autogiro och du behöver inte göra något för att välja detta alternativ. På så sätt har du full flexibilitet och har lättare att planera din ekonomi.

Många studenter kombinerar studierna i Sverige med utlandsstudier. Oftast är det ett helt år eller åtminstone en hel termin utomlands. Som regel kan man få extra studielån från CSN för att täcka merkostnaderna som en utlandsvistelse kan medföra. Ändå är det svårt att förutse allt som kan hända när man är utomlands. Det är svårare att planera sin ekonomi i ett land där man inte riktigt har bra kontroll över vad allt kostar och man kan lätt dra på sig extra utgifter om man t ex måste lägga ut för läkarkostnaderna eller andra utgifter som ersätts av försäkringsbolaget i efterhand.

Då kan det vara bra att veta att man kan snabbt få hjälp att låna en mindre summa genom en online ansökan där summan sätts in direkt på ditt bankkonto. Har du ditt bankkonto kopplat till ett kort som du har med dig utomlands så kan du snabbt få tillgång till pengarna. 

Saker du bör veta om studentlån

Eftersom en students ekonomi oftast är väldigt begränsad kan det vara smart att göra upp en budget innan man ansöker om lån. Med en bra planering minskar risken att pengarna tar slut långt innan du får pengar nästa gång eller att du spenderar för mycket och inte kan återbetala dina lån eller betala dina räkningar. Förfallna räkningar medför oftast extra kostnader i form av påminnelseavgifter.  
När man tar studielån från CSN får man inte utbetalning av samma summa varje månad, som när man får lön. Ibland dröjer det lång tid mellan utbetalningarna, till exempel vid sommaruppehållet. Därför är det extra viktigt att göra en budget, planera och fördela pengarna så att de räcker till nästa utbetalning.
 
Vissa banker erbjuder lite större studentlån till studenterna och du kan låna upp till 25 000 om du låter studiemedlet från CSN gå in på respektive banks konto. Har du bara studielån från CSN som din enda inkomstkälla så rekommenderar vi dock inte inte att du tar flera andra studentlån eller ett större banklån, då det är aldrig bra att återbetala ett lån med ett annat lån. Det kan vara frestande att ansöka om ett större lån för att sätta guldkant på studentlivet, men kom ihåg att du kommer att behöva betala tillbaka dessa lån under en väldigt lång tid och tillsammans med studielånet från CSN kan det bli ganska höga månadsbelopp som du ska betala direkt efter att du slutat studera.
 
Har du däremot en extra utgift som du behöver betala och inte vill besvära dina närmaste med att be om pengar, kan du låna en mindre summa hos ViaConto. Glöm inte att ansöka om exakt det beloppet som du behöver och gör gärna en budget innan du ansöker om studentlån. Jämför alltid avgifter som du betalar hos olika låneföretag och välj ett studentlån som är både billig och har förmånliga återbetalningsvillkor.
 
Konsumetverket har bra tips för dig som studerande om hur du planerar din ekonomi och ett bra verktyg för budgetkalkyl. http://www.konsumentverket.se/Vara-omraden/Privatekonomi/Livssituationer/Ekonomin-nar-du-studerar/
Chatt med oss